Головна Культура «СОКАЛЬСЬКІ ВІЗЕРУНКИ» – ФЕСТИВАЛЬ МІЖНАРОДНИЙ

«СОКАЛЬСЬКІ ВІЗЕРУНКИ» – ФЕСТИВАЛЬ МІЖНАРОДНИЙ

2122 жовтня на сцені районного Народного дому відбувся другий міжнародний фестивальконкурс хореографічного та вокальнохорового мистецтва «Сокальські візерунки», який у цьому році став міжнародним, бо крім юних обдарувань з всієї України, а тут були хореографічні колективи та вокалісти зі Львова та Львівської області, Тернополя, Хмельницька, Волині, Рівненщини, взяли участь у конкурсі два колективи з міста Перемишль (Польща). Сокальщина була представлена колективами та вокалістами Сокальського районного народного дому, Сокальської школи мистецтв ім. В. Матюка та Сокальського БДЮТу, сіл Острів, Ільковичі, Волиця (Двірцівська), Поториця, смт. Жвирка, м. Белз та інших. Щоб конкурс був цікавим та креативним, доклали чимало зусиль його організатори – начальник відділу з питань культури, охорони культурної спадщини, туризму та релігій Сокальської РДА Мирослава Михайлюк, директор фестивалю Володимир Піхоцький та Львівське обласне відділення Національної хореографічної спілки України.

У суботу учасники фестивалю, а це 720 конкурсантів, змагалися у своїй майстерності, яку оцінювало за такими критеріями, як композиція танцю, костюми, відповідність танцю музичному супроводу, характер та манера виконання компетентне журі – заслужений працівник культури України, художній керівник заслуженого ансамблю танцю «Галичина», доцент Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка Олексій Бобків, оперна співачка, лауреат міжнародних конкурсів та фестивалів, викладач вокальної кафедри Національної музичної академії ім. Миколи Лисенка, доктор філософії, кандидат мистецтвознавства Іванна Комаревич, заслужений діяч мистецтв України, член Національної ліги українських композиторів, керівник театрустудії дитячої естрадної пісні «ТрояндаС» Олександр Синютін, викладач вищої категорії по класу вокалу, керівник фольклорного дитячого ансамблю «Забавлянка» Сокальської дитячої школи мистецтв ім. В. Матюка Тетяна Гнатюк. Журі очолював заслужений працівник культури України, відмінник освіти України, голова Львівського обласного відділення Національної хореографічної спілки України Побєда Харісов.
Галаконцерт та нагородження переможців відбулося наступного дня.

Дійство розпочалося з молитви, яку прочитав настоятель церкви Вознесіння Господнього м. Сокаль отець Володимир Жарський. Далі учасників фестивалю, батьків та викладачів хореографії, вокалу, фольклорних колективів та усіх присутніх у залі вітали представники влади – це голова Сокальської РДА Роман Токай, голова Сокальської районної ради Микола Пасько. Вони наголосили, що горді тим, що на Сокальщині проводяться два фестивалі для дітей та юнацтва – це пісенний фестиваль «Мамині зіроньки» та фестиваль хореографії та вокальнохорового мистецтва «Сокальські візерунки», які стали візитними картками району, і відкривають дитячі таланти. Очільники району подякували батькам, педагогам, художнім керівникам колективів та українцям, які проживають у Перемишлі за те, що плекають юні таланти, не забувають своє коріння та українську культуру, бережуть українські традиції та звичаї та передають їх наступним поколінням.

Начальник відділу з питань культури, збереження культурної спадщини та релігій Сокальської РДА Мирослава Михайлюк зізналась, що коли очолила відділ культури, у неї була мрія організувати у Сокалі міжнародний фестиваль для обдарованих дітей. І вона здійснилася. М. Михайлюк також наголосила, що без підтримки районної влади, працівників відділу культури, зокрема, ентузіазму директора фестивалю Володимира Піхоцького, без команди відділу з питань культури – Уляни Осміловської та Оксани Гладюк, працівників народного районного дому, які допомагали в його організації, він би не відбувся. Низький уклін також дітямінвалідам з асоціації інвалідів та кожному меценату, які підтримали фестиваль.

