Головна Культура У МЕЖИРІЧЧІ ОСВЯТИЛИ ПАМ’ЯТНИЙ ХРЕСТ ВОЯКАМ УГА

У МЕЖИРІЧЧІ ОСВЯТИЛИ ПАМ’ЯТНИЙ ХРЕСТ ВОЯКАМ УГА

1 листопада у сільському храмі святого Василія Великого с. Межиріччя було велелюдно. Після святкової Літургії в супроводі церковного хору та настоятеля місцевого храму межирічанці та жителі навколишніх сіл пройшли до школи, де з нагоди 100річчя Листопадового чину та проголошення ЗУНР на її фасаді відкрили меморіальну дошку «Борцям за волю України» та інформаційну таблицю про перебування в лютомутравні 1919 року в Межиріччі штабу 9 БелзькоУгнівської бригади УГА під командуванням славетного отамана Богуслава Шашкевича.

Урочистості розпочалися Славнем, а далі вихованці Межирічанського НВК нагадали події у Львові в ніч з 31 жовтня на 1 листопада, які сколихнули Україну та весь світ, та якою багатолітньою була боротьба українців за свою державу.

Про велике значення листопадових подій у Львові 1918 році для українців зазначив голова Сокальської РДА Роман Токай: «Це був один з перших поштовхів для наших краян, коли люди відчули, що незалежність вже не за горами. Це був приклад того, коли українці об’єдналися в одне ціле і показали на весь світ, що їх може поєднати ідея незалежності, суверенності та об’єднання держави». Очільник РДА наголосив, що сьогодні Україна як ніколи відчуває що таке боротьба за незалежність і суверенність. 650 хлопців Сокальщини відслужили на східних теренах України, захищаючи її територіальну цілісність, а дехто й зараз перебуває на бойових рубежах. Вони знають, що таке незалежність, і яка її ціна. 15 жителів Сокальщини віддали своє життя за неї… Боротьба за суверенність триває і ми віримо, що кордони наші будуть відновлені, перемога буде за Україною і в державі запанує мир. Голова РДА побажав усім присутнім здоров’я, благополуччя, незламної віри в Україні бути в числі провідних країн Європейського союзу і світу.

Про неоднозначність події у Межиріччі говорив земляк – український журналіст, публіцист, письменник, громадський діяч Богдан Теленько. Він зазначив, що нині повертаємо не тільки значимі події в історії нашої громади, але й вертаємо забуті імена, зокрема Богуслава Шашкевича. В буремному 1918ому в прифронтовому селі Пархач (нині Межиріччя) розташовувався штаб 9 БелзькоУгнівської бригади УГА. Б. Теленько відзначив особливу роль командувача спочатку 9 БелзькоУгнівської бригади, а відтак – 1ої дивізії 21ої бригади, потім Золочівської бригади УГА Богуслава Шашкевича.

Підрозділи легендарного отамана мужньо боролися з ворогом, ніколи не відступили і не зрадили. Пан Богдан розповів, що мешканці Пархача підтримували бійців УГА, опісля хоронили Січових стрільців у братській могилі на місцевому кладовищі, пильнували за нею. Він подякував усім, хто долучився до її відновлення, зокрема, Межирічанському сільському голові Івану Сироїду. Наприкінці Богдан Теленько закликав присутніх винести урок історії, урок пам’яті з подій Листопадового чину та звернувся до відновлення історичної справедливості, згадав про помилки, зради і поразки, якими рясніє наша історія з сусідами, і з огляду на теперішні випади окремих політиків у Польщі в бік України, висловив сподівання, що вони ніколи не повторяться.
Виступи гостей перепліталися з піснями Січового стрілецтва, які виконував церковний хор церкви Святого Василія Великого. Ведуча свята – директор місцевої школи Любов Віра оголосила про урочисту мить і запросила до відкриття пам’ятних таблиць учениць місцевої школи Ірину Канюк та Катерину Бурим. Отець Климентій освятив їх, опісля присутні поклали квіти. Над селом понеслось багатоголосе «Ой у лузі червона калина»…

Потому межирічанці та гості пішли на цвинтар, де громада відновила Хрест на братській могилі вояків Української Галицької Армії. Отець Климентій відслужив поминальну молитву за усіх убієнних, які загинули на цих теренах під час створення ЗУНР та освятив пам’ятний хрест. Присутні поклали квіти та запалили лампадки в знак пам’яті вояків УГА, які стали символом героїзму та самопожертви у боротьбі за незалежність України.

Любов ЗАБЛОЦЬКА.