Головна Культура Радість претсольного свята

Радість претсольного свята

«Настав день урочистого свята: місто Бар радуйся і з ним увесь світ піснями і співами духовними виявляє радість свою. Бо сьогодні священне й урочисте перене­сення  і цінних і вельми цілющих мощей святителя і чудотворця Миколая, що мов сонце незаходиме, засяяв світлосяйнем промінням, розганяючи темряву спокус і біди тих, що з вірою виголошують: Спасай нас, як заступник наш великий Миколаю!» (тропар свята).

22 травня увесь християнський світ свят­кує пам’ять перенесення мощей святителя Миколая Чудотворця у місто Бар. Більше п’яти століть тому в древньому місті Сокалі предки на березі річки Західний Буг заклали і збудували храм на честь покровителя свя­тителя Миколая. Увесь цей час наші міщани зверталися до святителя Миколая, щоб він був оборонцем і покровителем  древ­нього Сокаля.

Ранкові церковні дзвони радісно заклика­ли всіх людей вшанувати храмовий празник, на честь святителя Миколая. На наше за­прошення прибуло духовенство Львівсь­ко-Сокальської єпархії ПЦУ. На церковному подвір’ї біля каплички Божої Матері звер­шили мале освячення води.

Святкове богослужіння розпочалося біля Святого Престолу Божого, який в цей свят­ковий день об’єднав духовенство Сокаль­ського деканату. Святкову літургію очолив  митрофорний протоієрей о. Іван Бігун, йому співслужило 14 священників і протодиякон о. Ігор Русин з деканальної церкви св. Воло­димира  м. Червоноград. Великим піднесен­ням для парафіян, гостей і священ­ників був спів Галицького академічного камерного хору за участю народного артиста України Андрія Хавунки. Під час богослу­жіння підне­сена молитва за храм, за церковну владу, за воїнів, за свої родини і за кращу долю українського народу.

Молитовний час пройшов радісно і швид­ко. По закінченню богослужіння митрофор­ний про­то­ієрей о. Іван Бі­гун виголосив зво­руш­ливу і повчаль­ну  проповідь про життя і  чудеса св. Чудотворця Мико­лая, тих, хто звер­тався до нього з вірою і любов’ю.

Також привітав настоятеля і пара­фіян святого хра­му. Опісля я по­дя­кував духо­венству, яке прибуло на храмовий празник і Галицькому академі­чному камер­ному хору, який додав урочис­­тості нашому святу, а та­кож депутату Со­ка­ль­ського міської ради добродію Михайлу Ділаю – організато­ру приїзду камерного хору.

Парафіяни та гості не хотіли йти додому, бо були приємно враженні молитвою і чудес­ним співом. На завершення хор виконав українські пісні, які стали ще більшим під­несенням для присутніх людей. Парафіяни і гості з великою і духовною радістю після обходу старовинної церкви, а також окроп­ленням освяченою водою і єлеєпомазанням розходилися по своїх домівках, несучи в серцях радість престоль­ного свята.

о. Михайло НАЗАР,
настоятель храму Перенесення мощей святителя і Чудотворця Миколая м. Сокаль, протоієрей.