Директор фестивалю Володимир Піхоцький подякував кожному конкурсанту за участь, викладачам за те, що плекають таланти, бо це нелегка праця, кожному меценату – за підтримку та висловив сподівання, що фестиваль згодом розширить свою географію, а глядачі сьогодні отримають багато гарних вражень.

Далі М. Михайлюк розповіла, що влітку сокальські аматори художньої самодіяльності побували у Перемишлі, де їх тепло зустрічали представники об’єднання українців у Польщі відділ в Перемишлі. Вона подякувала голові цього об’єднання Марії Туцькій, яка разом із завідуючою бібліотекою п. Богуславою, привезла два творчі колективи у Сокаль, і запросила її на сцену.

Користуючись нагодою М. Пасько передав пані Марії українські книжки для бібліотеки м. Перемишля. Ініціатором цієї акції стали депутати районної ради, до якої згодом долучилася й Сокальська РДА.

Галаконцерт розпочався виступом талановитого сокальського акордеоніста, лауреата обласних та міжнародних конкурсів Назара Куртяника, яким гордиться Сокальщина. Опісля член журі – викладач вокальної кафедри Національної музичної академії ім. Миколи Лисенка, доктор філософії, кандидат мистецтвознавства Іванна Комаревич подякувала батькам, викладачам, які зуміли з своїх учнів, виліпити, наче з глини, чудові діаманти та відзначила ріст майстерності виконання у дітей проти минулого фестивалю. І побажала усім натхнення, бадьорості, здоров’я та запевнила, що сьогоднішній галаконцерт принесе багато приємних несподіванок.
А далі на глядачів чекала цікава та насичена концертна програма, яку здавалось учасники фестивалю виткали з емоцій і майстерності. Вони представили глядачам різноманітні хореографічні композиції від класичного танцю, українського народного до сучасного, хорові і вокальні виступи. Вона складалася з п’яти блоків, після кожного відбувалося нагородження переможців. Дипломи фестивалю, подарунки, які спеціально для учасників фестивалю виготовили діти з обмеженими можливостями Сокальської районної асоціації інвалідів «Промінь надії», вручали голова районної ради Микола Пасько, голова РДА Роман Токай, поважне журі, меценати, серед яких депутат районної ради Олег Іванчина.

У залі не вщухали аплодисменти, якими щедро вітали переможців фестивалю. В номінації «вокал» серед лауреатів першої премії хоровий колектив «Мелодія» і дитячий фольклорний ансамбль «Забавлянка» Сокальської школи мистецтв імені Віктора Матюка, Єлизавета Матвійчук з Волинської області та Ярослава Волошин з Хмельницька. Володаркою гранпрі стала Катерина Іващик з смт. Маневичі Волинської області.

В номінації «хореографія» дипломами лауреата першої премії нагороджені хореографічний колектив «Джерельце» Сокальської школи мистецтв імені Віктора Матюка, хореографічний колектив «Богус» Нововолинської школи мистецтв, ансамбль народного танцю «Аркан» Польща, зразковий ансамбль естрадного танцю «Оазис» місто Львів, танцювальний колектив «Барви» з міста Новий Розділ, хореографічний колектив «Жвирківські візерунки» церкви Святого Духа смт. Жвирка. Серед дипломантів та лауреатів такі колективи та виконавці Сокальщини. Номінація «вокал»: дипломанти Софія Степанюк, Олег Грицай, Марія Маковська, дует «Джерельце». Лауреати ІІІ премії: Софія Черняк, Анастасія Курач, Богдана Бульбак. ІІ премія – Ярина Михальчук, Вероніка Левицька, Христина Герун, Зоряна Кокотін, вокальний ансамбль «Острівчанка». В номінації «хореографія» дипломантами стали хореографічні колективи «Натхнення», «Жвирківські візерунки», зразковий танцювальний ансамбль «Престиж». Лауреати ІІІ премії – колектив «Перлина», ансамбль танцю «Намисто», аматорський колектив «Шейк», ансамбль танцю «Перлина». Лауреати ІІ премії – ансамбль «Веселка», хореографічний колектив «Фантазія». Гранпрі фестивалю з хореографії отримали народний ансамбль танцю «Первоцвіт» Львівського національного аграрного університету та народний аматорський ансамбль танцю «Бужани» Народного дому села Ільковичі. Вихованці Світлани Батюк вкотре порадували глядачів своїм виступом та майстерністю виконання.

