Головна Культура УКРАЇНА ПОЧИНАЄТЬСЯ З ТЕБЕ

УКРАЇНА ПОЧИНАЄТЬСЯ З ТЕБЕ

Таку назву мала урочиста академія, приурочена 80річчю від дня народження Героя України В’ячеслава Чорновола. 25 грудня сокальчани прийшли у Народний дім м. Сокаль вшанували видатного політичного діяча.

Честь та пам’ять великому українцю віддали представники влади, громадські діячі, молодь. Участь у заході взяв голова Сокальської районної ради Микола Пасько. Він підкреслив, що: «В’ячеслав Чорновіл – це моральний авторитет, самородок з древнього козацького роду, який стоїть поза партіями та інтригами, бо закликав: «Україна починається з тебе»
Про важливу роль В’ячеслава Чорновола у становленні української державності говорили канцлер СокальськоЖовківської єпархії, священик Роман Синицький, голова райдержадміністрації Роман Токай, голова районної організації Народний Рух України Василь Бойко, народний депутат України попередніх шести скликань Ярослав Кендзьор, дочка українського політика, одного з провідних діячів Народного руху України, який зник безвісти в ніч із 15 на 16 січня 1994 року, члена оргкомітету з проведення Першого з’їзду НРУ, делегата п’яти Всеукраїнських зборів Руху Михайла Бойчишина – Лідія.

«Все, що мав, він віддав для одної ідеї, і горів, і яснів, і страждав, і трудився для неї», – ці слова Великого Каменяра з поеми «Мойсей» сповна характеризують видатного провідника українського національнодемократичного визвольного руху кінця 80х90х рр.; Героя України, ініціатора проголошення Декларації про державний суверенітет України та Акту проголошення Незалежності, самовідданого борцяреволюціонера В’ячеслава Чорновола.

Ім’я В. Чорновола належить до переліку Великих українців, бо без нього сучасна Україна була б іншою. Пошануймо його, бо він – людина, що відкрила нову еру в світі, започаткувала дисидентський рух, літераторівшестидесятників, журналіст, письменник.

В. Чорновіл – людина глибокої вдачі, потужної культури й розумної напруги, людина на всі часи. Шкода‚ що це стало зрозумілим тільки після його загибелі. Він став національним Героєм України посмертно.

Скупий перелік біографічних даних без його живого обличчя‚ стрімкої ходи‚ дивовижно привабливої швидкої мови‚ рідкісної чарівності не дає пояснення тому‚ чому він піднявся над усіма. Він був абсолютно незвичайною людиною‚ але неможливо передати‚ у чому ж полягала його незвичайність. Він був запальним і спокійним‚ неймовірно м’яким і досить жорстким‚ грізним і добрим‚ радісним і сумним‚ але головною його рисою була неймовірна терпимість на фоні феноменальної реакції і гострого язика. Ці несумісні якості якраз і робили його видатним політичним діячем у справах державних‚ і цілком незахищеним у звичайному житті… Він міг до безмежності терпіти образи‚ якщо це стосувалося його особисто‚ але ніколи не мовчав‚ якщо це стосувалося України.

В’ячеслав Чорновіл поставив собі за мету здобути самостійну соборну Україну і крокував до цієї мети через суди, тюрми, загальнонародне визнання.

Лідер національних сил України, принциповий політик, невтомний борець, правозахисник, ідеолог і натхненник Народного Руху України В’ячеслав Чорновіл був і на нашій Сокальщині. 8 лютого 1990 року на передвиборний багатолюдний мітинг до Сокаля зі Львова прибула група на підтримку кандидата в депутати Верховної Ради Ярослава Кендзьора: політв’язняшістдесятника, голови Львівської КО НРУ. Очевидці зустрічі згадують, що він був чудовим оратором. На трибуні у нього світилися очі, він ніби заряджався від тих, хто чекав на його виступ, і говорив, говорив, читав записки, встигав їх тут же на сцені сортувати і розкладати по кишенях, зрештою, ні на секунду не втрачаючи думки і не припиняючи свого виступу.

