Головна Культура Є УКРАЇНСЬКА ПІСНЯ – ЖИВЕ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ

Є УКРАЇНСЬКА ПІСНЯ – ЖИВЕ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ

8 лютого відбулася підсумкова нарада працівників культури району, на якій про діяльність за 2017 рік відзвітувала начальник відділу з питань культури, охорони культурної спадщини, туризму та релігій Сокальської РДА Мирослава Михайлюк.
З вітальним словом звернувся заступник голови РДА Микола Поліщук, який подякував працівникам культури за плідну роботу, а також зазначив, що Сокальщина славиться своїми талантами, та повідомив, що начальник відділу з питань культури торік була нагороджена Почесною грамотою від Міністра культури України Євгена Нищука за вагомий особистий внесок у розвиток української культури, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм. Чимало вихованців мистецьких шкіл, народних чи аматорських колективів є переможцями всеукраїнських, обласних конкурсів та фестивалів. М. Поліщук наголосив, що «сьогодні тут звітує не лише відділ культури, а кожен з присутніх, які працюють у цій сфері, дбають про патріотичне виховання молоді, пропагують українські цінності, традиції свого села чи міста»…

Опісля митрофорний протоієрей, настоятель храму Вознесіння Господнього м. Сокаль отець Володимир Жарський подякував начальнику відділу з питань культури Мирославі Михайлюк за організацію культурних заходів на Сокальщині, які дарують глядачам приємні хвилини зустрічі з піснею, танцем, художнім словом. Він нагадав, що Українська Автокефальна Православна Церква Львівської єпархії з нагоди Дня Соборності України нагородила пані Мирославу відзнакою парафії – медаллю за багатолітню сумлінну працю в галузі культури та вручив посвідчення.

Далі М. Михайлюк представила нових керівників закладів культури, які торік прийшли працювати, та разом із заступником голови РДА Миколою Поліщуком вручили грамоти РДА за сумлінну багатолітню працю та вагомий внесок у розвиток культури та бібліотечної справи, національнопатріотичне виховання молоді кращим працівникам.
Далі присутні заслухали звіт начальника відділу з питань культури, збереження культурної спадщини та релігії РДА Мирослави Михайлюк, яка детально поінформувала про підсумки роботи та досягнення культурноосвітніх установ району протягом 2017 року та накреслила план роботи на 2018ий. Вона підкреслила, що минулий рік був багатий на організацію тематичних заходів до державних та пам’ятних дат. У Народних домах району проведено 5358 заходів згідно з планом роботи. Серед наймасштабніших – різдвяна програма «З колядою ми ідемо, вістку радісну несемо», ХХІІІ міжнародний фестивальконкурс дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Мамині зіроньки», обласний фестивальконкурс хореографічних колективів «Свитазівські притупи», міжнародний фестиваль «Гутафест», міжнародний фестиваль хореографічного та вокального мистецтва «Сокальські візерунки» та інші (чимало з них були висвітлені на сторінках газети «Голос знад Бугу»). Вони відбулися на гідному рівні й були підготовлені та представлені кращими аматорами Сокальщини.

Торік розширилася мережа філіалів Сокальської дитячої школи мистецтв ім. В. Матюка, відкрито філію у с. Варяж. Завдяки участі у конкурсі мікропроектів Львівської обласної ради покращено матеріальнотехнічну базу та технічний стан закладів культури.
Співдоповідали – директор Белзької музичної школи Любов Плахтина, директор Народного дому с. Ільковичі Олександра Харькова, бібліотекар с. Хоробрів Любов Журавель. Кожен з них прозвітував про результати роботи у минулому році та про стан справ у колективах, якими керують.

Підсумовуючи сказане, можна зробити висновок, що 2017 рік був досить успішним та плідним для розвитку культури Сокальщини.

Зокрема, О. Харькова наголосила, що для народних домів важливо проводити цікаві заходи, які приваблювали б людей різних поколінь, залучати молодь та дітей до гуртків. А Л. Плахтина зазначила, що потрібно зберегти ту культурну спадщину, яку залишили нам діди та прадіди, бо це є наша ідентичність. Маємо розвивати та примножувати її, а для цього потрібно працювати, не покладаючи сил. Вона також подякувала районній владі, відділу культури, працівникам Сокальського народного дому за співпрацю та підтримку обдарованих дітей.

Л. Журавель розповіла про основні напрямки роботи бібліотечної мережі району в 2017 році, а також про участь у конкурсі мікропроектів місцевого розвитку Львівської області на 20182020 рр. Як наслідок, у бібліотеці було зроблено капітальний ремонт. Вона подякувала очільникам району, Хоробрівському сільському голові Володимиру Саві, депутатам, громаді, всім небайдужим людям, які допомогли реалізувати проект, а сільська рада ще й виділилa кошти на конвектори. Тепер у сільській книгозбірні чисто, просторо і тепло.

Заступник голови Сокальської районної ради Василь Бойко також подякував за плідну роботу начальнику відділу з питань культури Мирославі Михайлюк, а працівникам – за активну участь у конкурсі мікропроектів Львівської обласної ради, що є доброю нагодою відремонтувати старі приміщення Народних домів, замінити вікна та двері на енергоощадні, придбати інструменти, сценічний одяг, покращити умови праці… В. Бойко підкреслив, що культура в районі впродовж двох років поспіль фінансувалася не за залишковим принципом. Адже за останні два роки у цю галузь вкладено більше, ніж за всі роки незалежності. Він запевнив, що «культурні» проекти, які отримають перемогу на обласному конкурсі проектів у 2018 році, будуть профінансовані районною радою. Заступник голови районної ради також повідомив, що на стадії підготовки районна програма проектів. Працівники культури можуть скористатися ще одним шансом і взяти участь у районному конкурсі, якщо його підтримають депутати. В. Бойко також висловив свої зауваження щодо роботи закладів культури та побажав працівникам нових творчих злетів, процвітання та заслужених нагород.

Мирослава Михайлюк наголосила, що робота працівників культури нелегка та відповідальна, бо вони мусять працювати у холодних народних домах, які подекуди в аварійному стані. Вона зауважила, що в цьому році зросли вимоги до роботи працівників культури, зокрема, потрібна фотофіксація кожного заходу. Закликала їх пам’ятати, що народний дім є для громади, має бути його світлицею, заохочувала організовувати цікаві та креативні заходи.

Головний інспектор Сокальського відділення ГУ ДСНС України у Львівській області Олег Борис провів короткий інструктаж протипожежної безпеки і ознайомив із заходами пожежної безпеки, які є у приписах надзвичайної служби.

Підсумовуючи нараду, М. Михайлюк акцентувала увагу на роботі працівників у цьому році: працювати на розвиток галузі культури, українських традицій, а також подякувала їм за працю, талант, наполегливість, вміння організовувати цікаві заходи. «Спільно робимо велику справу: підтримуємо галузь культури не тільки у Сокальському районі, області, але й за кордоном, а, головне, підтримуємо наших захисників на Яворівському полігоні. Бо поки є українська пісня – доти є українська нація», – підкреслила вона.

Для завідувачів народних домів та бібліотекарів методисти районного народного дому та Центральної районної бібліотеки провели семінарнавчання.

Любов ПУЗИЧ.
Фото автора.