Головна Культура В церкві Вознесіння Господнього у Сокалі диякон Михайло Салига вперше служив з...

В церкві Вознесіння Господнього у Сокалі диякон Михайло Салига вперше служив з настоятелем – протоієрем Володимиром Жарським

БАГАТО ПОКЛИКАНИХ, АЛЕ МАЛО ВИБРАНИХ

16 листопада у Львові в кафедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці було відслужено всенічне Богослужіння, яке очолив Високопреосвященніший Макарій, митрополит Львівський. Йому співлужив ректор Львівської семінарії святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова, митрофорний протоієрей Василь Луцишин (ПЦУ), а також ієрей Юрій Собко та митрофорний протоієрей з парафії Вознесіння Господнього м. Сокаль Володимир Жарський. Михайло Салига склав присягу на вірність молодої ПЦУ.

На другий день, в неділю, 17 листопада, в цьому ж соборі перед початком Божественної Літургії Високопреосвященніший Макарій, митрополит Львівський, провів хіротесію іподиякона Михайла Салиги. На Божественній літургії його Високопреосвященству співслужили духовенство: Львівський декан, митрофорний протоієрей Олег Древняк, митрофорні протоієреї Володимир Жарський і Тарас Бецель, який народився в смт. Жвирка, і в 1985 р. переїхав з родиною в с. Поториця. Вони разом з Михайлом вчилися на одному курсі і закінчували духовну семінарію. Під час Літургії митрополит Макарій звершив дияконську хіротонію над Михайлом Салигою. Архиєрейський хор «Ставрос» прекрасив своїм співом недільне Богослужіння. Нововисвяченний диякон народився у с. Романівка Сокальського району в подружжі Ярослава та Марії Салигів. Виростав разом з сестрами – Ганною та Галиною у побожній християнській родині, яка ходила до церкви у с. Тартаків. Навчався у місцевій початковій школі, а далі продовжив навчання у Тартаківській середній, яку закінчив у 1977 р.

Опісля вступив в Львівське культосвітнє училище на хорове відділення. У 1978ому служив в ансамблі пісні та танцю Прикарпатського округу м. Львів. В 1980 році звільнився з армії й продовжив навчання. Працював художнім керівником у Великих Мостах, згодом його перевели у село Перемога (нині Опільськo). В 1994 р. склав вступні екзамени і був зарахований на перший курс Волинської духовної семінарії (м. Луцьк). Під час навчання керував семінарським хором, користувався авторитетом серед студентів. Маючи хороші вокальні здібності, займався постановкою голосу студентівсемінаристів. В 1998 році закінчив повний курс Волинської духовної семінарії й рішенням її педагогічної ради йому присвоєно перший розряд.

Весь цей час Михайло відвідує місцевий храм Успіння Пресвятої Богородиці с. Романівка, був в добрих стосунках з настоятелем Української грекокатолицької церкви, деканом Тартаківським о. Богданом Лиликом, який завжди його підтримував. Диякон Михайло сердечно дякує йому за підтримку та його щире благословення на священничу дорогу. Відвідував також парафію в Сокалі, де в особі протоієрея Володимира Жарського знайшов не тільки споріднену душу, але й духовного наставника.

По закінченні Служби Божої в кафедральному соборі, Високопреосвященніший Макарій привітав диякона Михайла з його хіротонією. «Ви є світло для світу», «Отак ваше світло нехай світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла, та прославляли Отця вашого, що в небі», – звернувся до присутніх митрополит Макарій, та підкреслив: «Після закінчення семінарії, а це було у 1998 році, Господь чекав та кликав вас на служіння Богові 21 рік. Господь достукався і відкрив ваше серце через Божественну благодать, яка зійшла на вас. Сьогодні радіють небеса, радіє молода Православна церква України, що ви стали дияконом і прийняли першу ступінь священства. А також радіє мама Марія, сестра Ганна, племінниця Марія, що були учасниками цієї важливої події у вашому житті. На жаль, не дожив і не побачив дияконського сану батько Михайла Ярослав, який помер у 1991 році. На жаль, не побачила цього й молодша сестра Галина, яка рік тому перейшла у кращі світи. Але з небесних висот вони споглядають за ним, і радіють за нього, бо для Бога не має мертвих. «Тепер і ви біля Престолу Божого будете зносити свої молитви за їхні безсмертні душі. Нехай Господь кріпить вашу родину… Щиросердечні вітання засилаю диякону, який продовжить своє служіння в храмі Вознесіння Господнього м. Сокаль, щоб разом з настоятелем, протоієреєм Володимиром Жарським та парафіянами будувати церкву. Нехай Господь Благословить ваше служіння на ниві Христовій багато років і Божа Матір нехай опікується вами», – зазначив митрополит Львівський.

У свято Архистратига Михаїла в церкві Вознесіння Господнього м. Сокаль диякон Михайло Салига вперше служив з настоятелем – протоієрем Володимиром Жарським. А по закінченні Літургії отцядиякона з днем Ангела, висвяченням та призначенням на цю парафію привітали настоятель, парафіяни та гості. Диякон Михайло подякував за добрі слова та пообіцяв бути хорошим пастирем. Адже сказано: «Не ви мене вибрали, а я вас вибрав і вас настановив, щоб ішли ви і приносили плід, і щоб плід ваш зостався, що дав вам Отець. Чого тільки попросите в ім’я моє» (Івана 15, 16).

Диякон Михайло складає щиру подяку Високопреосвященнішому Макарію митрополиту Львівському за дияконську висвяту, зарахування його до кліру Львівської єпархії Православної церкви України, а також – ректору Львівської духовної семінарії, митрофорному протоієрею Василю Луцишину, інспектору Львівської духовної семінарії, митрофорному протоієрею Євгену Толочкевичу, які готували його до дияконської хіротонії. Їхні духовні настанови глибоко запали у його душу та запам’яталися йому назавжди. Вони й надалі будуть для нього духовними наставниками.

Любов ПУЗИЧ.