Головна Культура Майстриня з Сокаля вишиває ризи для Собору Петра і Павла у Сокалі

Майстриня з Сокаля вишиває ризи для Собору Петра і Павла у Сокалі

ВИШИТІ СВЯЩЕНИЧІ РИЗИ, БЕРЕЖУТЬ ЯК РЕЛІКВІЮ

Між мистецькими творами нашого народу окреме місце займають вишивки. Спонукою до цього виду ужиткового мистецтва було бажан­ня прикрасити свій одяг узорами, приміщення – малюнками, а також рухомими прикрасами – серветка­ми та рушниками; аби стіл чи пос­тіль не біліли однією барвою – їх теж ними мережили, а ще об­рази прикрашали вишивками, щоб вони приносили радість в оселі.

Не обминула вишивка й Церкву. Хоча тривалий час єдиною їх при­красою були лише ікони. Та з пли­ном часу в оздобу наших храмів входять вишивки: рушники, виши­вані вівтарні обруси, хоругви і, на­решті, ризи.

Невідомо, хто і з яких мотивів зробив перший хрестик на тканині і приніс першу вишивану річ у храм, як і те, як це сприйняли свя­щеннослужителі та вірні. Однак, очевидно, що таке мистецтво піз­нання і прослави Всевишнього от­римало підтримку Церкви. Чимало жінок вишивають фанви до церкви та фелони, в такий спосіб прослав­ляючи Господа у вишиванках.

Вишити ризу досить непросто. Крім майстерності у рукоділлі, по­трібне неабияке терпіння та багато часу, в середньому на вишивку йде понад чотири місяці. Через це у більшості випадків це є спільна ро­бота кількох вишивальниць. Поши­ти фелон може не кожна кравчиня, для цього потрібно теж вміння та навики.

Понад сто священичих риз, з них двадцять п’ять вишитих, пошила Надія Климчук, для якої кравецтво стало улюбленою справою. Ця праця приносить їй неабияке задоволення й стала сенсом життя. П. Надія шиє ризи з 1996 року. Пер­ші свої ризи пошила за проханням мами – Марії Климчук, яка є сес­трицею в кафедральному храмі св. ап. Петра і Павла м. Сокаль. Так з її легкої руки опанувала май­стерність пошиття священичого одягу. Кравчиня розповідає, що відчуває велику відповідальність, коли сідає шити фелон, тому обо­в’язково молиться перед початком роботи і дякує Богові за допомогу.

Нині не один десяток священно­служителів у різних куточках Со­кальщини на свята одягають по­шиті нею фелони. Чотири з них є у катедральному соборі св. апосто­лів Петра і Павла м. Сокаль, які вишила сестриця Параскевія Кортко. Чотири архирейські ризи у владики Сокальсько-Жовківської єпархії Михаїла Колтуна. Ще два пошила в січні. Один з них ви­шила й офірувала церкві Хрис­тового Вознесіння м. Сокаль Марія Козакевич, інший – вишивали для сина священника Андрія Радика, який уже 14 років служить у греко-католицькій церкві у м. Білофельт (Німеччина), мама Галина Радик, а допомагала їй сваха – Ольга Ка­рабін. «Працювали кілька місяців аби оздобити священичі ризи ук­раїнським орнаментом.

І де тільки взялися енергія й терпіння, бо вишивка хрестиком – ювелірна робота, яка потребує сили волі. Коли завершуєш творіння, на тебе, здається, сходить благодать. Ті пі­дібрані різнокольорові хрестики тішать, заспокоюють і, приносять умиротворення на душі», – розпові­дають вишивальниці. Готову ви­шивку пошила пані Надія. Рідні пе­редали отцю Андрію Радику в Німеччину свій подарунок, яким він дуже задоволений. Каже, що це не тільки пам’ятка від найближчих людей – обох мам, але й згадка про Україну та рідний край. Вишив­ка для українців, наче оберіг. Не­дарма, колись козаки у похід брали з собою вишиванку. Мріє, щоб у храмі, де він служить, були ще й вишиті хоругви.

Один з пошитих фелонів п. Наді­єю носить отець Андрій Кащук, а ви­шивала його з любов’ю для сина мама Марія Калюга-Кащук. Свя­щенник говорить, що завжди з ра­дістю одягає його, відчуває умиротворення на душі, підтримку мами та родини. Пані Марія також виши­ла ще чотири ри­зи та хоругви для храму Вознесіння Господнього в с. Скоморохи. Ще три фелони ви­шила сокальчанка Софія Андру­щак для сина – отця Андрія Поко­тила – священника церкви Пресвятої Богородиці (м. Нова Бри­танія, штат Конектікут) в США. Він теж носить їх із задово­ленням та зберігає як реліквію.

Надія Климчук щаслива, що в такий спосіб може прислужити Бо­гові та церковним громадам. Споді­вається, що священники з легкістю та піднесенням відправлятимуть у фелонах, які для них з любов’ю та добрими намірами вишили та пошили дбайливі жіночі руки.

Любов ПУЗИЧ.

Фото з сімейного альбому Надії Климчук.