Головна Культура В Сокалі відбулося театралізоване дійство «Тарасова доля», , присвячене 205-ї річниці з...

В Сокалі відбулося театралізоване дійство «Тарасова доля», , присвячене 205-ї річниці з дня народження Великого Кобзаря

«Він був завжди, як Слово, що лягло
В основу первородної ідеї,
Ще, може, України не було,
А Він вже був призначений для неї…»,

такими поетичними рядками сокальської поетеси Любові Бенедишин розпочалося театралізоване дійство «Тарасова доля», присвячене 205річниці з дня народження Великого Кобзаря.

У дійстві глядачі мали змогу побачити сцену спілкування малого Тараса (роль виконував учень 1 кл. СШ №3 Ігор Кущак), який, малюючи, розпитував діда Івана (Йосип Дмитрук) про «залізні стовпи, що підпирають небо». Роль Тарасапідлітка зіграв Павло Жугаренко, учень 8 кл., СШ №2. Він прочитав вірш «Мені тринадцятий минало». Разом з Оксанкою, подругою дитинства (Анна Лялька, учениця 4 кл. СШ №2), пасли в полі ягнята, ділилися сокровенними думками і окрайчиком сухого хліба; з мачухою Тараса (Оксана Сумбаєва), яка дуже не любила Шевченкових дітейсиріт (особливо Тараса), бо він був, як вона казала, «великим ледащо, з якого не буде ніякої кебети: ані до малярства, ані до шевства, ані до бондарства… хіба що – до малярства». Роль Тарасапоета зіграв Іван Мельник і прочитав вірш «І виріс я на чужині». Цікавою була сцена з життя Тараса, коли його мачуха віддавала в козачки панам Енгельгардтам, які, на той час, збираючись у місто Вільно, добирали собі «двірську челядь». Роль панів Енгельгардтів блискуче зіграли Любов Чоп та Андрій Герус. Постановка супроводжувалася віршами Тараса Шевченка (читала Марта Калайдін, уч. СШ №3). Зі сльозами на очах глядачі слухали виконання пісень на слова великого Кобзаря (солісти: Віра Сологуб, Марія Рибак, Алла Вавринчук, Христина Костюк, Йосип Дмитрук).

У виконанні вокального ансамблю «Яворина» прозвучали такі твори, а саме: «Заповіт», «Реве та стогне Дніпр широкий», «Думи мої, думи мої», «Бандуристе, орле сизий», «Така її доля», «Ой, одна я, одна», «Утоптала стежечку», «У перетику ходила», «Вітре буйний, вітре буйний» («Думка»), «Зоре моя вечірняя» та інші пісні про долю Шевченка (музичний керівник Клавдія Маркова). Авторський вірш «Дай, Тарасе, нам пораду» прочитав Богдан Касянчук.

Дійство відбулося з благословення митрофорного протоієрея, настоятеля Автокефальної православної церкви Вознесіння Господнього м. Сокаль отця Володимира Жарського. Вокальний колектив «Яворина» ГО Ветеранів України (голова Алла Вавринчук), щиро вдячні директору СШ №4 Наталії Драган за надання приміщення для проведення репетицій і концерту.

Оксана СУМБАЄВА, художній керівник вокального ансамблю «Яворина», режисерпостановник дійства.