Головна Культура В Сокалі відбулася зустріч з письменницею Світланою Талан

В Сокалі відбулася зустріч з письменницею Світланою Талан

Світлана Талан у Сокалі
Світлана Талан у Сокалі

У Сокальській публічній бібліотеці 25 квітня відбулася зустріч з талановитою українською письменницею Світланою Талан із Сєвєродонецька – одною з найпопулярніших українських письменниць сьогодення, членкинею Національної спілки письменників України, авторки багатьох творів, відомих в Україні та за її межами.

Пані Світлана пише у жанрі «реальні історії» сюжети для яких їй підкидає саме життя. Практично у всіх творах вона підіймає гостросоціальні теми. Кожна розказана історія дійсно унікальна, при цьому в будь-якої з них головною героїнею незмінно є зворушлива, ніжна, але сильна духом жінка-українка, яка може іноді помилятися, але завжди веде за собою любов до батьківщини, дітей та чоловіка. Але головне, що всі твори авторки дуже глибокі та змістовні. Її романи спрямовані не тільки на виховання свідомості, а й змушують по-іншому подивитися на своє життя та ситуації, які відбуваються.

З початку воєнних дій на сході України, авторка у різний спосіб усіляко підтримує наших військових на передовій. За активну проукраїнську діяльність на Луганщині, окупаційний маріонетковий режим ЛНР вніс письменницю в “розстрільні списки”. З початком повномасштабної війни авторка вимушено переїхала на Львівщину.

Зустріч була теплою, щирою і неймовірно емоційною. Письменниця розповіла про свою творчу діяльність, ділилася з історіями створення своїх книг, душевно оповідала про життєві неймовірні перипетії, які, як говорить, самі знаходять її на перехресті численних зустрічей, про невипадкові збіги й деталі, які мотивують до творення книг у жанрі “реальних історій”.

Також пані Світлана презентувала свою нову художньо-документальну повість: «Її вишиване життя» – про видатну українку Пелагею Литвинову-Бартош. Авторці вдалося з розрізнених джерел створити цільний образ української громадської діячки, етнографки, фольклористки. Не маючи великих статків, владних покровителів, дворянського статусу, вона відкриє школу, самостійно створить для неї підручники, опублікує кілька альбомів народних візерунків, стане членом-кореспондентом Паризького антропологічного товариства, збереже для наступних поколінь пам’ять про народні вірування, пісні, ремесла, традиції. На жаль, подібних творів у сучасній українській літературі обмаль. Тому дуже цінною видається праця письменниці.

Ольга Чесак подякувала письменниці за чудово проведений час і побажала нових творчих досягнень. Усі охочі мали можливість придбати книги з автографом авторки. Такі  творчі зустрічі з талановитими людьми надихають нас творити, заряджають енергією й переповнюють позитивними емоціями.

Любов ПУЗИЧ.

Фото автора.