Головна Культура ЩЕДРИЙ ПРОМІНЧИК У НАШІЙ БУДЕННОСТІ

ЩЕДРИЙ ПРОМІНЧИК У НАШІЙ БУДЕННОСТІ

У музеї «Людина. Земля. Всесвіт» відбулася творча зустріч з неординарною особистістю – молодою художницею зі Львова Дзвениславою ЗАГАЙСЬКОЮ. Попередньо поціновувачі мистецтва мали змогу познайомитися з її виставкою авторських писанок та живопису на склі, яка мала назву «Символічне».

Старший науковий співробітник музею «Людина. Земля. Всесвіт» Сокальської філії Львівського музею історії релігії Наталія Покотюк представила гостю, розповіла про її творчий та життєвих шлях, про роботи, які були виставлені у залі. Вона наголосила на її унікальній та складній техніці малювання та загадковості символів, які присутні у роботах. Дзвінка Загайська закінчила Львівську Національну академію мистецтв, кафедру монументального живопису та аспірантуру Львівської національної академії мистецтв за напрямом історії та теорії культури. Досліджує бойківську символіку у народній художній творчості. Жіночий ансамбль «Берегиня» подарував присутнім декілька українських пісень, які додали усім гарного настрою.

Наталія Покотюк так охарактеризувала творчість Дзвінки: «Це велика праця, в якій і чистота, і прозорість душі переплітаються у формах і барвах. У кожній картині – глибокий зміст, якась потаємна грань характеру, щедрий золотий промінчик у нашій буденності. Вона митець високого фахового рівня з неординарним художнім баченням. Її творчість хвилює, змушує задуматись, глибоко приникнути в сутність нашого життя». Pоботи мисткині присвячені різноманітній тематиці. Серед яких є твори, присвячені Революції Гідності, багато українським звичаям та символіці – «Дерево життя», «Великодня країна», «Символічне».

Художниця працює в галузі станкового та монументального живопису, малярстві на склі, графіки, ілюстрації тощо, також займається фотографією. Вона – учасник всеукраїнських та міжнародних конференцій, автор чималої кількості статей та публікацій. А ще численних благодійних та соціальних проектів, провела більше 30 майстеркласів для дітей та дорослих. І цього разу не відмовилася від цієї традиції та провела майстерклас з писанкарства для пластунів станиці «Сокаль». До речі, Дзвінка також пластунка, у «Пласті» з 2003 року. З 2009ого займається з пластунами у Дрогобичі. Зараз є виховником гуртка «Дріади», також випустила у доросле життя членів гуртка «Музи» та виконує обов’язки зв’язкової куреня ч.18 ім. Уляни Кравченко. Як зазначила референт юнацтва Сокальського осередку молодіжної організації «Пласт» Галина Матвіїв, з Дзвінкою познайомилася на відзначенні століття «Пласту» (2012 р.). Не раз брали участь у пластових таборах та міжкрайових зустрічах. Сокальські пластуни раділи зустрічі та підготували для неї особливе музичне вітання.

Дзвенислава Загайська – це чудова, неймовірно талановита і працьовита художниця, яка своєю енергією заряджає будьяке середовище. Можливо, через це творча зустріч проходила у щирій, невимушеній, майже сімейній атмосфері. Діти з цікавістю слухали розповідь художниці про важливість справжніх писанок в українській традиції, про символіку та про техніку писання писанок. Авторка намагається поєднувати традиційний український орнамент із власними візерунками, аби кожна писанка була неповторною. Вона вміє творити неймовірний мікросвіт з візерунків і знаків та створила власний неповторний стиль.

А далі пластуни взяли в руки писачки та самі спробували розписувати яєчні сфери. Дзвінка ділилася з ними своїми секретами: як тримати яйце та писачок, наносити фарбу, як розміщувати символи. «Ця зустріч – неймовірна подорож і знайомство із надзвичайною мисткинею. Чому подорож? Тому, що вона не була нав’язливою. Ми всі гарно поспілкувалися. Та весело провели час. А головне – навчилися чогось нового. Дзвінка дала волю нашим фантазіям, нашій душі, щоб в кожну рисочку ми вклали лише найкраще, звільнивши нас від роздруківок, на яких були позначені символи», – сказала Анастасія Сольвар.

Зустріч вийшла надзвичайно захоплюючою, емоційною, щирою та цікавою. Після знайомства з художницею пластуни не хотіли залишати музей, а затриматися там хоч на хвилинку, щоб ще поспілкуватись з гостею. Їм дуже сподобалася виставка та майстерклас Дзвінки Загайської. Для них вона добрий приклад для наслідування. Прощаючись, художниця сказала, що Сокаль таке ж старовинне місто, як і її рідний Дрогобич, вони чимось схожі. Їй приємно вразили сокальчани, музей та його працівники – ентузіасти своєї справи. Вона подякувала усім, зокрема, завідувачу музею, заслуженому діячеві мистецтв України, художнику Анатолію Покотюку та старшому науковому співробітнику музею Наталії Покотюк за зустріч, ауру творчості та Божої благодаті, яка витає в цих залах. Побажала нових творчий зустрічей з цікавими митцями та побільше поціновувачів мистецтва, які б приходили у музей «Людина, Земля, Всесвіт» та були його меценатами.

Любов ПУЗИЧ.
Фото Володимира Василишина.