Головна Культура В Сокалі відбувся звітний концерт Сокальського будинку дитячої та юнацької творчості

В Сокалі відбувся звітний концерт Сокальського будинку дитячої та юнацької творчості

Як уже повідомляв «Голос з-над Бугу», 23 травня у Народному домі Сокаля відбувся звітний концерт Сокальського будинку дитячої та юнацької творчості

Вітаючи юних гуртківців та їх батьків, настоятель храму св. ап. Петра і Павла, митрофорний про­тоієрей Ярослав Кащук, зазначив, що «травень багатий на свята. Серед них і День Матері. Завжди берімо заохоту від Божої Матері добре вчитися. І Вона дасть нам таку мудрість, як композиторам, які написали знамениті твори про Матір, пам’ятаймо «Аве Марія» Франца Шуберта… Щиро дякуємо і тішимося, що в Сокалі є така шко­ла творчості, де дітей заохочують до творіння: танцювати, малювати, вишивати. Це все силі духу. Так збагачуємо свій народу, свою куль­туру, свої традиції. Від цього ніколи не відмовляйтеся. Вибираймо добро! Успіхів усім в особистому, родинному, шкільному житті».

Гуртківців та педагогів привітали також заступник Сокальського міського голови Володимир Огін­ський, начальник відділу освіти міської ради Леся Ковалишин, ди­ректор Центру професійного роз­витку педагогічних працівників Га­лина Гібляк, голова профспілки освітян Галина Дробиняк, членкиня ГО «Союз українок» Надія Мель­ник, директор краєзнавчого музею «Сокальщи­на» Василь Волошин, провідний фахівець Сокальського РС ГУ ДСНС України у Львівської області Олег Борис та інші.

«Говорять, що кожна дитина та­лановита по своєму. Кожному при народжені відміряна своя міра таланту та здібностей. У кожного з нас є щаслива нагода – їх розви­вати. Адже кожен дар в дитині – це як зернинка, яка перед тим як виросте у велике дерево і віддасть свої солодкі плоди, спочатку по­трібно посадити у землю, полива­ти, оберігати і любити, створити всі умови для успішного росту та розвитку. Саме тут, у Будинку твор­чості, наші педагоги, розпізнають та розвивають творчі таланти» – про це сказали ведучі Діана Лєпьохіна та Андрій Кіт.

Керівник Сокальського будинку дитячої та юнацької творчості Марія Поліщук наголосила, що майбутнє – це діти, юнацтво, ті бу­дівничі, кому творити і розбудову­вати нашу Україну! Саме вони навчаються у позашкільному закладі. Господь обдарував юних вихован­ців двома чудовими крильми – натхненням і талантом. 650 юних сокальчан здобувають необхідні ключові компетентності – розвива­ються, ростуть, мужніють, навча­ються в 46 гурткових групах.

Будинок творчості – єдиний зак­лад в Сокальській територіальній громаді, який працює за різними напрямами діяльності. БДЮТ – переможець Всеукраїнського кон­курсу виховних систем, лауреат обласних оглядів закладів поза­шкільної освіти.

Тут діють два зразкові колективи: хореографічний «Престиж» (керів­ник Мар’яна Блащук) та вокальний «Кришталь» (Наталія Кришталь­ська).

На базі закладу працює Сокаль­ський регіональний учнівський парламент. Дванадцять педагогів – це справжні фанати своєї справи. Двом з них присвоєно звання «ке­рівник гуртка-методист» (Олег Че­решневський, Марія Поліщук) та звання «народний умілець» (Марія Бобешко). БДЮТ є опорним для проведення методичних об’єднань керівників гуртків (керівник мето­дист Оксана Базилевич). Традицій­но педагоги стають переможцями та призерами районного, обласно­го, Всеукраїнського конкурсів педа­гогічної майстерності керівників гуртків «Джерело творчості», та інших.

Завдяки таким наставникам, гуртківці демонструють високий рівень досягнень. Так, за період 2015-2020 років вони здобули: на обласному рівні – 265 призових місць; на Всеукраїнському та між­народ­ному – 67.

Пандемія, карантин, дистанційне навчання внесли чимало нових не­очікуваних моментів в роботу поза­шкільного закладу, багато необхід­но було навчитися і осягнути як педагогам, так і гуртківцям. Але незмінними залишилися вагомі досягнення.

За цей ювілейний, 2020-2021 навчальний рік, вихованці Сокаль­ського БДЮТ стали переможцями та призерами численних обласних, Всеукраїнських та міжнародних конкурсів: на обласному рівні – 65 призових місць, всеукраїнському – 13, а на міжнародному – 16.

Як наголосила Марія Поліщук, колектив тісно співпрацює з усіма навчальними закладами Сокаля (гурткові групи БДЮТ є на базах Сокальських, Жвирківської, Тарта­ківської шкіл), а також зі закладами позашкільної освіти.

Важливу допомогу у діяльності педагогам надає Центр професій­ного розвитку педагогічних пра­цівників, Інклюзивно-ресурсний центр.

Педагоги разом з батьківським колективом щиро вдячні за розу­міння та підтримку з багатьма ус­тановами, громадськими організа­ціями, музеями та ін.

Адже спільно з усією громадою, у Будинку дитячої та юнацької творчості зростають наші юні соко­лята, тут плекають їм крила для злету, бо вони – майбутнє України!

Далі присутнім свою майстер­ність продемонстрували зразковий хореографічний колектив «Прес­тиж» (керівник Мар’яна Блащук), вокальний ансамбль «Промінь» (Марія Вельган), зразковий вокаль­ний ансамбль «Кришталь» (Ната­лія Криштальська)

Вірші: «Дитинства чарівна пора» прочитав Святослав Кошмал, а «Даруйте доброту» – Матвій Гісем та Валерія Мельничук (гурток «Ху­дожнє слово», керівник Оксана Звірко).

Всі ці виступи отримали від при­сутніх у залі схвальні відгуки та теплі оплески. Адже творчість – це світ навколо нас, це краса, що ото­чує, хвилює і бентежить душі лю­дей, намагається запалити їх ба-жання до творення чогось нового.

 

Василь СОРОЧУК.

 

Фото автора.

 

Директор – Марія Поліщук

Методист – Оксана Базилевич

Керівники: зразкового хореографічного колективіву «Престиж» – Мар’яна Блащук;

зразкового ансамблю «Кришталь» – Наталія Криштальська

вокального ансамблю «Промінь» – Марія Вельган

фольклорного гуртка «Художнє слово» – Оксана Звірко

гуртка «Намистинка» – Марія Бобешко

гуртка «Народні промисли» – Олександра Стецюк

гуртка «Юний журналіст» та «Екологічного» – Олег Черешневський

гуртка «Образотворче мистецтво», «Творча майстерня»  – Ольга Ровецька

гуртка «Природа і фантазія» – Олена Волоско

гуртка «Кераміка» – Ігор Джогола.