Головна Культура У СУЗІР’Ї «МАМИНИХ ЗІРОНЬОК» НОВІ ЗІРОНЬКИ

У СУЗІР’Ї «МАМИНИХ ЗІРОНЬОК» НОВІ ЗІРОНЬКИ

13-14 травня позивні міжрегіонального фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Мамині зіроньки» уже 23 раз пролунали на сцені Народного дому м. Сокаль. Цей мистецький конкурс проходить під патронатом Львівської обласної ради, Сокальських районної державної адміністрації та районної ради, відділу з питань культури, охорони культурної спадщини, туризму та релігій Сокальської РДА.
У конкурсі взяли участь 70 виконавців віком від 8 до 17 років: молодша група – 29; середня група – 27; старша група – 14. Зробити свою першу сходинку до творчого злету приїхали в Сокаль обдаровані діти зі Львова, Червонограда, Соснівки, Жовкви, РавиРуської, Нововолинська, ВолодимирВолинська, смт. Маневич, Жовківщини і навіть з… міста Санья (Китайськa Народна Республіка).

Цьогоріч оцінювало виступи виконавців професійне журі у складі: голова – лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів, фіналіст шоу «Голос країни» Назар Савко, керівник гурту «Галіція Фольк Бенд», заступник директора Львівського музичного коледжу ім. С. Людкевича Володимир Іванець, оперна співачка, лауреат міжнародних конкурсів та фестивалів, викладач вокальної кафедри Національної музичної академії ім. Миколи Лисенка, доктор філософії, кандидат мистецтвознавства Іванна Комаревич, викладач вищої категорії по класу вокалу, керівник фольклорного дитячого ансамблю Сокальської дитячої школи мистецтв ім. Віктора Матюка Тетяна Гнатюк, завідувач відділу вокальнотеатрального мистецтва Сокальської дитячої школи мистецтв ім. В. Матюка Оксана Яник.

– Я був учасником журі на багатьох фестивалях, однак такої кількості талановитих дітей, як на цьому, не бачив, – зазначив Назар Савко. – Це для мене було своєрідним подарунком, бо побачив дітей, в яких є майбутнє… Власне назва «Мамині зіроньки» – говорить про те, що такі фестивалі виховують нашу молодь у патріотичному дусі. Дуже тішуся, що у нас велика плеяда талановитих керівників гуртків, педагогів, які через свою енергію, майстерність передають дитині прагнення стати справжньою зіркою української естради.

Іванна Комаревич наголосила: «Рівень фестивалю значно виріс: і по організації, і по учасниках, і по рівню виконання. У порівнянні до минулого року торік було багато сильних учасників старшої категорії, а цього року мене потішила молодша, яка помітно прогресувала. А це означає, що в української культури є майбутнє. Підростає і розвивається потужна, сильна, багата, духовна нація».

А тим часом за кулісами стало гамірно та весело. Діти уже встигли переодягнутися у сценічне вбрання, спілкувались, ділились враженнями про перший день конкурсу та з хвилюванням чекали виходу на сцену. Дівчата чепурились, а дехто, як Марта Ковальчук, поправляли зачіски перед дзеркалом, хтось, як Марта Копчак з Поториці, розспівувалися… Вона – бандуристка, тож ніжні струни бандури заполонили всю кімнату. Дівчина розповіла, що у них у родині люблять співати. А тато – Андрій Копчак – капелан, був одним з переможців районного конкурсу «Золота октава». Вона також уже брала участь у багатьох конкурсах і навіть ставала їхнім переможцем. А цьогоріч на прохання мами взяла участь в «Маминих зіроньках». Вона вдячна батькам, які підтримують її під час виступів.

Викладач Сокальської школи мистецтв ім. В. Матюка Олександра Капелусь, яка також очікувала на виступ своєї вихованки, сказала, що завдячуючи «Маминим зіронькам» мають можливість вийти на більшу сцену, де є вищий рівень виконання, де діти можуть показати себе і почути інших, які приїжджають з різних регіонів. І можуть вчитися у них і набиратися досвіду. Пані Олександра задоволена виступом вихованки Ірини Михальчук, яка навчається в філії в с. Савчин. Вона вдало дебютувала в молодшій групі. Це дуже здібна, талановита дівчинка.

…Зі сцени пролунали позивні та гімн фестивалю. Молодіжний гурт «Кришталь», який вперше дебютував на цій сцені, подарував присутнім музичний дарунок на гарний настрій – пісні. Ведучі Марта Михайлюк та Степан Ваврів нагадали, що фестиваль «Мамині зіроньки» приурочений Дню Матері – найріднішій людині на землі. За доброю традицією першими привітали учасників фестивалю та глядачів канцлер СокальськоЖовківської єпархії Роман Синицький, настоятель храму Вознесіння Господнього м. Сокаль о. Володимир Жарський, ігумен Червоноградського монастиря о. Ігнатій.
А далі учасників XXIII міжрегіонального фестивалю дитячого та юнацького виконавського мистецтва та усіх мам у залі вітали очільники перший заступник голова РДА Ірина Задолинна, Сокальський міський голова Вадим Кондратюк, депутат обласної ради Сергій Касян. Вони побажали талановитим дітям розкривати і розвивати свої таланти, а їхнім мамам, бабусям та глядачам – отримати позитивні емоцій від галаконцерту та щоб сльози на очах з’являлися лише тоді, коли діти стають переможцями подібних конкурсів.

