Головна Культура Історія духовного відродження сіл на Сокальщині

Історія духовного відродження сіл на Сокальщині

ДУХОВНЕ ВІДРОДЖЕННЯ СІЛ

Радянська влада і її провідна комуністична партія, які прийшли на наші терени на почат­ку 50-х років минулого століття, обіцяли на­роду прекрасне майбутнє, але встановили жорстокий устрій, робили утиски всього українського, національного. Рівень життя селян не покращувався, багато молоді залишало села в пошуках кращої долі.

Вкінці 80-х років нарешті настало «пробуд­ження», бо вже терпіти було більше не сила, так жити далі люди не могли. З 1988 року мешканці сіл Федорівцівської (тепер Тудор­ковицької) сільської ради були активними в національному, духовному, культурному відродженні. Долаючи опір місцевої і район­ної влади, делегації вірян їздили до високо­посадовців області і в місто Київ, добивалися дозволу на відкриття церков. Були відмови, активістів залякували, шукали різні відмовки. Селяни з цим не мирилися, були наполегли­ві у боротьбі за свою церкву. Спочатку стар­городці, а згодом віруючі з Федорівців, Во­линського (Войславич) таки домагалися свого. Розпочалися відновлювальні роботи, люди не шкодували грошей на бляху, дошки, фарби, будівельні матеріали, платили май­страм, самі працювали, допомагали хто чим міг. На Великдень в селі Старгород розпоча­лися Богослужіння, а через рік – у сусідніх селах – Федорівці і Волинському.

У 1989 році в школах сіл Федорівці, Волин­ське були створені Товариства української мови ім. Тараса Шевченка. На уроках, поза­класних заходах вчителі розповідали учням правдиву історію, згадували справжніх героїв.

Відроджуючи давні традиції, звичаї та об­ряди українського народу в селах проводи­лися «Українські вечорниці». Влітку зведений колектив аматорів з нашої сільради на районному огляді найкраще продемонстру­вав «Вечорниці» і представляв Сокальщину на обласному конкурсі народної творчості.

Успішно виступили на районних змаганнях наші спортсмени, посівши призове місце в спартакіаді районної ради ДСТ «Колос», а футбольні команди юнаків і дорослих стали чемпіонами району і завоювали Суперкубок.

На початку 1990 р. в колгоспі проводили підсумкові збори, на яких кращі виробничі підрозділи були нагороджені грамотами, преміями, а спортсменам вручили кубки, медалі, дипломи.

На цей захід запросили вокальний жіно­чий ансамбль «Мальви» зі Львова. Зал був переповнений. Глядачів вразив не тільки чудовий спів чарівних вокалістів, а й те, що зі сцени вперше почули козацькі, стрілецькі, повстанські пісні, які до цього часу заборо­няли виконувати.

В наших селах були створені громадські об’єднання «Рух». Рухівці, громадські акти­вісти організовували толоки, на яких віднови­ли пам’ятні знаки – хрести, про скасування панщини в 1848-ому. Біля церков були наси­пані символічні Стрілецькі могили, на яких встановлювали хрести та пам’ятні дошки з іменами борців за волю України, воякам УГА, УПА.

В господарстві відбулася знаменна подія. По закінченню збирання урожаю провели по-новому свято обжинок. Після Богослужін­ня процесія з хоругвами рушила до Будинку культури, біля якого відбулося святкове віче. Голова колгоспу Микола Таренко привітав всіх із завершенням жнив, а отець Іван Ба­нах освятив український прапор. Герої жнив вперше урочисто підняли над селом синьо-жовте знамено, під «Ще не вмерла Україна». Опісля відбулася святкова культурна прог­рама. Все дійство проходило на піднесеному національно-патріотичному рівні.

В цьому ж році сталася ще одна важлива подія – після більш як сорокарічної заборони греко-католицька церква вийшла з підпілля і святині наших сіл повернулися в УГКЦ. Церкви стали центрами духовного, культур­ного життя.

Тридцять років тому було піднесення наці­ональної свідомості людей і патріотизму. Робилися перші кроки у відновленні прав і свобод українців на шляху до самостійності і незалежності держави.

Володимир ОПУЛЬСЬКИЙ,
с. Старгород.

На знімках: зліва – під час відкриття відновленої церкви Різдва Пресвятої Богородиці в с. Федорівка (Тудорковичі); справа – зведений колектив народної творчості «Українські вечорниці» на обласному огляді-конкурсі.