Головна Культура В Сокалі відбувся фестиваль “Барви життя”, мета якого – показати силу духу...

В Сокалі відбувся фестиваль “Барви життя”, мета якого – показати силу духу людей, які втративши здоров’я, не втратили себе

«БАРВИ ЖИТТЯ»

Таку романтичну назву мав творчий фестиваль, який уже вдванадцяте проводить на теренах Сокальщини Сокальська районна асоціація інвалідів для людей з особливими потребами.

Його мета – показати силу духу людей, які втративши здоров’я, не втратили себе, не зламалися, адаптувалися до життя, проявляючи непохитну силу духу та непохитну віру в життя. «Життя кожної людини є яскравим порізному, – каже голова асоціації Оксана Кононова, яка, разом із командою волонтерів асоціації, є ініціаторами його проведення. – Головне, щоб ми усвідомлювали, що кожен з нас – особистість, яка отримала не тільки найбільший дар від Бога – життя, але й якийсь талант, який вона має розвивати, та дарувати іншим добро». Ентузіазм та добра, щира усмішка пані Оксани щоразу викликає здивування та заставляє поіншому глянути на світ та серед буденності та сірості помітити яскраві барви нашого життя.

Усі заходи, які проводить Сокальська асоціація, відбуваються у теплій та святковій атмосфері. І цьогорічний фестиваль не став винятком. Тут було весело та цікаво. Голова Сокальської районної асоціації інвалідів Оксана Кононова привітала всіх присутніх і представила почесних гостей свята. Це голова Сокальської районної ради Микола Пасько, заступник Сокальського міського голови Сергій Марчук, начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Володимир Огінський, заступник голови Львівської обласної асоціації людей з інвалідністю Ірина Ткачук, директор БДЮТ Марія Поліщук, керівник Червоноградської міської громадської організації неповносправної молоді «Ніка» Наталія Хайсанова. Вони привітали голову асоціації Оксану Кононову,•всю її активну і креативну команду та подякували усім, хто допомагає, вчить і опікується людьми, які викликають не співчуття, а захоплення від позитивного бачення світу. За активну громадську позицію та розвиток асоціації інвалідів Оксана Кононова відзначена грамотою районної ради та РДА.

– Я захоплююся вашим вмінням знаходити позитив у всьому, – сказав Микола Пасько.

– Ви випромінюєте радість і оптимізм, який передаєте іншим, намагаєтесь організовувати свято для інших, залучити їх до участі в конкурсах, в гуртках, щоб вони розвивали свої таланти та здібності, жили повноцінним цікавим життям, намагаєтесь покращити їх побут та зробити барви їхнього життя яскравішими… А добро, як відомо, притягується до добра… Ми всі маємо підтримати цю теплоту і радість від спілкування. Депутати районної ради прийняли в свій час вірне рішення – програма підтримки асоціації діє і приносить реальні результати!
Заступник голови Львівської асоціації інвалідів Ірина Ткачук також вручила пані Оксані Почесну грамоту Львівської асоціації інвалідів за популяризацію народної творчості, просвітницьку діяльність і культурний розвиток людей з інвалідністю. Вона зазначила, що її тішить, що в Сокальської асоціації склались добрі стосунки з владою, що вона згуртувала стільки молодих обдарованих людей, які тут можуть розвивати свій талант.

Фестиваль відбувся за підтримки районної ради та районної державної адміністрації, Львівської обласної асоціації людей з інвалідністю. Допомогли й меценати Сокальщини: Ігор Плечінь (керівник ресторану «Володар», у якому проходив фестиваль), музикант Мирослав Венгель, Ростислав Фігурко (піцерія «Фігаро»), Ігор Цар (піцерія «Каліфорнія»), приватні підприємці Андрій Бабух, Володимир Даньчак, Михайло Веклин та Наталія Кінах.

Оксана Кононова також подякувала владі та усім, хто підтримує районну асоціацію, сприяє реалізації їхніх проектів. Зокрема, волонтерам, адже кожен з них робить свій внесок у розвиток асоціації. Це вони уже багато років проводять гуртки для дітей та молоді з особливими потребами, дбають про розвиток їхньої творчості та роблять їхнє дозвілля цікавим, допомагають їм повірити у себе та адаптуватися у суспільстві. Це – Ірина Гулявська, Любов Махоркіна, Любов Штикало, Ярослава Швед, Людмила Середюк, а також музичний керівник Надія Бокало, спортивний тренер та реабілітолог Марія Пікунова, хореограф Мар’яна Блащук та вчитель малювання і арттерапії Ольга Ровецька, які отримали грамоти від районної асоціації інвалідів.

Після урочистої частини присутні отримали багато яскравих та позитивних емоцій від виступів членів Сокальської районної асоціації інвалідів та Червоноградської міської громадської організації неповносправної молоді «Ніка». Це і запальні танці, та пісні творчого колективу «Вишиванка», і гуморески від Андрія Яремкевича, виступ колективу театру – студії «Ніка», пісні вже відомого на Сокальщині Богдана Федашка, а також Анни Шот, Андрія Філіна і Богдана Підсуткевича. З цією концертною програмою творчий колектив «Вишиванка» виступав на фестивалі в Туреччині, де їх тепло зустрічали глядачі із 5ти країн.

Учасники свята мали можливість поспілкуватись, показати свої творчі здібності, а також підтримати своїх друзів у різних конкурсах та виступах. Адже фестивалі, як наголосила під час виступу директор БДЮТ Марія Поліщук, проводяться для того, щоб кожен міг себе відкрити для самого себе, для найрідніших, які дивляться на них. Щоб вони зуміли перебороти самих себе у чомусь та прагнути стати кращим.

Спасибі усім, хто долучився до його проведення та подарував радість та гарний настрій стільком учасникам дійства, які переконалися, що своє життя можна наповнити й яскравими барвами.
Любов ПУЗИЧ.
Фото автора.