Головна Культура Народ мій є! Народ мій завжди буде!

Народ мій є! Народ мій завжди буде!

Працівники Сокальської філії ЛМІР музею «Людина. Земля. Всесвіт» побували в «Історико-меморіальному музеї Степана Бандери», на батьківщині Провідника ОУН – в Старому Угринові.

Поїздка приурочена 65літтю трагічної загибелі легендарної особистості Ніла Хасевича (19051952) – художника і графіка, члена ОУН та УГВР. Адже 15 березня 1952 р. у нерівному бою з окупантами загинув Великий Українець – Ніл Хасевич. В уривках свого листа він писав: «У своєму житті я втратив уже все, але як довго залишиться бодай одна краплина моєї крові, я буду битися з ворогами свого народу. Я не можу битися зброєю, але б’юся різцем і долотом. Я, каліка, б’юся в той час, коли багато сильних і здорових людей у світі навіть не вірять, що така боротьба взагалі можлива. Я хочу, щоб світ знав, що визвольна
боротьба триває, що українці б’ються».

Митець Анатолій Покотюк створив унікальну авторську картину «Пам’яті Ніла Хасевича» та присвятив її 65літтю трагічної загибелі Великого патріота і гідного борця за долю України. Варто зазначити, що в цю картину вкладено святі реліквії: волосок і фрагмент шапки Степана Бандери, реліквії з Святої Шевченківської землі. Адже геніальна творчість Тараса Шевченка, Великого Пророка, надихала Ніла Хасевича, як і кожного українця, на подвиг. Також вкладено найсвятіші реліквії світу і України. Разом з картиною митця працівники музею привезли із собою шапку Степана Бандери, яка знаходиться в експозиції музею «Людина. Земля. Всесвіт».

Картина «Пам’яті Ніла Хасевича» та шапка Степана Бандери торкнулися до святих реліквій, що пов’язані з життям і діяльністю Степана Бандери, побували в батьківській хаті, де пройшло його дитинство.

Митець Анатолій Покотюк подарував «Історикомеморіальному музею Степана Бандери» дерев’яну скриньку з фрагментом шапки Степана Бандери, дерев’яну скриньку з вкладеним волоссям Степана Бандери та книгу Миколи Лисенка «Коріння Шевченкового роду». Працівники музею «Людина. Земля. Всесвіт» сподіваються на подальшу співпрацю з музеєм.
Кожен українець повинен побувати на батьківщині Степана Бандери – борця, гідного і відданого патріота, готового до самопожертви задля осягнення високої мети та відчути дух цих святих місць.

На майбутнє, Анатолій Покотюк сподівається, що картина «Пам’яті Ніла Хасевича» побуває і на батьківській землі Ніла Хасевича, на Рівненщині, в місцях, де пройшли його дитячі та юнацькі роки життя, де творився його подвиг. В музеї «Людина. Земля. Всесвіт» створять експозицію, присвячену Нілу Хасевичу. На її відкритті будуть виставлені його авторські малюнки, що знаходяться в архівах Волинського і Рівненського музеїв, щоб святий дух Ніла Хасевича благословив і нашу Сокальську землю і всю матірУкраїну у ці важкі роки боротьби добра і зла за спасіння світу і нації.

Іванна ВЕКЛИН, Христина ВЕКЛИН, наукові співробітники Сокальської філії музею.