Головна Культура ПЕРШИЙ КРОК ДО ВИБОРУ: КИМ БУТИ…

ПЕРШИЙ КРОК ДО ВИБОРУ: КИМ БУТИ…

«Технічний прогрес сприяв інформаційному – ми чуємо і бачимо, як багато в світі зла, різних проблем, природних катаклізмів і загроз. Проте є багато і доброго, і добро залежить і від нас із вами», – це цитата з одного із виступів голови БФ «Майбутнє України. Сокальщина» Юлія Лукомського перед випускниками, учасниками конкурсу «Ким я хочу бути? Як цього досягти?»

Добро і милосердя – рушійна сила цього проекту. І не лише цього. Нагадаю, що благодійний фонд спільно з відділом освіти плідно працює над реалізацією ще таких проектів: організація та проведення виставкипродажу учнівських виробів; аукціон кращих виробів школярів (виручені кошти спрямовуються на благодійні цілі, зокрема, у 2017 році – для підтримки важко хворої дитини учасника АТО); фінансова підтримка дітей, які навчаються в МАН і мають найвищі досягнення; підтримка дітей з обмеженими можливостями і гостро потребуючих фінансової допомоги.

До слова, у 2017 році спектр діяльності БФ вдалось ще більш урізноманітнити. Так, завдяки коштам, наданим Олегом Лукомським до Дня святого Миколая, дітям з кризових сімей вручили святкові подарунки та благодійну грошову допомогу. А завдяки фінансовій підтримці від Союзу українок Америки та за участі директорів та класних керівників шкіл, учням з проблемних сімей змогли придбати зимовий одяг, куртки, черевики, рукавички.

Та повернімось до головного проекту благодійного фонду – конкурсу «Ким я хочу бути? Як цього досягти?»

Вперше конкурс відбувся в 2005 році з ініціативи Союзу українок в Канаді. Його координатором була Христина Чейз. Тоді було нагороджено лише 10 випускників Сокальського району, які написали кращі твори. Та з року в рік проект удосконалювався, все більше випускників з малозабезпечених родин брали в ньому участь. Суттєво збільшились суми винагород. Члени фонду організували належне об’єктивне оцінювання. З часом було запроваджено другий етап цього конкурсу – усне спілкування. І сьогодні ми впевнено можемо сказати, що цей міжнародний конкурс став престижним, ефективним і стабільним.

Невід’ємною частиною Фонду є наші закордонні повноважні представники: в Канаді Христина Чейз, в Америці Дарія Ярошевич (головна управа Союзу українок), в Австралії Олег Лукомський, в Англії Андрій Лукомський. Вони не забувають Україну і її проблеми і регулярно надсилають фінансову допомогу дітям – майбутньому України. В ролі жертводавців виступають громадські організації, церкви, підприємці та фізичні особи.

За тринадцять років існування цього проекту багато що змінилось. Тоді, в 2000ні ще не було такого високого ступеня поінформованості, значно бідніший вибір джерел інформації, а отже й перелік обраних професій був передбачуваний і однотипний. Пригадуємо твори тих років: майже всі випускники мріяли стати лікарями і вчителями, зрідка миготіли такі професії як вихователь, юрист тощо… Це засмучувало і дещо насторожувало членів журі.

