Головна Культура УСПІХ ЮНИХ МУЗЕЙНИКІВ

УСПІХ ЮНИХ МУЗЕЙНИКІВ

У Львівському обласному центрі краєзнавства, екскурсій і туризму учнівської молоді 24 січня проходив очний етап конкурсу екскурсоводів шкільних музеїв «Край, в якому я живу».

Представити кращий досвід своєї діяльності приїхало більше десяти представників шкільних музеїв області.

Відкрив Конкурс та привітав усіх присутніх заступник директора Центру М. Набитович. Він ще раз нагадав, що метою конкурсу є розвиток шкільної музейної справи, залучення учнівської молоді до туристськокраєзнавчої та пошуковоекскурсійної діяльності, виявлення обдарованої молоді та створення умов для її розвитку.

Учасником змагань був і зразковий музей отця Осипа Лещука Стаївської ЗШ ІІІ ст. імені Осипа Лещука. Роботу «Життя для Бога й України» (про життєвий шлях отця Осипа Лещука) представила учениця 9 класу, член Ради музею Вікторія Новосад (керівник роботи М. Ігнатюк).

Дівчинка розповіла про роботу шкільного музею, адже педагоги і учні школи уже не один рік працюють над реалізацією проекту «Школа у музейному просторі». На базі музею створюються та реалізуються учнівські проекти з використанням матеріалів музею, проводяться уроки літератури рідного краю, екскурсії, зустрічі з цікавими людьми, ведеться пошуководослідницька робота.

Пишаємося тим, що наш музей живе і активно працює. Ми стали учасниками фольклористичної експедиції «Від Сяну до Солокії: втрачена і віднайдена Вітцівщина», яку організовували викладачі і студенти кафедри фольклористики імені Філарета Колесси Львівського національного університету імені Івана Франка.
На базі нашого музею відбулася цікава зустріч київської журналістки Наталії Кляшторної, голови товариства «Бойківщина» Андрія Німця з місцевими мешканцями, які пережили переселення 1951 року.

У селах Корчів та Стаївка живе багато людей, які у 50ті роки були переселені з Турківського району, зокрема, зі сіл Тарнава та Дидьова. Готується до випуску чергова книга Наталії Кляшторної, у якій будуть опубліковані розповіді та спогади жителів Стаївки про ті важкі часи.

Тішимося, що торік наш музей став переможцем у конкурсі мікропроектів місцевого розвитку. В рамках реалізації проекту музей обладнано сучасним інтерактивним комплексом. Тому у планах – модернізація роботи музею шляхом створення на його базі інтерактивного класу із залученням інформаційнокомунікаційних технологій.
У 2019 році минає 125 років від дня народження і 70 років від дня смерті нашого славного земляка, професора, письменника, педагога о. Осипа Лещука. Плануємо створення віртуальної екскурсії у музей о. Осипа Лещука, щоб її могла оглянути велика кількість людей – користувачів Інтернету. Надіємося, що з часом, за підтримки місцевої влади, людей доброї волі, зможемо встановити у школі меморіальну дошкубарельєф нашому славному земляку, адже ім’я о. Осипа Лещука стоїть у когорті тих українців, які несли у світ духовні цінності, високу мораль. Належне вшанування цієї особистості виховуватиме у молоді національну свідомість, стійкість у відстоюванні власних переконань.

Суддями конкурсу «Край, в якому я живу» були методисти Центру та працівники музеїв Львова, справжні фахівці музейної справи. За підсумками журі робота Стаївської школи визнана найкращою. Приємно, коли наполеглива праця дає такий чудовий результат!

Підтримували Вікторію і її однокласники, члени Ради шкільного музею о. Осипа Лещука. Після конкурсу учні і педагоги, керівники конкурсних робіт, відвідали чудову пізнавальну екскурсію музеєм Михайла Грушевського, за яку дуже вдячні старшому науковому співробітнику музею Ользі Тернавській.

Чудові враження залишились в учнів і від Українського католицького університету, в якому ми також побували.

Подібні конкурси – прекрасна нагода підвести підсумки своєї діяльності, це обмін досвідом і своєрідна школа майстерності. Аналізуючи виступи конкурсантів, можна зробити висновок, що роль потенціалу шкільних музеїв у процесі патріотичного виховання учнів є надзвичайно важливою. Адже завдяки музеям зберігається пам’ять про героїчні подвиги наших співвітчизників у боротьбі за незалежну Україну, зберігається наша історія, пам’ять про минуле заради майбутнього.

Мирослава ІГНАТЮК, директор Стаївської ЗШ ІІІ ст. імені Осипа Лещука.