Головна Культура Пішли на смерть за Україну

Пішли на смерть за Україну

Саме цими строфами поезії «Героям Волині, загиблим на Донбасі» Анатолія Поліщука відкривається книжкаспомин, книжкапам’ять, книжка як вдячність, видана в Луцьку 2016 року «Волинський пантеон: схід-2015». Автори Олександр Дем’янюк та Геннадій Гулько. У передмові вони написали: «Пропонуючи читачам цю книгу, присвячену загиблим і померлим у 2015 р. бійцямволинянам, робимо свій внесок у збереження пам’яті про наших мужніх земляків, засвідчуємо глибоку шану й повагу їхнім родинам».
І тут між волинськими героями є і син сокальської землі Роман Галас, який тут народився 1 грудня 1975 року, а похоронили св. пам’яті Романа на сокальському цвинтарі 11 серпня. Його дитячі та юнацькі роки минали у Сокалі. Із золотою медаллю закінчив Сокальську СШ №1. Успішно навчався на факультеті картографії Львівського національного університету імені Івана Франка. Після завершення вишу переїхав на проживання у с. Млинів Рівненської області. Був одружений, мав донечку. Останні роки працював на заводі ООО «Кромберг енд Шуберт Україна» в Луцьку. А в Сокалі проживали його батьки, родина. До лав Збройних cил України призвали 30 січня 2015 року під час четвертої хвилі мобілізації. Спочатку перебував на полігоні «Широкий лан» (Миколаївська область), а потім – у Яворові на Львівщині. В зоні АТО служив з 30 березня. Був командиром третього взводу 16го окремого мотопіхотного батальйону 92 ОМБр. Загинув за нез’ясованих, а може й з’ясованих, але прихованих обставин поблизу міста Артемівськ Донецької області. Роман Галас брав участь у затриманні контрабанди, зокрема, вантажівки з борошном, в якій було знайдено 48 мільйонів гривень. Наступного дня у бліндажі військовослужбовців знайшли записку: «Ви мали їхати звідси на іномарках, а поїдете ногами вперед».
Так і сталося… Його привезли до рідного отчого дому уже в труні… Але не зламали, він не заплямив честі справжнього українця. Віддав життя, але душа і серце залишились чистими, як прозора материнська сльоза…
Вічна йому пам’ять!
Оксана ПРОЦЬ.