Головна Культура Волинський народний хор на волицькій сцені

Волинський народний хор на волицькій сцені

«ВПЕРЕД, СОКОЛИ!»

Триває сьомий місяць запеклої боротьби. І на землі, і в небі ми не здаємо позицій. Кожен боронить свій фронт: військовий, волонтер­ський, гуманітарний. У кожного за­раз своя зброя, і для декого ця зброя – мистецтво.

Попри складне становище галузі культури через війну, фінансові труднощі, породжені воєнним ста­ном, славнозвісний колектив Во­линського державного академічного українського народного хору (художній керівник та диригент, Заслужений діяч мистецтв України Олександр Стадник) не припинили своєї творчої діяльності. Хор гас­тро­лює благодійно, щоб війна не заг­лушила рідну пісню, не скрив­ди­ла рідного мистецтва. Щоб під час чудових концертів українці ра­зом із ним висловлювали свою під­тримку Збройним силам Укра­їни.

У неділю, 4 вересня в Народному домі села Комарів за сприяння депутата Сокальської міської ради Олега Іванчини, Волинський народ­ний хор провів благодійно-мистець­кий захід на підтримку Збройних сил України з концертною програ­мою «Вперед, соколи!».

Розпочався захід з молитви «Ца­рю Небесний» та пісні «Ой у лузі червона калина», яка стала симво­лом української незламності, гім­ном мужнього протистояння Украї­ни російським окупантам. Під су­п­

роводом музичного оркестру про­лунали народні, повстанські та стрілецькі пісні. Відома композиція «Виростеш ти, сину» (на вірші Ва­силя Симоненка) прозвучала як щем­ливо-емоційний гімн синівської лю­бові, людяності й патріотизму.

На завершення мистецько-бла­го­­дійного заходу хор виконав по­туж­ну композицію «Вперед, со­ко­ли!». Зі слів художнього керів­ника Олексан­дра Стадника, це йо­го обробка ка­вер-версії компо­зиції гурту «Ко­ралі» на вірші Івана Баг­ряного «Вперед, соколи!». У ній глибокий зміст та високий патріо­тичний дух, оскільки текст перегу­кується з сучасними подіями в на­шій державі – «…нема того ката, щоб вирив Карпати і міг поковтати степи! Хоч рідная мати в огні розі­п’ята, так серце завзяте кипить!» Розчулені були усі – і глядачі, і учас­ники колективу.

Оркестр, хор та балетна група в народних строях – одночасно на сцені 50 артистів – високопрофе­сійне виконання, сценічна куль­тура, виконавська майстерність, коло­ритність викли­кали у глядачів хви­лю емоцій та надію на швидку пе­ремогу. Гуч­ними оплесками та вигуками «Бра­во!», «Молодці!» мешканці Кома­рева, Волиці, гості з Зубкова, Переспи, Тартакова, По­ториці, Сока­ля супроводжували ко­жен твір у виконанні Волинського народного хору.

Зібрані кошти – 7219 грн. – були передані на потреби військо­вих, котрі перебувають на пере­довій.

Організовуючи культурні заходи та продовжуючи мистецьку прак­тику в умовах війни, ми показуємо всьому світу, за що воюємо!

Ольга САВКА,
староста сіл Волиця
та Комарів.

Фото Юрія Рижка.