Головна Культура Великі Мости перенеслись у середньовіччя

Великі Мости перенеслись у середньовіччя

3 листопада у Великих Мостах вперше відбувся унікальний історикоетнографічний фестиваль відтворення подій XV ст. «Оборона Мостів». Це феєричне дійство зібрало багато глядачів не лише міста та громади, але й далеко за межі району, а можливо і області.

Фестиваль відбувся на території спортивнотуристичного комплексу «Під Дубом». Розпочалося свято з відкриття території, а далі відбулися святкування, яке урочисто відкрив Великомостівський міський голова Ярослав Ройко. Згодом глядачі із захопленням спостерігали справжній лицарський турнір, ну і, звичайно ж не обійшлось без «дам серця».

В рамках фестивалю також до послуг гостей були: стрільба з лука та арбалету, участь у середньовічній танцях, мангали, дрова та кемпінговий інвентар, фотографування з учасниками фестивалю та лицарськими обладунками. А також гриль – закуски, кава, чай, морозиво, кондитерські вироби.

Кульмінацією свята став нічний штурм міста, який дуже ефектно виглядав у темний час, навколо палали вогні. Під час штурму міської брами лицаряминападниками, бургомістр міста – Великомостівський міський голова Я. Ройко – закликав мостівчан стати плічопліч та боронити рідну землю. Почався штурм брами. Одному з нападників вдалося пробитися за неї, та впустити через бічну хвіртку загін ворогів до міста. Бій перемістився в місто. Нападники змогли викрасти скриню з міською казною, але лицаріоборонці наздогнали викрадачів, знищили їх та повернули скриню з казною бургомістру міста.

Глядачі були у захопленні та мали змогу відчути дух того часу, щиро співпереживати з акторами та вітали їх оплесками.

Щиро вдячні всім, хто долучився до організації такої неймовірно феєричної події у нашій громаді, історичному клубу «Орден Паладинів», ГО «Спілка молоді «Нове покоління», зокрема, Галині та Володимиру Рубцям.

Сподіваємося, що такий фестиваль для нас стане щорічним та традиційним.

Ірина ПЕТРУК, спеціаліст по зв’язках з громадськістю Великомостівської міської ради.