Головна Культура В Сокалі для учнів старших класів відбувся майстер клас “Малюємо писанки”

В Сокалі для учнів старших класів відбувся майстер клас “Малюємо писанки”

«МАЛЮЄМО ПИСАНКИ» – таку назву мав майстер-клас для учнів старших класів та лідерів учнівського самоврядування Сокальської ЗШ  І-ІІІ ст. №2, який  цікаво та пізнавально провела для них в історико-краєзнавчому музеї «Сокальщина», майстриня-писанкарка,  членкиня Союзу українок Ірина Мандрик.

З давніх-давен в Україні писанки були оберегами родинного щастя, символами достатку, весняного відродження природи, зародженням життя, продовженням роду. І незважаючи на те, що тривалий час писанкарство було заборонене, воно продовжує свої традиції і нині, зокрема на теренах Сокальщини.

Для учасників  майстер-класу попередньо приготували яйця, свічки, фарбу кількох кольорів та спеціальні писачки для розмальовування воском. Пані Ірина розказала історію великодніх писанок, їх символічне значення, познайомила з характерними особливостями сокальської писанки та пояснила дітям як власноруч створити свій великодній оберіг. Це було цікаво, отож вони охоче почали акуратно виводити писачками рисочки і цяточки, які перетворювалися в орнаменти чи квіточки… Майстриня уміло та вправно допомагала їм розмальовувати, підбирати фарби, знайомила з традиційними та рідкісними писанковими візерунками. Під час майстер-класу кожен власноруч створив свою особливу писанку.  І неабияк радів цьому.

Поки учні «чаклували» над  створенням писанок,  заступник директора  з виховної роботи Сокальської ЗШ І-ІІІ ст. №2 Галина Мигасюк розповіла: «Перед Великоднем щороку у школі проводяться майстер-класи з писанкарства. Ми запрошуємо до школи майстринь, які їх проводять. Торік  майстер-клас  з учнями молодших класів проводила майстриня Оксана Коляда з Опільського. Цьогоріч старшокласники,  дізнавшись про майстер-клас майстрині Ірини Мандрик,  виявили бажання навчитися писати писанки. Дехто з них вперше взяли писачок у руки…  І тепер пробують писати першу у своєму житті писанку…  Важливо, що захід відбувається в музеї. Учні мають можливість також познайомитись з новими експозиціями, роботами майстринь Сокальщини».

Уже третій рік триває війна, яка принесла нам біль втрати рідних,  горе, сльози, руїни, розруху… Однак й вона не змогла знищити наші цінності, наші традиції і свята.  У всі часи Воскресіння Христове для українців було особливим святом, яке знаменувало остаточну перемогу весни, тепла та сонця. перемогу життя над смертю. Сьогодні писанка уособлює непереможну силу українського духу, що передана нам пращурами.

З 29 квітня в історико-краєзнавчому музеї «Сокальщина» триває виставка народного-ужиткового мистецтва весняно-великодньої писанки: “Писанка – символ українського народу”, де представлені роботи писанкарки Надії Мельник, учнів Сокальського БДЮТу та їх наставників. В експозиції можна побачити кілька сотень писанок, які вражають своєю неповторністю, колоритністю та якісним рівнем виконання.

Музей працює у вівторок, середу та п’ятницю з 11:00 по 17:00 год.

Любов ПУЗИЧ.