Головна Культура СОКАЛЬЩИНО, ПРИБУЗЬКИЙ КРАЮ, ТОБОЮ Я ГОРДЖУСЬ І ПРОСЛАВЛЯЮ!

СОКАЛЬЩИНО, ПРИБУЗЬКИЙ КРАЮ, ТОБОЮ Я ГОРДЖУСЬ І ПРОСЛАВЛЯЮ!

У місті Чернігів 20-22 березня проходив Всеукраїнський конкурс екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу». У ці дні юні екскурсоводи з різних міст України проводили віртуальні екскурсії, розповідали про цікаві музейні експозиції та відомих діячів рідного краю.

У Всеукраїнському конкурсі взяли участь понад 120 юних екскурсоводів з 24 областей України та міста Київ, які представляли музеї закладів освіти за такими профілями: військовоісторичні, літературні та музеї історії населених пунктів або їх частин… Тут зібрались кращі з кращих серед юних дослідниківкраєзнавців України. За рішенням членів журі ІІ туру Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів шкільних музеїв «Край, в якому я живу» почесну місію представляти Львівщину в літературному напрямку під час очного етапу отримав учень Сокальського НВК «ЗШ І ст. – гімназія» імені Олега Романіва Максим Звір та керівник музею «Літературна Сокальщина» – вчитель української мови та літератури Оксана Процюк. Максим успішно презентував екскурсію музеєм «Літературна Сокальщина», яка мала назву «Сокальщино, прибузький краю, тобою я горджусь і прославляю». Юний екскурсовод зумів зачарувати членів журі своїм виступом. Він майстерно розповів про історію створення музею, який був відкритий 1 червня 2004 року з ініціативи вчителя української мови та літератури Оксани Процюк та творчих учнів, які займалися пошуководослідницькою діяльністю. А 27 грудня 2007 року отримали свідоцтво про те, що музей «Літературна Сокальщина» зареєстрований при Львівському обласному центрі краєзнавства, екскурсій і туризму учнівської молоді. За 13 років він став світлицею творчості, у якій є такі експозиційні розділи: «З історії літературної Сокальщини», «Літературномистецьке об’єднання «Колос», «Вчителі – літератори», «На музичному небосхилі», «У світі дитячої поезії», «Літературна світлиця», де висвітлюється інформація про роботу музею. Тут чільне місце займають книги і світлини про визначних людей Сокальщини, прозові й поетичні надбання місцевих письменників, друковані часописи, які знайомлять із подіями історичного і духовного життя Сокальщини! Слушними є слова: «Хай пам’ять про наших поетів з Сокаля//Летить по Вкраїні все далі і далі!//З Шевченком, Франком й Українкою поряд//Буяє в нас творчість, мов хвилі на морі».
Музей став улюбленим місцем для місцевих поетів, які тут проводять засідання літературномистецького об’єднання «Колос». Проводяться тут і творчі зустрічі з письменниками Сокальщини та вчителямилітераторами. Музей співпрацює з районною центральною бібліотекою імені Василя Бобинського. Проведені спільні заходи є справжньою скарбницею духовних цінностей Сокальщини.

По зернинці учні відшукали факти про творчість надбужан, щоб донести до широкого кола про перші літгуртки, друковані часописи, людей, які прославили Сокальщину! В експозиційному розділі «У світі дитячої поезії» знаходяться твори дітей і письменників Сокальщини для дітей. Хочу звернути увагу на перший паросток творчої плідної роботи керівника музею і гімназистів – збірку поезій учнів Сокальської гімназії «Світанок». Чому Світанок? Він – провісник сонячного ранку. Він збирає по всій землі яскраві промінці добра й любові. Та ось в один прекрасний день він заблукав сюди і, повірте, знайшов те, що шукав. Він зібрав 13 юних авторів і народилось небачене досі світанкове сяйво.

«Ми завжди раді вітати гостей у літературномистецькій вітальні музею! Саме тут, наприкінці кожного місяця, збираються всі, кому небайдуже українське слово, збираються для того, щоб полинути думками у прекрасний світ поезії, щоб почути вірші сокальських поетів, поділитися думками про поезію і, звичайно, знайти нові обдарування… і провести презентації книг літературної Сокальщини, літературні засідання для обдарованих дітей. Про все, що відбувається в музеї, висвітлюється в «Літературній світлиці», – наголосив Максим Звір.

Пізніше учасники конкурсу, серед них і Максим, давали інтерв’ю кореспонденту Чернігівського телебачення. Хлопець поділився враженням від Всеукраїнського конкурсу, від Чернігівщини, розповів про цікаву і творчу підготовку до нього. Він сказав: «Ми любимо музей «Літературна Сокальщина» просто тому, що він наш, ми дали йому життя. Ми вдячні музею за творчу атмосферу, можливість розвиватися, працювати у команді неординарних людей; за те, що можемо реалізуватися, знайти спокій і затишок для своєї душі».

Команда Сокальщини, в яку входили Софія Ворожбит, Максим Звір, Аліна Стасюк гідно представила музей «Літературна Сокальщина» на обласному конкурсі й зайняла почесне І місце! А на Всеукраїнському конкурсі шкільних музеїв у Чернігові «Край, в якому я живу» – третє місце серед музеїв літературного профілю!
22 березня на базі Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана відбулося урочисте нагородження учасників та
закриття Всеукраїнського конкурсу.

Керівник музею «Літературна Сокальщина» Оксана Процюк щиро вдячна голові Сокальської районної ради Миколі Паську за особисту фінансову підтримку та подарункові сувеніри від районної ради, директору Центру з обслуговування закладів освіти Сокальського району Миколі Мисаку, а також головному редактору районного часопису «Голос знад Бугу» Василю Сорочуку, Сокальському районному методичному кабінету (Галина Гібляк), директору Сокальського НВК «ЗШ І ст. – гімназія» Любові Омеляш за допомогу під час підготовки до Всеукраїнського конкурсу та підтримку обдарованих та допитливих дітей, яким далеко не байдужа історія, культура рідного краю.

Є що згадати і є чим гордитися Сокальським гімназистам. Бо ніхто не має бути байдужим до свого, рідного краю, де народився, де коріння сягає сивої давнини. Ми маємо знати: хто ми, чиї ми діти, яких батьків! Щоб самовіддано любити Україну, щоб плекати її красу і багатство, треба з дитинства навчитися шанувати свій рідний край…

Любов ПУЗИЧ.