Головна Культура Робота «Використання рослинних елементів у сокальській вишивці» здобула призове місце у...

Робота «Використання рослинних елементів у сокальській вишивці» здобула призове місце у Міжнародному конкурсі

Традиції в Україні цікаві й самобутні, але при цьому – різноманітні і поширені. І, що важливо, наша молодь із задоволенням їх дотримується. Це є доказом існування в душі народної величності своїм предкам, глибинної пам’яті та усвідомлення зв’язку поколінь. Звичаї та традиції – це складова нашого повсякдення, яку ми вбираємо з молоком матері, зі співом коханої бабусі або з легендами, котрими так багата наша земля. Збереження традицій можливе тільки через активне спілкування з народним мистецтвом, через культурнопросвітницьку діяльність, через освіту, культурномасові заходи, фольклорні свята, фестивалі, збереження матеріальної та духовної культурномистецької спадщини, через музейну діяльність.

Одним із улюблених видів роботи у нашій школі є пошуково-дослідницька діяльність. Це цікаво, пізнавально, креативно, корисно, творчо.

І коли наші учні дізналися про Національний тур Міжнародного конкурсу «Традиції народів України, Болгарії і Молдови щодо раціонального використання, збереження та відновлення біорізноманіття», який проводили Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України, Громадська організація «Екологічний клуб «Еремурус» та Бюро з питань екології УГКЦ, то одразу ж взяли участь у ньому.

Метою конкурсу була пропаганда ідей сталого розвитку з опорою на краєзнавчі звичаї та традиції щодо збереження та відновлення біологічного різноманіття народів, що населяли територію України, Болгарії і Молодови. На розгляд журі було представлено 118 робіт із 18 областей України. Найбільш активними учасниками конкурсу стали представники Дніпропетровської (25 робіт), Чернівецької (17), Полтавської (14), Одеської (13) та Львівської (12) областей.
Учениці 10 класу Сокальської ЗШ IIII ст. №2 Анастасія Вавринчук і Вікторія Ткачук під керівництвом Наталії Якимюк з натхненням взялися до пошуководослідницької роботи. Працюючи над розкриттям цієї теми, учениці разом із своїм керівником, у першу чергу, ставили за мету дослідження особливостей сокальської вишиванки і популяризацію цього унікального мистецького явища, здійснили велику пошукову роботу, вивчили теоретичний матеріал з цієї теми, ознайомилися із експонатами історикокраєзнавчого музею «Сокальщина», записали інтерв’ю з майстринями і продавцями сокальської вишивки, ознайомилися з фотоархівами (із Свята селянки у 30ті роки ХХ ст. у Сокалі).

Робота «Використання рослинних елементів  у сокальській вишивці» була другою в номінації «Використання рослинних і тваринних елементів в оздобленні предметів побуту, одягу і приміщень» заочного етапу Національного туру Міжнародного конкурсу.

Галина МИГАСЮК, заступник директора Сокальської ЗШ IIII cт. №2.