Головна Культура Достойно пройдемо Великий Піст

Достойно пройдемо Великий Піст

Матфея (глава 4, 211) написано: «Він постив сорок днів і сорок ночей і нарешті зголоднів. Тоді підійшов до Нього спокусник і сказав: «Коли Ти Син Божий, звели, щоб це каміння й стало хлібом». А той відповів: «Написано: Чоловік житиме не самим хлібом, а кожним словом, що виходить з уст Божих». Тоді диявол бере Його у святе місто, ставить на наріжник храму і каже: «Коли Ти Син Божий, кинься додолу, написано бо: Він Ангелам своїм велітиме про Тебе, і вони візьмуть Тебе на руки, щоб Ти Своєю ногою часом не спотикнувся об камінь». А Ісус сказав до нього: «Написано також: Не будеш спокушувати Господа, Бога Твого». Знову бере Його диявол на височенну гору і показує Йому всі царства світу і їхню славу, кажучи: Оце все дам Тобі, як упадеш вниз і мені поклонишся». Тоді Ісус сказав до нього: «Геть сатано! Написано бо: Господу, Богу Твоєму поклонишся і Йому єдиному будеш служити». Лишив тоді Його диявол. І ось ангели приступили і почали Йому слугувати.

Коли Господь пройшов піст і спокуси ворога-диявола і відкинув їх, то і нам, християнам, варто наслідувати нашого Спасителя.

Хочу пригадати вам, шановні читачі, слова із святого апостола Павла до Корінтян (глава 6, стих. 9-11):

«Хіба ви не знаєте, що неправедні люди не успадкують Царства Божого? Не обманюйте самих себе! Ніхто, ні розпусники, ні ідолопоклонники, ні перелюбники, ні мужоложці, ні злодії, ні скнари, ні п’яниці, ні наклепники, ні шахраї не успадкують Царства Небесного. І деякі з вас були такими, але ви очистилися, були освячені й виправдані в ім’я Господа Ісуса Христа і Духом Бога нашого».

Починаючи з неділі митаря і фарисея (9 лютого), Церква Христова починає нас, християн, готувати до Святого Великого посту, який цього року розпочнеться 2 березня. Всі ми з вами повинні пройти його у молитві, в покаянні, перемагаючи гріховні пристрасті й стати на Божу спасенну дорогу. Цей шлях

непростий і дуже важкий. Коли пройдемо його в покаянні й очищенні, тоді чекає на нас велика радість у святі Воскресінні. Це буде наша перемога над гріхом і життям в Бозі.

Тому варто дотримуватись порад і настанов у часі Великого посту:

1. Молитися зранку, ввечері, перед кожною доброю справою, перед їжею. А також у хвилини сумні і радісні звертатися до Бога.

2. По можливості як найчастіше перебувати в церкві на Богослужіннях, молитися за припинення війни за сході України, та за щасливе повернення наших захисників додому.

3. Обов’язково себе підготувати постом і молитвою, й приступити до Святої Сповіді і до Святого Причастя.

4. Провідувати хворих, давати милостиню людям з особливими потребами і підтримувати їх – це засвідчить про ваше милосердя до ближніх.

5. Постити варто весь піст. Буває пом’якшений піст, або поступки для дітей, хворих, вагітних, матерів з маленькими дітьми, людей похилого віку, а також, хто працює на важких роботах. В часі посту повністю відмовитися від алкоголю й куріння. І, звичайно, не справляти забав.

6. Дуже приносить користь в час посту читання духовної літератури, особливо -Святого Письма.

7. Наносить велику шкоду нашому духовному життю: це комп’ютери, телебачення, мобільні телефони.

Для вашого спокою і здоров’я варто більше зосереджувати уваги на молитву. А ще у час посту примиритися з рідними, близькими, на роботі. Нікого не осуджувати, а шукати миру з усіма, і навіть з ворогами.

Тож бажаю всім християнам достойно пройти Великий піст, і нехай Господь кріпить й благословить вас Своєю благодаттю.

Володимир ЖАРСЬКИЙ, протоієрей, ПЦУ.