Головна Культура Надія Ганіткевич – хореограф від Бога

Надія Ганіткевич – хореограф від Бога

У кожного з нас протягом життя з’являються певні вподобання, улюблене заняття. І щаслива та людина, якщо це захоплення стало її життєвою діяльністю, улюбленою роботою, яка приносить і користь, і задоволення. Таких одиниці, до них можна без сумніву віднести й Надію Ганіткевич, яка зуміла поєднати любов до дітей та танцю, роботу й хобі. Вона музичний керівник-ентузіаст, яка вміє захопити танцями інших.
Пані Надія закінчила Львівське музичне педагогічне училище, за фахом – вчитель музики та хореографії. Працювала музичним керівником в дитячому садочку №5 м. Сокаль.

– На щорічній батьківській конференції у 2017 році, я презентувала свою гурткову роботу з обдарованими дітьми, які виконали український таночок «Парубки зеленоокі», – розповідає пані Надія. – Відтоді й з’явилася думка, чому б не продовжити вивчення українського танцю. Вивчали нові танці, шили костюми, успішно почали виступати на великій сцені.

Невдовзі її вихованці вже дебютували на сцені районного Народного дому під час регіонального пісенного фестивалю-конкурсу «Мамині зіроньки» з композицією: «Привітання». Коли маленькі дошкільнята у яскравих різнокольорових платтячках та з кульками з’явилася на сцені – зал завмер в очікуванні дива. І його побачили. їм щиро аплодували і діти, і дорослі. Власне тоді пані Надія, побачивши своїх вихованців на сцені, назвала їх «Веселка». Потім ансамбль дошкільнят отримав перемогу – друге місце, у фестивалі-конкурсі «Сокальські візерунки».

– Початок був положений – треба було йти далі – розвиватися. Створювали нові хореографічні композиції та костюми до них, – продовжує моя співрозмовниця.
«Веселка» раз за разом підкорювала нові сцени, беручи участь у різноманітних конкурсах та фестивалях, її належно оцінили і запросили на зйомки програми «Мультляндія» Львівського телебачення. Юні сокальські артисти з тріумфом виступали на різних сценах Львова, Києва і підкорили серця своїм талантом. У них було лише декілька других місць, всі решта – перші. Неодноразові володарі гран-прі. Невдовзі вони вже представляли Україну в Грузії, де здобули почесне перше місце на міжнародному конкурсі «Золоте руно» (м. Батумі).

Хореограф каже, що участь у конкурсах дає можливість дітям побачити різні колективи, порівняти їхню техніку, дає стимул працювати і вдосконалювати майстерність. Художній керівник часто ставить своїм підопічним у приклад хореографічний ансамбль Ільковицького народного дому «Бужани», який один з найкращих на Львівщині.

Талановитого хореографа помітили і запропонували роботу в Сокальському районному народному домі, де є всі можливості працювати: приміщення та умови для роботи з дітьми. Та й охочих дітей, яким до вподоби таке тонке мистецтво, у неї більш чим достатньо.

Пані Надія живе роботою, яка її надихає творити щось нове, захоплююче. Але це сказати просто – зробити ж нелегко: постановка кожної хореографічної композиції відшліфовується настільки до дрібниць, що згодом там дійсно є на що подивитися із захопленням. Найважче, за словами п. Надії, сконцентрувати увагу маленьких дітей, поставити хореографічну композицію, вивчити рухи. Стержнем ансамблю є її колишні вихованці з дитячої дошкільної установи №5. При Народному домі вона створила студію «Розмарія», де займаються різновікові групи ансамблю «Веселка» (молодша, середня та старші).

У напрямку народного жанру, пані Надія працює не один рік, вдосконалюючи свою майстерність. Цікавими є постановки танців «Гуцульський», «Чорні очка», «Козачок», «Кучерики», «Привітальний», де залучені всі вихованці.

Сценічні костюми для виступів художній керівник розробляє сама. Минулого року колектив «Веселка» на День працівників культури отримав сертифікат на шість тисяч гривень, за ці кошти закупили сценічне взуття для старшої групи.

Запитала я й про конкуренцію, адже у Сокалі багато дитячих хореографічних колективів, якими гордимося. Зокрема, це дитячий зразковий хореографічний колектив «Престиж» Будинку юнацької та дитячої творчості та «Гармонія», який функціонує також при районному Народному домі. На що п. Надія відповіла, що лише радіє, що діти хочуть займатися танцями. І яка різниця у кого. Кожен творчий колектив має свою відмінність, свій шарм і свою особливість. Тож кожна дитина може вибрати той, який їй до душі. А потрібні вони не лише заради мистецтва, але й для здоров’я дітей неабияка користь: більшість малечі має таку проблему, як сколіоз. А хореографія збалансовує організм, допомагає правильно тримати поставу. Займаючись таким видом мистецтва, дитина має змогу зберегти своє здоров’я, стає дисциплінованою, дружнішою та відповідальнішою.

– Коли батьки приходять і просять записати доньку чи сина в ансамбль, запитую, чи дитина хоче танцювати, чи це вони так вирішили? – каже методист. – Щоб навчитися танцювати потрібне, насамперед, бажання дитини, її наполегливість. Не можна навчити, коли цього нема. Це ж творчий процес.

На заваді творчих планів ансамблю «Веселка» став карантин через пандемію коронавірусу. Та Надія Ганіткевич не звикла пасувати перед труднощами, вона бере активну участь у різноманітних дитячих фестивалях та конкурсах, які проводяться дистанційно. Нині до перемог її вихованців додалися перші місця у міжнародному фестивалі-конкурсі «Київська веселка» (старша, середня групи І місце, молодша – II) і міжнародного фестивалю-конкурсу «Соняшник» (старша група, І місце, м. Київ). Усіх нагород вже й не злічити. У Надії Ганіткевич велика кількість грамот, кубків та дипломів, які за останні три роки вибороли її вихованці. Вони також неодноразово виступали перед військовослужбовцями на Яворівському полігоні, Великомостівському кінологічному навчальному центрі, Володимир-Волинській військовій частині. Вона вдячна батькам за розуміння та підтримку, які разом з дітьми їздять на гастролі.

– Я завжди хвилююся за кулісами перед виступом моїх вихованців, – продовжує п. Надія. – А коли чую захоплюючі овації, отримую велику насолоду. Це для мене найбільша подяка.

«Веселка» – учасник усіх районних свят. Хореограф поділилася й своєю найзаповітнішою мрією – створити ще фольклорний ансамбль пісні та танцю, який розкриватиме юні таланти Сокальщини, зберігатиме та продовжуватиме традиції нашого краю.

Любов ПУЗИЧ.