Члени журі охоче ділились своїми думками про фестиваль. Зокрема, Побєда Харісов і Олексій Бобків, які мали нагоду бути в складі журі багатьох міжнародних і всеукраїнських фестивалів як в Україні, так і в Європі, зазначали добру організацію фестивалю «Сокальських візерунків» та на голосили, що такі конкурси дуже потрібні, бо це маленькі майстеркласи, які вчать керівників і дозволяють їм побачити, на якому вони рівні знаходяться, на якому рівні знаходяться їхні товариші по творчому цеху. Вони дають можливість дітям показати себе і позмагатися за вищу нагороду. Досвідчені хореографи акцентували увагу на тому, що Сокальщина завжди була на передових позиціях в культурі, бо тут є люди, які одержимі любов’ю до мистецтва, одержимі своєю працею. Дякуючи їм й відбувся цей фестиваль. Це начальник відділу з питань культури Мирослава Михайлюк та директор фестивалю Володимир Піхоцький. Вони побажали, щоб цей конкурс існував і розширяв свою географію не тільки по Україні, але і за її межами. Задоволені також, що у Сокалі «прописався» ще один дитячий фестиваль і батьки та художні керівники, зокрема, викладач хореографії Сокальської школимистецтв ім. В. Матюка Марія Кащук, каже, що з одного боку – це можливість показати свої вміння і надбання та порівняти себе з іншими. Побачити, над чим ще потрібно працювати. З другого – це великий досвід для дітей, які зуміли пересилити себе і вийшли на сцену, для досвідчених – це можливість удосконалити свою майстерність.

Заслужений діяч мистецтв України, член Національної ліги українських композиторів, керівник театрустудії дитячої естрадної пісні «ТрояндаС» Олександр Синютін зазначив, що Сокальщина – співочий регіон Львівщини, тут є таланові танцюристи і вокалісти. А нині на цій сцені він побачив талановиту Україну, бо на фестивалі виступали учасники колективів та вокалісти з різних міст України і навіть сусідньої Польщі. І зауважив, що Бог дає талант, але його ще потрібно розвивати. На Сокальщині і Львівщині працюють талановиті, Богом обдаровані педагоги… Багата вона й на щирих меценатів, які попри нелегкі часи вкладають у духовність України, у розвиток дитячого мистецтва, допомагають у проведенні фестивалів, які дають поштовх для професійного росту підростаючого покоління та пропагують своє мистецтво та Україну. Це канцлер СокальськоЖовківської єпархії отець Роман Синицький та отець Володимир Жарський. ТзОВ «АгроІнвест», «Єврокомерс», «Некст Левел Пласт», «Імпульсо», «Галичхутро», «Гірна», «Сотеко», «Перв’ятичі агроком», «Датський текстиль», ПАФ «Білий стік», ОЛК «Ровесник», КТ «Імпульс», фермерське господарство Михайла Веклина, приватні підприємці Олександр Сорочинський, Ігор Плечінь, Майя Ілечко, Олександр Барвінко, Володимир Куртяник, голова районної ради Микола Пасько, ресторан «Весна», піцерія «Фігаро», фірма «Ніка», ПП «Сокбудбетон», «Будпостач», «Провізор», медцентр «Медісоно», мережа магазинів АТБ, голова правління центру зв’язку «Граф» Назарій Білобран, АТ Райффайзен банк «Аваль», громадський діяч Олег Грицишин. Медіапідтримку здійснювали часопис «Голос знад Бугу» та ТРК «Сокаль».

Другий фестиваль «Сокальські візерунки» приніс багато радісних миттєвостей і учасникам, і глядачам, які щиро вболівали за них та раділи їх успіхам. Хотілося лише побажати йому популярності не тільки в Україні, але й за її межами. Нехай він буде вдалим стартом для обдарованих дітей, які закохані в українську пісню і танець. Хтось з них обов’язково стане майбутньою зіркою українського мистецтва, і згадуватиме, що розпочав своє сходження до зірок на фестивалі «Сокальські візерунки».

Любов ПУЗИЧ.
Фото автора.