Головна Культура В Сокалі відбулося мистецьке свято, приуро­чене 209-річчю від Дня на­род­ження Тараса Шевченка

В Сокалі відбулося мистецьке свято, приуро­чене 209-річчю від Дня на­род­ження Тараса Шевченка

БОРЕМОСЯ, КОБЗАРЮ, І ПЕРЕМОЖЕМО!

Постать Тараса Шевченка вже давно є національним символом українців. Його поезія супроводжує нас всю­ди: в революційних подіях на Майданах, на фронті, в повсякденному житті, кожен маленький житель країни знає вірші великого поета.

9 березня, коли Україна гідно вшанувавала День народження генія, рашисти «постаралися відзначити» його сиренами повітряних тривог і вибухами у наших містах… Проте українці, для яких Шевченко є душею на­ції, незважаючи на небезпеку повторного масового обстрі­лу, в всіх куточках країни збиралися біля пам’ятників Кобзареві чи у Народних до­мах аби вклонитися Велико­му Пророку та віддати шану, а водночас надихнутись енер­гією його слова.

В час, коли Україна боре­ть­ся з російськими окупанта­ми, слово Великого Кобзаря звучить, як ніколи потужно, на передовій та в тилу. І крізь століття його рядки дають си­лу, віру і наснагу до пере­моги всьому українському народу. Вкотре перекона­лись у цьому жителі Сокаль­ської громади, які прийшли на мистецьке свято, приуро­чене 209-річчю від Дня на­род­ження Тараса Шевченка. Благословили захід єпископ Сокальсько-Жовківський УГКЦ, Владика Михаїл Кол­тун та протоієрей, настоя­тель катедрального собору святих апостолів Петра і Павл­а, о. Ярослав Кащук.

У цей складний історичний час для нашої країни Тарас Григорович дає нам добру нас­танову: «Борітеся – побо­рете!», – зазначив Владика. – Сам Господь Бог закликає нас бути впевненими в житті: «Просіть і буде Вам». Це є священне гасло для нашого християнського життя, яке випливає з нашого буття і природи. І це наше з вами до цього покликання. Щоб це життя увінчати славою, перемогою, але перемогою з допомогою християнських цінностей, щоб святилося царство на землі Боже, щоб Бог був серед нас. І ми до цьо­го царства могли приг­лядатися, облюбовувати, споглядати його, відчували, що це – наше, і не були чу­жинцями на своїй землі».

Отець Ярослав Кащук наголосив, що в кожній сім’ї поряд із Біблією має бути Кобзар – свята книга для нашого народу. У Святому Письмі є поради як жити і поступати по Божому в житті, а Шевченко радить як люби­ти Україну, страждати, вірити, навчатися і перемагати, як ставитись до ворогів, як боротися… Протоієрей роз­по­вів, якою нелегкою була доля поета. Йому довелося пройти знущання, тюрми, зас­лання, солдатську муш­тру, бідність, однак, незважа­ючи на все це, він зберіг у серці любов до України, жив нею та мріяв про її процві­тання… Минули століття… Москалі нині вбивають, зну­щаються і жорстоко катують цивільне населення та україн­­ських воїнів у полоні, стріляють ракетами по на­ших містах і селах, сіють смер­ть і руїни… Сьогодні цих жахіть зазнала Золочівщи­на. Є п’ятеро загиблих… Але українці – нація нескорених, свободолюбивих і вільних людей. Вони, як і Шевченко, ві­рять у безсмертя своєї душі, безсмертя України…

Депутат Сокальської місь­кої ради Олег Кожушко (фракція ВО «Батьківщина») при­вітав усіх з днем народ­ження українського пророка. «Цей де­нь є особливим, ми маємо одне другому про це нага­дувати», – наголосив він та процитував слова Шев­ченка: «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава. І воля святая!» та передав Владиці Михаїлу рідкісний збірник «Мала книж­ка» (або «заха­лявна») Тараса Шевченка, виданий у видавництві «Нау­кова дум­ка» (Київ, 1966 р.). (Перебу­ваючи на засланні, солдат Шевченко змушений був ховати за халявами чо­біт від недремного ока цар­ського на­чальства кожне написане поетичне слово з 1847-1854 рр.). Цю книгу, зачарована Шевченковим словом, Марія Кожушко – вчителька україн­ської мови та літератури, кот­рій вже йде дев’яносто дру­гий рік – бе­регла, наче найдорожчу сі­мейну релік­вію.

Рядками патріотичних вір­шів Шевченка звернувся до присутніх Почесний гро­ма­­дянин Сокаля, політ­в’я­зень Михайло Куцяба, а заступ­ник Сокальського місь­кого голови Володимир Огінський у вітальному сло­ві зазначив: «Тарас Шевчен­ко – співець історичної слави українців, наш символ нез­ламності. Прагнення до сво­боди, лю­бов до України, си­ла духу і працелюбність дали йому можливість вийти з кріпацтва… Як Шевченко боровся до кінця, так і ни­нішнє поко­ління готове до перемоги від­стоювати нашу країну, її сво-боду на не­залежність. Впев­нений, що ми вирвемо­ся з оков росій­ської імперії, бо Україна має незламний дух, має любов до України, має своїх Героїв, які сьогодні захищають нашу рідну зем­лю і є прикладом честі та гід­ності. Україна ста­не демок­ра­тичною, незалеж­ною та вільною, як заповідав Тарас Шевченко. Вічна па­м’ять на­шим Героям! Слава Україні!»

Присутні хвилиною мов­чан­ня вшанували пам’ять Героїв України, які загинули, захищаючи рідну землю від рашистів. А далі на сцені звучали вірші Шевченка та линули пісні на його слова…

Розпочав концертну прог­ра­му зведений хор – народні колективи «Хлібодар» НД
с. Завишень, «Колос» НД с. Свитазів та «Надбужжя» НД м. Сокаль (керівники Бог­дан Кійко та Роман Козярсь­кий). Учасники дійства насо­лодились віршами у ви­ко­­нан­ні юних читців та заслу­хались співом хору «Мело­дія» Сокальської ДШМ імені Віктора Матюка (кер. Марія Дубик). Гарячими оплесками глядачі подякували учасни­кам зразкового хореографіч­ного колективу народного танцю «Веселка» Сокаль­­ського НД (керівник Надія Ганіткевич) за танець.

Присутні оглянули вистав­ку книжок «Геній нації», приурочену безсмертному Пророку. На жаль, через повітряну тривогу концерт довелося перервати, про­довження його заплановане на 19 березня.

Однак попри все, представ­ники влади та громадськості разом з Владикою Михаїлом Колтуном та отцем Яросла­вом Кащуком поклали квіти до пам’ятника Кобзареві.

Віримо, що збудуться про­рочі слова Шевченка, які є уже два століття на устах кож­­ного українця і кожного воїна, який боронить Україн­ську державу: «…на оновле­ній землі врага не буде, су­постата»…

Українські захисники жер­тов­но боронять Україну від поневолення рашистами, бо переконані, що «Нема на сві­ті України, Немає другого Дніп­ра».

Любов ПУЗИЧ.

Василь СОРОЧУК (фото).