Головна Культура Владика Михаїл Колтун здійснив чин умивання ніг військовослужбовцям та батькам загиблих воїнів

Владика Михаїл Колтун здійснив чин умивання ніг військовослужбовцям та батькам загиблих воїнів

СТАНЬМО ВІДПОВІДАЛЬНИМИ ЗА СВОЄ ЖИТТЯ…

Одна з подій з життя Христа, яку згадує Церква у Великий четвер перед Великоднем – це омивання Ісусом ніг своїм учням. На згадку про цей вияв глибокого смирення та любові Христа до учнів ось вже не одне десятиліття існує обряд омивання архієреєм ніг дванадцятьом священикам.

Сам Христос колись казав: «Я прийшов не для того, щоб Мені служили, але щоб послужити». І незадовго до свого Хресного сходження на Голгофу задля зцілення людського роду від гріха, щоб засвідчити свою любов і відданість людям, Господь омив ноги учням своїм.

У четвер перед Великоднем Владика Михаїл Колтун, Правлячий Архієрей Сокальсько-Жовківської єпархії у співслужінні владики Петра та священиків очолив Вечірню з Літургією Василія Великого в катедральному соборі св. Первоверховних апостолів Петра і Павла в Сокалі, а також здійснив чин умивання ніг військовослужбовцям та батькам загиблих воїнів.

Наслідуючи Господа архієрей зняв із себе верхнє вбрання, взяв рушник, воду, умивальницю, і, ставши на коліна, кожному з учасників чину по черзі омив ноги водою і витер рушником.

Коли залишився один, зазвичай – найстарший священик, цьогоріч ним був Владика Петро (Лоза), читали євангельський діалог між Христом і апостолом Петром. Відомо, що апостол мав запальний характер, і відразу не дозволив Христу мити собі ноги, мовивши до свого Вчителя: «Ти повік мені ніг не обмиєш!» Так само й Владика Петро (Лоза), уособлюючи собою апостола Петра, також говорив ці слова. А архієрей, як колись Христос, відповідає йому: «Коли я не вмию тебе, – ти не матимеш частки зі мною». І тоді омив ноги владиці Петру».

Роздумуючи над цією подією Кир Михаїл сказав: «Ми сьогодні привертаємо свою увагу тим, які пережили події пов’язані з ризиком та втратою. Ми даємо їм знак нашої пошани та любові, в імені Ісуса Христа вчиняємо цей обряд умивання ніг, щоби збагачені любов’ю, ми почували себе в цьому світі захищеними і в Божому Благословенні. Захист Батьківщини є чи не найважливішим державним завданням, і ми всі маємо його виконувати… І коли ми організуємося, коли кожен стане відповідальним за життя Того, Хто посвячує себе і жертвує собою, тоді ми допоможемо собі і врятуємо державу.

Пресвята Богородиця, яка довірилася Богові, незважаючи на те, що Її Сина розіп’яли, хай сьогодні світить нам своєю ласкою і заохочує нас до того довір’я, щоб ми любили один одного і всі разом могли довіритися Богові.
Хай Господь береже нас, кожного, зокрема. Хай збереже нашу Україну і заявиться своїм благословенням на нашу долю».

Владика Петро по звершенні чину омивання ніг звернув увагу на священиче служіння і пригадав, що цей день є також днем Священства. Владика заохотив в цей день до особливої молитви за єпископів та священиків, а також до того, щоб завжди старатися тримати своє серце чистим, і могти таким чином завжди єднатися з Ісусом Христом у Святому Причасті.

Від імені учасників чину учасник АТО, депутат Львівської обласної ради Сергій Касян подякував Владикам за цю честь та благословення.

А вже у світлий празник Христового Воскресіння 28 квітня Михаїл Колтун, єпископ СокальськоЖовківський, очолив урочисті Пасхальні Богослужіння у катедральному храмі св. ап. Петра і Павла, на яке прийшло багато парафіяни, щоб спільною молитвою прославити Воскреслого з мертвих Господа нашого Ісуса Христа, а також освятити паски (сокальчани це також зробили напередодні).

Кир Михаїл Колтун очолив архієрейську Божественну Літургію. За традицією, в часі Літургії на Пасху читається Євангеліє кількома мовами, на знак того, що Добра Новина голоситься всіма мовами та поміж усіма народами. В часі проповіді було зачитано послання Архієрея на Великдень. Наприкінці Літургії парафіяни приступили до святого Причастя. Після молитви Владика освятив Пасхальний хліб – Артос, а по закінченні Богослужіння привітав присутніх зі світлим празником Христового Воскресіння. Святкове Богослужіння завершилося обходом навколо катедрального храму, під час якого владика Михаїл освятив паски.

Юлія СОРОЧУК.
Фото автора.