Начальник відділу з питань культури, охорони культурної спадщини та релігії РДА, голова оргкомітету Мирослава Михайлюк подякувала дітям за їхню любов до пісні і бажання співати, наполегливу працю та старання, а їхнім керівникам, які вклали в свого лауреата чи дипломанта душу, щоб навчити виконавської майстерності, а для цього потрібний талант. Висловила також сердечну вдячність меценатам, які відгукнулися, підтримали обдарованих дітей і допомогли провести фестиваль.

Дякувала й професійному журі, якому довелось обирати кращих з кращих, бо зареєструвалося 76 учасників, минулоріч було 45. Усі вони виступали достойно.

І ось хвилююча мить фестивалю – оголошення переможців та церемонія нагородження. Цьогоріч було 24 дипломанти конкурсу, з них дев’ять з Сокальщини. Отже, дипломантами фестивалю стали: І групи (молодша вікова категорія) – Артур Галас, Вікторія Горяча з РавиРуської, Ярина Михальчук з Савчина, Марта Ковальчук, Христина Матюха з Сокаля, Христина Джурик з с. Смереків Жовківського району, Діана Денис з м. Львів, Ірина Стирчак з Червонограда, Дем’ян Мартиновський з Нововолинська. У ІІ групі (середня вікова категорія) – Соломія Лень, Ніна Патлика з РавиРуської, Роксолана Весній, Тетяна Гофрик, Діана Добрянська з Сокаля, Віра Рудик з Тартакова, Марта Копчак з Поториці, Анна Федишин, Марія Хар зі Львова. У ІІІ групі (старша вікова категорія): Руслана Жигайло, Юлія Білан з РавиРуської, Тетяна Кобрин з Великих Мостів, Чжун Шен м. Санья (Китайська Народна Республіка), Зоряна Кокотін з Поториці, Олег Гладун з Стенятина. Глядачі не шкодували оплесків. У залі тривала інтрига: хто ж стане переможцем фестивалю та отримає гранпрі?

Лауреатами третьої премії стали: у І групі (молодша вікова категорія) Софія Черняк, ІІ група – Діана Горбяк з Жовкни, ІІІ група – Катерина Музичка з Белза. Лауреати другої премії – Евеліна Петрів з м. Львів (молодша група), Вікторія Яворівська з м. Соснівка (середня), – Зоряна Оліфір з м. Сокаль (старша).
Володарі першої премії – Назарій Караман з Сокаля, Аліна Дем’янець з Жовкви (молодша група), Катерина Іващик з смт. Маневичі Волинської області (старша). На жаль, не було лауреата першої премії у середній групі і уже вдруге ніхто не отримав гранпрі фестивалю. Адже, щоб отримати цю нагороду вокаліст має виступити краще за інших, а цього року не було такої дитини.

Учасниця з Китаю – Чжун Шен з м. Санья отримала приз за популяризацію української пісні, Соломія Лень з РаваРуської – за оригінальну інтерпретацію народної пісні, Олег Гладун з с. Стенятин – за краще виконання патріотичної пісні. Приз глядацьких симпатій дістався Дем’яну Мартиновському з м. Нововолинськ. Лауреати та дипломанти нагороджені дипломами та призами, які для них виготовили на гуртках в Сокальській районній асоціації інвалідів дітиінваліди та вихованці недільної школи, яку веде отець Йосип Скоробoгатий в с. Забужжя. Їх вручали голова журі Назар Савко, очільники влади та меценати Василь Барвінко, депутати районної ради Микола Дем’янович, Михайло Веклин, депутат обласної ради Сергій Касян, підприємці Володимир Куртяник, Лариса Іванова та інші.

Опісля лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів, фіналіст шоу «Голос країни» Назар Савко подарував усім пісню «Водограй».

А далі відбувся галаконцерт, де вінок з українських та сучасних пісень, в яких переплелись любов і талант, подяка і пошана, віра та надія у краще майбутнє, представили переможці «Маминих зіроньoк2017».

Після виступу переможців Назар Савко сказав, що «головне – не перемога у конкурсі, а участь, бо вже те, що діти, прийшли сюди і вийшли на сцену – це їхня велика перемога над собою. Адже найголовніше – перемогти самого себе, свою впертість, свою незграбність, свій характер… і коли зможете перемогти себе – отримаєте прихильність своєї долі». Тож побажав учасникам гарної долі і перемоги над собою. Святкове концертне дійство закінчилося піснею Володимира Івасюка «Червона рута», яка єднає покоління українців, які люблять українську пісню та культуру. Її виконав Назарій Савко, а підспівував увесь зал.

Начальник відділу з питань культури, охорони культурної спадщини, туризму та релігії Мирослава Михайлюк подякувала усім, хто займався організацією фестивалю, долучився до його проведення, журі, благодійникам, які з року в рік підтримують обдарованих дітей. Хотілось, щоб учасники фестивалю не забували, що свої перші кроки на сцені вони зробили на сокальській землі.

Любов ПУЗИЧ.
Фото автора.