Головна Культура ПИСАНКА – НЕ ТІЛЬКИ СИМВОЛ ВЕЛИКОДНЯ, АЛЕ Й ОБЕРІГ

ПИСАНКА – НЕ ТІЛЬКИ СИМВОЛ ВЕЛИКОДНЯ, АЛЕ Й ОБЕРІГ

Перед Великоднем в Сокальському будинку дитячої та юнацької творчості було чути запах воску та свічок. Писанкарство тут плекають рік за роком. Писати писанки охоче навчають дітей керівники гуртків Ольга Ровецька та Олександра Стецюк, які є справжніми майстринями у цьому. Вони працюють в традиційній восковій техніці та заохочують своїх вихованців до відтворення на писанках візерунків Сокальщини.
Цьогоріч в БДЮТ з’явилася школа писанкарства для усіх бажаючих. Найпершими учасниками стали самі працівники БДЮТу, в яких вийшли тендітні та вишукані писанки. Навчитися працювати писачком приходять і діти, і дорослі, були навіть гості зі Львова. Дуже приємно, коли поряд з гуртківцями поринають в писанкарство їхні мами! Приходять вчитися писанкарству й учні школиінтернату. Хлопчикам та дівчаткам подобається, що можна побачити, як народжується красива писанка. Потім вони охоче діляться секретами її виготовлення вдома. Тож мистецтво поширюється. І це чудово!

Писанки гуртківців БДЮТ гарно виконані і зібрані у складні композиції, виглядають вишукано. Вони не раз були переможцями в різних конкурсах з декоративноужиткового мистецтва. Ольга Ровецька дуже любить писати писанки, створює їх на різному форматі: курячі, гусячі, качачі, страусові яйця йдуть в роботу. Пані Ольга любить експериментувати з кольорами, а також метод травлення «білим по білому». Ці роботи виглядають дуже ніжними, мереживними.

Писанкарство стало для О. Ровецької не лише художнім самовираженням, але й символом її національної самоідентифікації та містком до древніх традицій наших предків. Це надихнуло її на проведення воркшопів з писанкарства, які вже стали доброю традицією напередодні Великодніх свят. Сокальська дитяча бібліотека, катехитичні школи в Сокалі та в Забужжі, БФ «КарітасСокаль» щороку перед Великоднем запрошують писанкарок – Ірину Мандрик і Ольгу Ровецьку, аби провести майстерклас. Зокрема, на початку березня вони провели воркшоп в бібліотеці с. Зубків. Крім того пані Ольга проводила майстерклас з виготовлення сокальської писанки у Львові. Цього літа вона досліджувала можливості фарбування писанок природніми барвниками: кропива, горіх, бузина, чорниці, золотаник, цибулиння дають прегарні відтінки. Поєднуючи їх, можна досягати вишуканої багатоколірної гами. Сокальські писанки, пофарбовані відварами рослин, «звучать» поіншому, якось дуже тепло і шляхетно. Писанкарка Ольга Ровецька разом з головою Союзу українок Сокальщини Іриною Мандрик написали колекцію сокальських писанок, яка експонувалася в музеї «Людина. Земля. Всесвіт» в Сокалі, а також в краєзнавчому музеї м. Стрий і на міжнародному фестивалі «ГутаФест». Вона підтримує міцний зв’язок з незалежним жіночим товариством «Прозерок» у м. Червоноград, яке очолює відома писанкарка Юлія Бурко. Майстриня охоче ділиться своєю майстерністю з усіма бажаючими, проводить заняття для молоді та літніх людей з особливими потребами в Сокальській районній асоціації людей з інвалідністю.

Написання писанок – це не тільки традиція й творення краси, але й можливість осмислити своє життя, відкрити своє серце і душу, помолитися, загадати бажання на майбутнє. Кажуть, щоб лінія на яєчній сфері була рівненька, то повинна її писати людина з чистою совістю, з ясним розумом і з добрим серцем. Недарма старші майстрині перед початком розпису писанки умивалися, одягали чистий одяг і читали молитву, і тільки тоді брались до роботи. Адже вони не тільки символ Великодня, але й оберіг родини. У ній вони закодовували молитву за свій рід – для захисту домівки, здоров’я рідних, на добрий урожай і достаток. Спробуйте і ви, повірте будете зачаровані магією писанок.

Марія ПОЛІЩУК, директор Сокальського БДЮТ.