Головна Культура Представники “Союзу українок” з Сокаля зайняли перше місце на фестивалі колискових пісень...

Представники “Союзу українок” з Сокаля зайняли перше місце на фестивалі колискових пісень у Львові

Співуча українська мова… Її слова, немов струмок, переливаються різними барвами. Дітлахи змалечку чують чудовий передзвін у колискових піснях своїх мам та бабусь і закохуються у його співучість. З давніх-давен українки передають своїй малечі через ніжну колискову пісню любов до Батьківщини та своїх пращурів, учать добру і справедливості.

Вже третій рік постіль фестиваль колискових пісень проходить у Львові. А сокальські союзянки є його активними учасницями та зайняли перше місце. А минулої неділі в історико-краєзнавчому музеї «Сокальщина» вирішили започаткувати перший районний фестиваль «Колискова пісня» з метою відродження українських народних традицій і на наших теренах, адже споконвіків кожна ненька, заколисуючи своє дитя, просила в Господа подарувати щасливу долю її немовляті – і все оспівувала в колисковій пісні.

Попри звичне для нас розуміння колискової як «дитяче снодійне», союзянки розповіли і про інші аспекти цих незвичайних пісень. Так Галина Ващук поділилася власними враженнями від колискової, на яку натрапила у соціальних мережах. Там молоденька дівчинаволонтер, яка не з розповідей бачила і відчула на собі «любов братнього народу», співала колискову для ворога. Відтворити мотив колискової п. Галина не наважилась, однак зачитала декілька рядочків: «Ой, жаль мені воріженьку//Що став на цю доріженьку,//Йдеш на смерть, як навіжений,//Спи.//Ти ж хотів землі цієї,//Тож тепер змішайся з нею,// Станеш сам моєй землею,//Спи».
Після них учасники фестивалю хвилиною мовчання вшанували загиблих захисників України.

Кожна мати за допомогою колискової пісні знайомить дитину з оточуючим світом, з людьми, з рідною мовою. Дає своєрідні настанови на майбутнє, колискова допомагає в моментах виховання, пояснюючи що добре в цьому світ, а що погано.
Перше виховання дитинки починається з колиски та колискової пісні. Своїми дитячими спогадами, родинними колисковими з присутніми ділились студентка Луцького університету ім. Лесі Українки, членкиня осередку Союзу українок с. Угринів Уляна Шевчук, голова осередку села Скоморохи Міля Онищук; заступниця голови Сокальської районної організації Союзу українок Галина Ващук, голова Зубківського осередку СУ Любов Ващук, союзянки – Ольга Магеревич, Оксана Сумбаєва, голова районного товариства «Холмщина» Анісія Петришин.

Переповнені емоціями від почутого голова районного осередку Союзу українок Ірина Мандрик, голова міського осередку Надія Мельник та директор історико-краєзнавчого музею «Сокальщина» Василь Волошин подякували всім, хто долучився до дійства та висловили сподівання, що у майбутньому вдасться зробити фестиваль більш масштабним.

Оцінити значення колискових пісень неможливо. З їх допомогою малеча вчиться розмовляти, пізнає світ, адже колискова – перша пісня в їх житті, виконана виключно для них з любов’ю та ніжністю. Насправді дуже важливо посіяти в дитячі серця теплоту і доброту, аби вони зростали справжніми громадянами України. Союзянки вірять, що цей фестиваль стане гарною традицією і приживеться на Сокальщині. Тож, до зустрічі через рік.

Юлія СОРОЧУК.
Фото автора.