Головна Культура «ТАМ ДЕ РОСИ ЛЯГЛИ НА ГУСТІ СПОРИШІ…» про презентацію історико-краєзнавчого нарису «Тудорковичі»

«ТАМ ДЕ РОСИ ЛЯГЛИ НА ГУСТІ СПОРИШІ…» про презентацію історико-краєзнавчого нарису «Тудорковичі»

У школі відбулася презентація історикокраєзнавчого нарису «Тудорковичі», яка перейшла в цікаве дійство. Після молитви, о. Степан Ділай коротко розповів про релігійне життя села, наголосивши, що церква за часи свого існування пройшла тернистий шлях, так як і парафіяни Тудоркович. Додав, що минулого року відзначили 165річчя від дня народження композитора Віктора Матюка, 80річчя відбудови церкви. Це все відображено в нарисі.

Учні прочитали вірші Віктора Матюка і місцевих поетів, виконали пісні. Директор школи, депутат сільської ради Оксана Швець зазначила, що учні, вчителі бережуть пам’ять про своїх предків, беруть участь у всіх національнопатріотичних заходах, які проводяться в школі, населеному пункті. Вона запросила до слова авторів нарису, які є колишніми випускниками школи.

Директор Войславицької ЗШ ІІІ ст., депутат районної ради Олег Славич підкреслив, що з часів незалежності України в селах, школах сільради проводиться чимало заходів по вшануванню борців за волю України, до пам’ятних дат, ювілеїв сіл. Протягом останніх п’яти років видано історикокраєзнавчі нариси «Войславичі», «Старгород», «Тудорковичі».

Один з авторів, Володимир Опульський, збирав, досліджував, упорядковував історичні матеріали. Розповідаючи про основні події, які пережило•с. Тудорковичі за останні 565 літ, використовуючи історичні джерела, архівні документи, газетні публікації, перекази, спогади очевидців, фотоматеріали, власні дослідження, упорядники книжки об’єднали всі ці матеріали і таким чином подали цілісну історію села. Сторінки цих історичних досліджень, фотоілюстрації, присутні могли побачити на екрані, який встановили у вестибюлі школи.

Цей історичний нарис складається з чотирьох розділів. У вступній частині подається матеріал з дати заснування поселення до першої писемної згадки про село. В першому розділі висвітлюються основні події з життя села від 1452 року до ХІХ століття. В другому – «Тудорковичі від початку ХХ ст. до сьогодення», розповідається про село, його мешканців, які перенесли великі випробування в минулому столітті. Пережили дві світові війни, п’ять окупаційних режимів, були виселені, після багаторічних страждань повернулись в рідне село (не всі), відродили, відбудували його з руїн, розбудовували і піднімали господарство в 5080 роках. Розповідається також про сьогодення агрофірми, її працівників та керівника Володимира Шмигельського.

Про духовне, культурне життя, відродження церкви йде мова в розділах «Духовність», «Культура».

Змістовний також підрозділ «Історія шкільної освіти», де досліджено, що перша згадка про школу села датується 1860 роком.

У цьому нарисі приділена увага розвитку сільської медицини, фізкультури і спорту. Є коротка розповідь про село Пісочне і присілок Шихтори.

Дослідники нашого краю розповіли про видатних особистостей села: Віктора Матюка – священика, композитора, громадського діяча, Володимира Кохана – вояка УГА, посла польського сейму від Сокальщини в 19281935 рр., директора Українського банку, Володимира Левосюка – вояка УПА, політв’язня, автора повістей «Борозна мого життя», «Роман» та ін.

В селі мешкають поети. Тетяна Франц видала збірку віршів «Моя мрія». Стефанія Опульська, Іван Корнага, Лідія ГійШишка читали власні вірші про село («Там де роси лягли на густі спориші, // Де від щастя клекочуть лелеки, // Мріє рідне село, рай моєї душі, // Як приємно мені тут і легко…), рідний край, та виконували пісні, музику до яких написав музичний керівник Леонід Квашинський.

В. о. сільського голови Світлана Дейнека висловила вдячність авторам нарису за те, що зібрали історикокраєзнавчі матеріали про села сільської ради, їх мешканців. І це надбання залишиться прийдешнім поколінням.

Колишня вчителька історії школи Євгенія Гримак подякувала авторам за це краєзнавче дослідження, бо тепер жителі села зможуть дізнатися, а учні вивчать історію Тудоркович завдяки цій книзі.

Автори нарису Володимир Опульський, Олег Славич сердечно подякували усім, хто допомагав їм, надавав цікаві матеріали, світлини, зокрема, редакції часопису «Голос знад Бугу», а особливо меценатам: директору ПП «Агрофірма ім. Б. Хмельницького» Володимиру Шмигельському, підприємцю Оксані Корназі, Андрію Кісику, за кошти яких вийшла книга про Тудорковичі.

Галина ЛОКАЧ,•вчитель Войславицької ЗШ ІІІ ст.
Фото автора.