«РУХ – це та велика політична сила, яка найбільше зробила для того, щоб Україна стала незалежною державою. У 8889 – на початку 90х років не можна було собі уявити розвитку України без Народного Руху України, без Народної Ради. До наших здобутків можна зарахувати й Акт незалежності, Декларацію про державний суверенітет України, і участь у референдумі – ми тоді доклали всіх сил, щоб було 92 відсотки за незалежність…» Ці слова В. Чорновола вкотре нагадують нам про те, що НРУ – це та потужна сила, яка привела Україну до Незалежності, заклала підвалини її нового розвитку.
1 вересня 1991 року Велика Рада Руху висунула Чорновола кандидатом у Президенти України. Це був його зоряний час – за В. Чорновола проголосувало більше 7 млн. виборців України (близько 100 тис. у Криму). На жаль, тоді на правому політичному фланзі йому протистояли декілька вчорашніх соратників – Л. Лук’яненко, І. Юхновський… Переміг Л. Кравчук. Тоді В. Чорновіл говорив: «Програв не я, програла Україна».

Вшановуємо світлу пам’ять Величної Людини, життєвий шлях якої був злочинно обірваний, перерваний у русі, у невпинному русі на шляху до справжньої, справедливої України.
Ми ще не скоро осягнемо, кого втратили. Однак один урок із його смерті мусимо винести уже. Єднаймося! Ми не змогли об’єднатися довкола живого Чорновола, об’єднаймося хоч навколо його пам’яті. В ім’я майбутнього України, в ім’я тих, хто поклав свої голови за українську державність, в ім’я тих поколінь, які прийдуть після нас із світлою пам’яттю про своїх предків.

До Сокаля він повернувся у 2008 році, але вже у граніті.
Щодо Сокальської РО НРУ, то треба зазначити, що ця авторитетна потужна сила зуміла пройти три складні розколи і об’єднатися, як цього хотів В. Чорновіл, – сказава голова РО НРУ Василь Бойко. – Сокальську РО НРУ з 1990 по 2017 рр. очолювали Ярослав Кушнерук, Петро Марушко, Мирон Гавришкевич, Орест Кічун, Володимир Марушко, Любомир Чабан, Олег Солодяк, Василь Козира, Василь Бойко.
Швидкоплинно минають роки, а ідеї Чорновола не знецінилися, а набули гострої актуальності. Час підтверджує правоту ідей В’ячеслава Чорновола. Його основне гасло «Державність і демократія», під яким він вів Народний рух України, – актуальне й сьогодні.

Пам’ятаймо його слова: «Україна починається з тебе!» Нехай В. Чорновіл, як непересічна, яскрава особистість нашої історії, людина високих моральних чеснот, гідний патріот, у якого Слово і Діло завжди підпорядковувались високій ідеї – ідеї відродження Української державності і служіння українському народові, завжди буде прикладом для наслідування для кожного свідомого українця!

Виступаючі наголошували, що В’ячеслав Чорновіл – людина, яка присвятила життя боротьбі за Україну. Він самовіддано віддавав себе ідеї незалежної української держави і за її реалізацію відбув тюрми і табори. Відзначаючи цю річницю його вірні і мислячі соратники повинні нести відповідальність за долю країни. В’ячеслав Чорновіл – взірець того, як потрібно відстоювати Україну.

Під час урочистої академії було презентовано документальний фільм про життя та діяльність В. Чорновола «Той, що пробудив Кам’яну державу». Присутні у залі почули голос видатного політика, який виступав свого часу у Сокалі.

Учасники художньої самодіяльності району виступили з концертною програмою, яка перепліталася словами ведучих Олега Солодяка і Галини Дробиняк, котрі розповіли про життєвий шлях політика.

До меморіальної дошки В’ячеславу Чорноволу в Сокалі було покладено живі квіти. На завершення присутні виконали Славень.

Василь СОРОЧУК.
Фото автора.