Головна Культура В музеї у Сокалі відбувся мистецький захід до дня народження Т.Г.Шевченка

В музеї у Сокалі відбувся мистецький захід до дня народження Т.Г.Шевченка

«ВОЗВЕЛИЧУ… ДОЛЯ КОБЗАРЯ»

Таку назву мав Благодійний літера­турно-мистецький захід, приурочений 210 річниці з Дня народження нашого Пророка, який відбувся 17 березня в музеї «Людина. Земля. Всесвіт» (ди­ректор Наталія Покотюк), у співпраці з Народним колективом «Краяни» КУ «Народний дім м. Со­каль», музич­ний керівник Наталія Криштальська.

Зала, в якій панувала особлива теп­ла аура, була переповнена. Театралі­зо­ване дійство перепліталося з піснями на слова Шевченка, які звучали зво­рушливо, здавалось проникали до глибини серця. Це були пісні про Укра­їну на слова Тараса Шевченка у виконанні таланови­тих солістів і всьо­го колективу «Края­ни». Зокрема, соліс­та учня 7 класу По­торицької ЗШ І-ІІІ ст. Ярослава Романка, який виконав пісню «Ой, по горі роман цвіте» та співав у дуеті з Йосипом Дмитруком «Бандуристе, орле сизий». Глядачі ніби поринули в ті далекі часи Тарасо­вого життя від народження (роль ма­ми Катерини зіграла Софія Міщук, заспівавши Шевченкову «Колискову»: ніжно, ме­лодійно, з трепетом і любо­в’ю, заколи­суючу дитину; вона ж і Ган­на Закрев­ська – дружина Платона Закревського, поміщика, в яку був закоханий поет). Роль Тараса Шев­ченка зіграв Богдан Касянчук, Вар­вари Рєпніної – чарівна Галина Шти­кало, Ликерії По­лусмак – Антоніна Павлик, солістка, яка виконала пісню «Вітре буйний»; Олена Батіг прекрас­ним сопрано заспівала «Лілею».  Григорій Міщук, Йосип Дмитрук чи­тали поезії Кобзаря. Майстерно декламу­вала «Тополю» Інга Михайлова, яка ще зіграла роль України! Автор­ський вірш «На пораду до Тараса» емоційно виразно читав Богдан Касянчук. Пари кружляли на бенкеті у Тетяни Вільхов­ської… Учні 2-В класу (вчителі Наталя Дзвінчук, Надія Пин­ка) чудово декла­мували вірші про Шевченка. Oкрема подяка учням Со­кальської ЗШ №4 Орисі та Андрійкові за роль Оксанки і Тараса. Ведучою була автоp цих ряд­ків. Під час літера­турного вечора від­булася прем’єра пісні «Тарасовими шляхами» на сло­ва M. Мохналь, музика нашої талано­витої композиторки Оль­ги Пенюк-Водоніс. Дійство відбувало­ся на фоні мистецької, духовно-патріотичної вис­тавки Анатолія Покотюка «Шевченкі­ана». Присутні мали можливість ог­лянути музейну Шевченкіану та зок-рема, авторські композиції на дереві митця: «І мертвим, і живим…», «Та не одна­ково мені», «Боже, Україну бережи».

Центральне місце на виставці зай­мав авторський твір київського худож­ника Володимира Козара «Пророк» (темпера, гуаш). Наталія Покотюк роз­повіла про художника та його картину, а також про інший надзвичайно цінний музейний експонат з Шевченкового краю – особливий рушник, якому по­над 75 років, тканий на Переяслав­щині, де колись наш Пророк Тарас Шевченко писав свій Заповіт.

Дякуємо працівникам музею за пожертви і створення всіх умов для проведення заходу, та усім, хто прий­шов на свято, зробив свої донати на підтримку ЗСУ. Адже завдяки їм ми маємо можливість збиратися і прово­дити такі творчі зустрічі. Під час заходу зібрано 3500 грн., які передали волон­теру Ігорю Бедрику. Слава Укра­їні! Разом – до Перемоги!

Оксана СУМБАЄВА,
керівник ансамблю «Краяни».