Головна Культура ПОСПРАВЖНЬОМУ УКРАЇНА БУДЕ ТАМ, ДЕ ГОВОРЯТЬ УКРАЇНСЬКОЮ…

ПОСПРАВЖНЬОМУ УКРАЇНА БУДЕ ТАМ, ДЕ ГОВОРЯТЬ УКРАЇНСЬКОЮ…

3 березня делегація від Сокальщини на чолі з головою райдержадміністрації Романом Токаєм та головою районної ради Миколою Паськом побувала у селі Павлокома (Польща), де взяла участь у скорботних заходах. Була численна делегація з Львівщини на чолі з головою обласної ради Олександром Ганущиним, головою Львівської ОДА Олегом Синюткою та разом із міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним. Був і посол України в Польщі, вихідець зі Сокальщини Андрій Дещиця.

Варто додати, що, окрім делегацій з двадцяти районів Львівщини, участь у заходах взяли представники Тернопільської та ІваноФранківської областей.
У ці дні виповнилася 73тя річниця трагедії села Павлокоми, де в 1945 році польською армією було вбито сотні українців, в тому числі діти і люди похилого віку. Відділ польської армії крайової під керівництвом поручника Юзефа Біса (псевдо «Вацлав») разом з групами навколишніх польських сіл напали на село Павловому. Підрозділи польської армії крайової розстріляли 366 українців разом із парохом о. Володимиром Лемцьом. Не вбивали хлопчиків до 5 років і дівчат до 7 років. Врятувались лише 36 українців.

Після чину панахиди, присутні поклали квіти та лампадки до Меморіалу та спільно виконали Славень.

А вже у неділю, 4 березня, відбулися урочисті заходи до 203ої річниці від дня народження творця музики Державного Гімну Михайла Вербицького – видатного композитора, громадського діяча, автора гімну України «Ще не вмерла Україна» – народився 4 березня 1815 року у селі ЯвірникРуський, що на Надсянні, де його батько Михайло був священиком. У 1828 році при перемишльській катедрі владика Іван Снігурський заснував хор, а згодом і музичну школу, в яких співав і навчався Михайло.

Згодом Михайло Вербицький вступає до Львівської духовної семінарії. У другій половині сорокових років він пише музику повної Літургії для змішаного хору, яка і сьогодні звучить у багатьох церквах Західної України.

У заходах у селі Млини Підкарпатського воєводства також взяли участь сокальчани. А розпочалися вони зі Святої Літургії у місцевому храмі села Хотинець. Опісля, у церкві Покрови Пресвятої Богородиці, де колись був парохом отець Михайло Вербицький, відбулася поминальна молитва.

«Посправжньому Україна буде там, де говорять українською, де моляться цією мовою і там, де є українські могили. Ніхто і нічого в цьому світі нам не страшні, бо за нашими плечима велика історія, а перед нами – велике майбутнє», – наголосив під час промови голова Львівської ОДА О. Синютка.

Наш кор.
Фото Наталії Шульган.