Головна Культура У Сокальській публічній бібліотеці відбувся майстер-клас по писанкарству за донат для ЗСУ

У Сокальській публічній бібліотеці відбувся майстер-клас по писанкарству за донат для ЗСУ

МАЙСТЕР  КЛАС ПО ПИСАНКАРСТВУ ЗА ДОНАТ НА ЗСУ

Напередодні святкування Великодня у Сокальській публічній бібліотеці відбувся благочинний майстер-клас по писанкарству за донат для ЗСУ. Ділилася своє майстерністю  з бажаючими добре знанна на Львівщині сокальська писанкарка Ольга Ровецька, яка тільки повернулася  з Чернівців, де відбулася її персональна виставка писанок “Сад ангельських пісень”.

Мисткиня охоче ділиться своєю творчою майстерністю, щороку напередодні великодніх свят проводить майстер-класи для усіх бажаючих у Сокальському БДЮТ.

У просторій залі бібліотеки зібрались люди різного віку: хтось прагнув дізнатись секрети майстерності  з написання писанки досвідченої писанкарки, а хтось захотів навчитися їх писати.  У давнину писанкарство було невід’ємною частиною життя кожного українця напередодні Великодня. Нині писанкарство сприймають як вид мистецтва

– Писанкарство для мене  – це як медитація, розповідає мисткиня, – яка заспокоює, адже горить свічка, віск пахне. Це моя сімейна традиція. Почала розписувати яйця з 12 років, тоді ще цього робити не можна було. Писанки – робота багатьох років. Їх уже кілька сотень. Коли почався карантин, у 2019 році, почала відтворювати всю Холмщину…

Пані Оля цікаво та захоплююче розповіла про історію та основи писанкарства, значення кольорів та символів на них,  пов’язані з ними традиції. Вона  наголосила, що писанка – це оберіг, що має сакральний зміст і передає символи, традиції, вірування наших пращурів, ідентифікуючи нас як українців. Написання писанки є в багатьох країнах світу, проте тільки в нас ця справа переросла в мистецтво. Із давніх-давен яйце, як і дерево, вважалося символом весняного пробудження природи, зародження життя, продовження роду.

У дружній атмосфері, яка панувала навколо, учасники з великою цікавістю занурилися в царину розпису писанки. Багато хто це робив вперше. Кожен старався вкласти у свою писанку свої мрії, а також надію, віру у перемогу добра над злом та перемогу України над ворогом. Дві години майстер-класу минули швидко. Очі у багатьох світились від щастя, коли знімали віск і на овальній сфері розквітали старовинні орнаменти. Вони були горді, що виготовили таке диво. В кожного вийшла унікальна писанка, бо  вкладав особливу енергетику й побажання у неї Нехай вона була не зовсім досконалою, але подарувала чимало радісних моментів творчості. За що вони щиро дякували майстрині Ользі Ровецькій та організаторам – працівникам Сокальської публічної бібліотеки, зокрема Ользі Чесак.

– Мені дуже сподобався майстер-клас, – каже  Леся Луцик з Савчина, – це чудова реабілітація, що додає сил  та гарного настрою. Тепер спробую вдома власноруч робити писанки і навчити рідних та знайомих.

Сокальчанка Тетяна Махашілова  розповіла, що цікавиться писанкарством і давно хотіла навчитися їх писати власноруч.  Тож коли дізналася  про цей майстер-клас, вирішила прийти сюди.  І дуже задоволена. Вона з гордістю показала свою першу писанку, а на ній –  цвіт папороті, який за повір’ям приносить щастя та удачу людині.

“Це дуже приємно писати писанки, мені дуже подобається”, – говорить пані Андріана, яка  також вперше у житті взяла писачок в руки. Каже, що малювала на ній  зірку і сонце, бо  вони символізують перемогу світла над темрявою, дають надію на світле майбутнє та перемогу над злом.

Поряд з юнками свою першу писанку у житті малювала й сивоволоса пані Олександра. Жінка розповіла, що давно мріяла писати писанки власноруч. Однак у круговерті життя не було на те часу.  Донька розповіла про цей благодійний майстер-клас з писанкарства у бібліотеці. Вона не змогла прийти, бо на роботі. Я ж  вирішила, що піду навчуся, а потім доньці  покажу. На писанці  намалювала дерево життя, яке символізує відродження, єдність родини, злагоду та незламність.

Майстриня Ольга Ровецька подякувала присутнім за те, що прийшли на майстер-клас. Виручені кошти організатори передали на закупівлю матеріалу для плетіння маскувальних сіток на потреби ЗСУ, а створені власноруч писанки стану чудовим подарунком близькій людині або прикрасою святкового столу чи пасхального кошичка.

Любов ПУЗИЧ.

Фото автора.