Головна Культура З нагоди четвертої річниці подій на Майдані у Хлівчанській ЗШ IIII ст....

З нагоди четвертої річниці подій на Майдані у Хлівчанській ЗШ IIII ст. посвячено пам’ятну дошку Героям Небесної Сотні

Скорботно горіли лампадки, які нагадували про важку втрату, якої зазнали сотні родин та все українське суспільство.

Священики Андрій Красильников та Федір Магора відправили панахиду за Героїв, які поклали своє життя заради нашого майбутнього. «Немає більшої любові, як життя віддати за своїх друзів», – ці слова колись Ісус Христос промовив до апостолів. «Вони актуальні й сьогодні», – сказав о. Андрій. – Для нас цей день политий кров’ю, за цей день віддали життя наші батьки, брати, сини».

– Служити своєму народові мученицька справа, адже не завжди ця служба легка і уквітчана нагородами і подяками. Наші герої віддали своє життя заради завтрашнього дня, для своєї країни. Хочеться, щоб дошка пам’яті не поповнювалася новими фотографіями і ми за це молимося, – продовжив о. Федір. – Але, на превеликий жаль, і далі гинуть наші хлопці на сході України.

– Важко згадувати, а ще важче говорити, – сказав Іван Комбель, директор школи, – Україна заплатила високу ціну за свій європейський вибір. Усі спогади про події живі, це болить у кожного в грудях, настільки, що важко навіть говорити. Ці герої змінили історію України. Наш обов’язок пам’ятати про це і навіть своїм життям і ділами продовжувати їхню справу й боротьбу. Поминаючи Небесну Сотню, мусимо усвідомити те, що кожна людина, яка загинула на Майдані і сході України, хотіла покращення для кожного з нас. Нехай в Україні скоріше наступить мир і спокій.
Учні школи читали вірші, присвячені Героям Небесної Сотні, зі сльозами на очах переглядали кадри 1820 лютого 2014 року. Хвилиною мовчання вшанували Героїв.
«Плине кача по Тисині, ой плине кача», із звучанням перших нот цієї тужливої пісні починала плакати вся свідома Україна. Відходили у засвіти її найкращі сини, відходили, щоб боронити волю, захищати права та свободу людей. Ми повинні про це пам’ятати завжди. Хай пам’ять усіх невинно убитих згуртує нас живих, дасть силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави. А Небесна Сотня з небес допомагає нам у цьому. Слава Героям Небесної Сотні! Слава Україні!

Наталія ЯРЕМКОВИЧ, бібліотекар Хлівчанської ЗШ IIII ст.