Головна Культура Відбулося свято гостинності, яке було приурочене першій річниці створення Червоноградського району

Відбулося свято гостинності, яке було приурочене першій річниці створення Червоноградського району

«7 ГРОМАД – ОДИН РАЙОН»

Tаку назву мало свято гостинності, яке було приурочене першій річниці створення Червоноградського району, який розпочав свою історію з 17 липня 2020 року. До його складу ввійшли сім територіальних громад, з яких п’ять міських і дві селищні.

18 липня представники громад зібра­лися в Добротворі на веслувально-спортивній базі. Тут було велелюдно та весело.

– Новостворений район існує всього лише рік, – сказав у вітальному слові голова ЛОДА Максим Козицький, який завітав на свято. – І я переконаний, що одним з найважливіших факторів розвитку Червоноградщини є добрі, працьовиті, щирі люди, які тут живуть. Радий, що сьогодні на святі гостинності ми спільно з сімома громадами відзна­чаємо першу річницю Червоноград­ського району. Дякую усім колективам, які презентували свій мистецький по­тенціал, адже культура – це важливий місток єднання між людьми. Взагалі такий захід – це чудовий приклад взає­модії між громадами. Бажаю усім міцного здоров’я, великих ідей, сили й наснаги втілювати задумане і досягати цілей задля розвитку Львівщини.

Голова Червоноградської РДА Ан­дрій Дяченко підкреслив у своєму вис­тупі: «Сім громад – один район. Тут закладений весь потенціал нашої гро­мади. Але найцінніше – це люди, які творять історію. Рік це не так багато. Ми робимо малі, але впевнені кроки, бо творимо щось нове, однак яке зали­шиться на віки».

Голова Червоноградської районної ради Андрій Пориць­кий відзначив, що ми всі творимо історію нового району і якою вона буде, залежить він наших спільних дій: «Ще 5 років тому, ніхто не думав про можливість існування Черво­ноградського району. А сьогодні ми вже відзначаємо його першу річницю. Я дуже радий жити в цей час, коли ми тво­римо історію нової громади. Сподіваюсь, що наші діти та онуки будуть гордитись тим, що ми зробили».

Привітати громади, старост, мешканців Червоноградщини та гостей свята приїхали й народні депутати – Михайло Бондар, Юрій Камельчук, депутат Львівської обласної ради Микола Іщук, які побажали громадам бути успішними, спроможними, розвиватися й процвітати. А ще подякували українським військовим, які дають нам можливість під мирним небом працювати, вчитися, реалізовувати проєкти й святкувати першу річницю створення Червоноградського району.

Гостинно усіх зустрічали господарі. Від Добротвірської громади вітав голова Добротвірської ОТГ Тарас Келеберда. Він, зокрема, сказав: «Серед багатьох дат, яки­ми рясніє кожна з громад, відзначення свята Гостинності  – «Сім громад – один район. «Червоноград­щина презентує» є надзвичайною подією, яка всіх єднає. Новостворений Червоног­радський район славиться куль­турними традиціями, щирими працьовитими людь­ми, які в різні роки будували та розвивали свій рідний край. Впевнений, що кожна гро­мада має унікальну історію, славних синів та дочок, які щоденно й самовіддано пра­цюють на благо рідної землі, які у всі часи своїми здобутками й перемогами прослав­ляли Україну». Й побажав усім святкової теплої атмосфери, щоб було що згадати, про що розповісти і помріяти, запросив оз­найомитися з локаціями, які оригінально та цікаво оформили громади.

Територіальні громади презентували свої досягнення і здобутки, зокрема, вироби, продукцію, те, чим славиться кожна грома­да. Наприклад, Великомостівська громада представила ляльки-мотанки, вироби з бі­серу, фігури, вирізьблені з дерева, майстрів народного мистецтва. Прикрасили свято показові виступи каратистів Karate Club GEPARD та ансамблю «Діапазон». Захо­пили усіх й прикордонники зі службови­ми собаками Кінологічного навчального центру.

Червоноградська громада представила не лише економічний потенціал (продукцію презентували компанії «Кристинопіль хліб», «Дюна-Веста», «Ladan»), а й історико-куль­турні традиції та творчі ремесла. Зокрема, відомий майстер Сергій Івашків представив виставку чорнодимленої (так званої «гава­рецької») та стилізованої сокальської кера­міки, а також запропонував бажаючим взяти участь у майстер-класі з гончарства. Давній обряд «хусткування» показала відвідува­чам Віра Олеш, учасники ГО «Ніка» подару­вали гостям фестивалю творчі номери…

Сокальська громада мала кілька цікавих локацій: інформаційні банери, виставки робіт народних умільців, продуктів бджоляр­ства та інші. Презентував громаду Сокальський міський голова Сергій Касян. З ціка­вістю присутні могли ознайомитися з вис­тавкою авторських ікон та мініатюр заслу­женого діяча мистецтв України св. пам. Анатолія Покотюка, яку представляли співробітники музею «Людина. Земля. Все­світ». А народні умілиці Марія Бобешко й Ольга Ровецька – роботи з бісеру, різнома­ніття писанок, які виконані різними техні­ками. Дизайнерка Віра Чипурко – екс­по­зицію вишитого українського одягу різних часів та сокальські орна­менти.

У рамках свята відбува­лися й різноманітні спор­тивні змагання. У турнірі з пляжного волейболу со­кальські волейболісти зай­няли І місце серед 10 команд. А юнаки 2009-2010 р. н. здо­були золоті медалі в фут­больному турнірі серед ко­манд територіальних гро­мад району.

Усі бажаючі також могли скуштувати квас та мед бджоляра Андрія Мандрика з Тартакова, м’ясні вироби від ПП «Сокальські ковбаси».

Гарного настрою на святі додали виступи ансамблю скрипалів «Ледіс» Сокальської школи мистецтв ім. Віктора Матюка та військового оркестру кінологічного навчаль­ного центру. Їхні кухарі пригощали усіх кашею та випічкою.

Далі відбулася яскрава феєрична мис­тецька програма за участю творчих колек­тивів семи об’єднаних територіальних громад. Сокальщину представляли народний ансамбль пісні та музики «Заспів» Сокаль­ського народного дому (керівники Богдан Кійко та Роман Козярський), вокалісти Оле­на Граб та Богдан Федашко.

Сподіваємося, що свято Гостинності ста­не традиційним для нашого району. Адже як сказав народний депутат Юрій Камель­чук, «Червоноградський район дуже гармо­нійний, об’єднує сім громад, які наче сім кольорів і сім нот. Тож у нас є всі шанси зіг­рати свою музику і створити шедевр, щоб вся Україна могла нами пишатися».

Любов ПУЗИЧ.

Фото Юрія Рижка.