Та ось промайнуло понад десятиріччя. Складні часи змінились іще складнішими. Виросло нове покоління українців, освячене Майданом, обпечене війною… І знову, як і кожного року, чергова хвиля одинадцятикласників постала перед вирішальним вибором спорідненої професії, тієї, з якою можна комфортно почувати себе в житті – залюбки творити і розвиватися не на чужому, а на власному березі вподобань, умінь і навиків… Щоб мати душевну рівновагу і приносити користь суспільству. Приємно й те, що технічний прогрес нині радо простягає допитливим юнакам і дівчатам руку допомоги. В Інтернеті є чимало сайтів, які знайомлять з новими професіями, надають консультації спеціалістів, допомагають збагнути, що таке кар’єра тощо… І це лише підтверджує, що впродовж усього часу БФ рухався у правильному напрямку, адже ті цілі і завдання, які нині ставлять перед собою згадані сайти, вже багато років упроваджує в життя наш фонд. Тут на Сокальщині. Щоб кожен випускник ще за шкільною партою зрозумів, що одним з найважливіших виборів у житті є правильний вибір професії. Бо помилка при цьому може дорого коштувати: декілька (чи й більше) змарнованих років; викинуті на вітер гроші на навчання за професією, за якою складно працевлаштуватись, або яка не приносить морального задоволення.
Отож, вже традиційно, в лютому ц. р. відбувся перший етап 13го Міжнародного конкурсу «Ким я хочу бути? Як цього досягти». Компетентне журі на чолі з головою БФ Юлієм Лукомським уважно ознайомилось із творчими роботами випускників і виставило відповідні оцінки. Попереду – усне спілкування, де учасники, за умови цілковитої щирості і достатньої обізнаності, зможуть підтвердити, або ж покращити оцінку за твір, остаточно переконавши членів журі у правильності вибору майбутньої професії (або навпаки – змусять засумніватись, а тому – знизити бал). Перелік юначих вподобань чималий: правозахисник, фармацевт, дизайнер, програміст, фотограф, пілот, пекар, психолог, священик, журналіст, юрист, поліцейський та багато інших… Начебто розмаїття. Та, коли зважити на те, що у Міжнародній стандартній класифікації професій зазначено понад 5 тисяч професій та спеціальностей, то розумієш – попереду ще багато роботи.

І тому членам БФ дуже важливо зрозуміти самим і спонукати замислитись випускників – чи справді обрали професію, яка найбільше відповідає їх уподобанням, здібностям, можливостям, знанням, інтересам, прагненням, умінням та складу характеру. Чи мають випускники уявлення про зміст майбутньої професії? Чи цікавились, що саме входитиме до їхніх обов’язків, що повинні знати, уміти? Чи мають конкретні напрацювання? Щоб з’ясувати це, а також виробити стратегію на майбутнє, усунути недоліки у власній роботі, цього року на першому етапі учасникам конкурсу було роздано домашні тестові запитання, що не впливатимуть на кінцеву оцінку твору.
Отож, попереду другий етап конкурсу. За словами Юлія Лукомського, «про мету цього проекту можна сказати і простіше: жертводавці і ми, організатори, хочемо підтримати тих дітей – майбутню опору держави, від яких залежить доля України. Та підтримка не просто подарована, вона буде залежати від учнівських здібностей і праці. Написання твору дає шанс школярам ще раз задуматись і обґрунтувати свій вибір. Для того щоб отримати високу оцінку, учасники конкурсу повинні своїми висловлюваннями переконати журі, що професію обирали ґрунтовно і відповідально». Крім того, спілкуючись із випускниками, члени журі неодноразово наголошували, як важливо бути всебічно розвиненою людиною, володіти загальнолюдськими високими якостями. Та й на власному прикладі намагаються демонструвати чесність, порядність, співчутливість, неконфліктність, терпеливість та інші важливі риси, які потрібні людині, щоб життя її було повноцінним, наповненим радістю, щоб її поважали і любили.

Виступивши з напутнім словом перед учасниками письмового етапу конкурсу, член БФ, директор СЗШ №5 Валентина Михайлевич зазначила: «Вірю, що прийде час і кожна праця людини буде пошанована, незалежно чи то лікар, чи агроном, інженер чи вчитель, гірник чи механізатор. І стоячи на роздоріжжі, замислюючись над проблемами сьогодення, ви, дорогі випускники, сьогодні робите перший крок до вибору: ким бути…»

Тож нехай цей крок буде вдалим.

Любов БЕНЕДИШИН, член БФ «Майбутнє України. Сокальщина».