Головна Культура Представники Сокальщини у рамках галицького «Фестивалю гостинності» навідались з мистецьким візитом до...

Представники Сокальщини у рамках галицького «Фестивалю гостинності» навідались з мистецьким візитом до Бущини

Перший цьогорічний сніговій не завадив талановитим представникам Сокальщини у рамках галицького «Фестивалю гостинності» навідатись з мистецьким візитом до Бущини. У неділю, 3 грудня, їх радо зустрічали колеги – працівники культури, аматори сцени та очільники району. Відтак цього дня на сцені Буського РНД відбулося справжнє свято пісні і танцю та віртуозної гри на музичних інструментах, за яке надбужанські глядачі дарували гостям щирі оплески та «браво».

Забігаючи наперед, зазначимо, що наші сусідисокальчани привезли до Буська й представили на широкий загал публіки велику і різнопланову концертну програму за участю колективів з усього Сокальського району. Один за одним на сцену РНД народний аматорський ансамбль танцю «Бужани» НД с. Ільковичі, народний аматорський ансамбль пісні і музики «Заспів» РНД м. Сокаль, народний аматорський ансамбль пісні і музики «Діапазон» НД м. Великі Мости, народний аматорський музичний гурт «Фест Бенд» РНД м. Сокаль, дитячий фольклорний колектив «Забавлянка» Сокальської школи мистецтв ім. Віктора Матюка, Богдана Саганська, Софія Дмитрів, Тетяна Гнатюк, Андрій Острувка, хореографічна студія «Гармонія» Сокальського РНД, Ольга Шевчук, Наталія Ярмола, Назарій Куртяник, Валентина Піскляк, Роман Козярський, Мирослава Михайлюк, Романа Шевченко, Павло Дак, а музика їхнього земляка, відомого українського композитора, музикознавця і священика Віктора Матюка полонила серця надбужанського глядача.

Мистецькій програмі передували не менш цікаві події. Гості зустрічали надбужанців виступом Народного духового оркестру районного Народного дому. У фойє розмістили унікальні виставки старовинної вишивки та авторських робіт, виконаних в техніці різьби по дереву, художника Анатолія Покотюка. Закарбоване в авторській іконі Боже диво цього митця увібрало ту Одвічну Істину материнської любові, що споконвіку її уособлювала кожна земна мати, праобразом якої вважали Небесну Матір. Майстерно викладена в образі ікони, вона підсилює християнський зміст робіт Богородичного циклу. А їх, ікон, є понад 50! Освячені в багатьох храмах України, у Ватикані та інших паломницьких місцях, вони стали окрасою своєрідного Пантеону Богородиці під музейним дахом. Найвеличнішою постаттю в цій творчій експозиції є образ чудотворної ікони «Сокальської Божої Матері». Тому відкриття кількагодинної експозиції робіт Анатолія Покотюка та розповіді про твори дружини митця самі по собі вже стали подією у духовному житті нашого міста.

У залі глядачів ознайомили з мальовничою Сокальщиною – для цього продемонстрували фільм Оксани Думанської. А керівники Буських РДА і районної ради Петро Мороз і Богдан Глова вручили своїм колегам – головам райдержадміністрації і райради Роману Токаю і Миколі Паську – запашний бузецький коровай, витинанки із зображенням Олеського замку та символом Бущини – лелекою, автором яких виступила наша талановита мисткиня Ліля Андрєєва, презентаційні друковані видання, ікони, подяки «за співпрацю, популяризацію української пісні, вірша, танцю і національних традицій».
Навзаєм гості зі Сокальщини подарували нашим очільникам по великому кошику продукції, яку виготовляють їхні місцеві підприємства, дитячі малюнки на склі та коровай, а Петру Морозу – ще й пухнастий сюрприз у вигляді двомісячної німецької вівчарки Альфи з кінологічного центру у Великих Мостах.

Слова подяки звучали як на адресу господарів, так і гостей. Не оминули й спільних моментів, що об’єднують обидва райони. «Такі мистецькі виступи, як сьогодні, та три тижні тому в Сокалі, дають тверде переконання, що культура Бущини, Сокальщини, загалом Львівщини – на високому рівні, є тим фундаментом, на який опирається українське мистецтво. Переконаний, що наші найкращі колективи та виконавці Буського та Сокальського районів вдало себе презентують на завершальному етапі мистецького проекту в масштабному Різдвяному галаконцерті, який відбудеться в обласному центрі Львові», – зазначив Петро Мороз.

Очільник Буської районної ради Богдан Глова вразив гостей знаннями історії Сокальщини, розповів про об’єднавчі віхи минувшини двох райцентрів, згадавши «Повість минулих літ…», висловив своє позитивне враження від фесту, який підтримує культуру сільської місцевості, талановитих митців, сприяє розвитку сучасної української культури. «Наші території пов’язані не лише спільною історією та постатями, а ще й річкою Західний Буг. Тому Буська районна рада спільно зі Сокальською районною радою нещодавно підписали Угоду в рамках реалізації інноваційного транскордонного проекту «Єднає нас Буг». Бо річка – це не лише водний об’єкт, але й дорога, яка поєднує нас з Європою», – зазначив він.

Останнім акордом мистецького заходу «Фестивалю гостинності» стала спільна світлина – на пам’ять про зустріч і дружбу Сокальщини і Бущини.

Ірина ГАЄВСЬКА.

Фото автора.

Від редакції. Начальник відділу культури Сокальської РДА Мирослава Михайлюк щиро вдячна за подарунки бущанам: ТзОВ «АгроІнвест», ТМ «Сокальські ковбаси» (Ігор Ляховський та Тетяна Ляховська); ТзОВ «Козацький курінь» (Петро Пилипчук); ФОП «Барвінко» (Василь Барвінко); дітям зі Сокальської школи мистецтв ім. В. Матюка – за малюнки на склі.