Головна Спорт Чемпіонка України з карате – з Реклинця

Чемпіонка України з карате – з Реклинця

Ця новина 4 жовтня за декілька секунд облетіла всю Україну, а вдома родина Кліщів – батько Роман, брат Андрій, бабусі Мирослава і Марія, дідусі Віктор та Степан та прабабуся Марія – не одразу повірили в те, що їхня тендітна Катруся стала чемпіонкою України з карате. Зателефонувавши до мами Наталії, яка супрово­джувала доньку на чемпіонаті України в Києві, остаточно пересвідчилися в цьому. Пан Роман каже: «Коли дізнався про перемогу Катрусі, був шокованим. Вірив у свою дитину, знав, що вона сильна у цьому виді спорту, але не думав, що переможе таких серйозних суперниць».

Раділи цій перемозі й однокласники дівчинки, вчителі Реклинецької ЗЗСШ та всі односельчани, бо вона прослави­ла їхнє славне село Реклинець.

Мало хто в цій маленькій, худенькій, симпатичній семиріч­ній Катрусі Кліщ, яка навчається у другому класі Реклинець­кої школи, запримітив би чемпіонку з карате. Адже дівчинка лише півтора року займається одним із різновидностей карате – шотокан – це традиційне карате для самозахисту, зміцнення здоров’я, а також отримання філософських знань та формування характеру особистості.

– Катя з дитинства була «бойовою», – розповідає мама дівчинки Наталія. – Вона дуже комунікабельна, жвава та відкрита. Легко знаходить спільну мову як з дорослими, так і з однолітками. Якось поїхала в Великі Мости, там про­ходив чемпіонат з карате, в якому брали участь її старший брат Андрій та подруга, з якою вона ходила на танці. Після турніру п’ятирічна Катруся підійшла до тренера й записа­лася на карате.

Дівчинка охоче їздить на тренування тричі на тиждень у Великі Мости або Добротвір, де є клуб-карате «Gepard».

– Донька з трьох років займалася танцями в зразковому ансамблі танцю «Галичаночка» у Добротворі, – розповідає тато. – Але коли побувала на змаганнях по карате, вирішила спробувати займатися цим бойовим мистецтвом.

Проте, карате Катрусі стало більше до душі ніж танці, тож невдовзі замість яскравих танцювальних костюмів, обрала біле кімоно. А через два місяці здивувала всіх, бо на змаганнях у Червонограді зайняла призове місце. Відтоді почала брати участь у змаганнях, які відбувалися в різних областях України.

Сьогодні Катруся має вже білий, жовтий й помаранчевий пояси з карате. Наступним в планах є атестація на зелений пояс. Кожний пояс свідчить про те, що технічні вміння та свідомість учня підвищуються, він досягає певного ступеню техніки. Та, щоб його отримати, потрібно багато працювати над собою та тренуватися.

Катерина і тренер

Свою майстерність дівчина періодично доводить під час різноманітних чемпіонатів. У минулому році такі змагання відбувалися в Добротворі, Великих Мостах, Львові, Кривому Розі. У 2019 році маленька каратистка стала чемпіонкою Львівщини у віковій категорії 6-7 років. А в цьому вже чемпі­онкою України з шотокан на чемпіонаті України, який відбув­ся у Києві 3-4 жовтня. Боротися за право володіння націо­нальним трофеєм приїхало понад 500 спортсменів з 12 областей України. Серед учасників були і школярі з Львівщи­ни. Юна спортсменка за свою безстрашність та майстер­ність здобула перше місце в категорії 6-7 років у програмах куміте-іппон та друге в куміте-самбон.

Катрусю в поїздках супроводжують батьки. «Ми всією сім’єю підтримуємо Катю, завжди їздимо з нею на змагання, щоб вона відчула, як ми її любимо і пишаємось нею», – каже мама.

Пан Роман додає, що вже стомився слухати від знайомих про те, що карате – «не дівоча» справа. Вважає, головне, щоб донька знайшла улюблене заняття, яке робить її здо­ровою та щасливою, загартовує характер і готує до дорос­лого життя. Батьки пов’язують майбутнє доньки зі спортом. А час покаже.

У Катрусі є мрія: стати чемпіонкою світу й здобути чорний пояс. І вона прикладає до цього максимум зусиль. Допома­гають їй у цьому також батьки, брат Андрій, а насамперед, тренер карате-клубу «Gepard» Олег Матяш, в якого вона навчається. Пан Олег каже, що дівчина – дуже спритна, тож спокійні види спорту їй би не пасували, має добрі спор­тивні дані, наполегливість та твердий характер. Тож вперто йде до мети. Вона мріяла стати чемпіонкою України, і це стало реальністю. Впевнений, що це не остання перемога Катрусі. Він каже, що приклад юної Катрусі з Реклинець надихає багатьох. Адже з тих пір, як вона почала займатися, вигравати у хлопців та в різноманітних чемпіонатах, до карате потягнулися й інші дівчата. Нині у клубі-карате займається 35 осіб прекрасної статі.

– Я дуже задоволений виступом вихованців нашого клубу, – розповідає Олег Матяш. – Левову частку медалей завоював наш клуб, завдяки чому Львівська область виборола друге місце в чемпіонаті України. Бракнуло однієї медалі до загального заліку, аби бути першими.

Крім Катерини Кліщ чемпіонами України стали ще двоє хлопців з Великих Мостів – Володимир Музика та Володи­мир Кісілевич у категоріях куміте-іппон та куміте-самбон відповідно. Вони є лідерами команди у Великих Мостах та багатора­зовими чемпіонами України та володарями темно-коричне­вих поясів. Також у 2021-ому вони братимуть участь у чемпіонаті Європи, який відбудеться в Нідерландах.

Чемпіоном України став і дванадцятирічний Максим Осін­ський у категорії санбон, першим в категорії іппон був і Назар Мороз, який виборов також третє місце у категорії санбон. Золото зуміла завоювати і команда з ката у складі: Назара Мороза, Ореста Регана та Олександра Балко.

Срібло в іппоні та бронзу в санбоні виборола найстарша та найдосвідченіша каратистка клубу «Gepard» Діана Бусь­ко. Чемпіонкою України стала і Жанна Кручкевич в іппоні, а її подруга Мілана Давидович виборола срібло. Бронзу зміг вибороти й Іван Кірєєв у санбоні.

– Крім них, прославили Великі Мости й Добротвір ще й найменші вихованці «Gepard», які встановили новий рекорд клубу: п’ятирічна дівчинка Ілона Прик з Добротвора стала дворазовою чемпіонкою України з карате. Наймолод­ші вихованці клубу – Іван Матяш та Данило Дацко завою­вали перше та друге місця в одній категорії, а в іншій – навпаки, які паралельно пройшли всіх своїх суперників, яких зустріли у фіналі.

Тепер юні каратисти готуються до семінару, який прово­дитиме президент всесвітньої федерації WSKF японець Хітоши Касуя (9 дан), та проходитимуть атестацію на пояси.

Пан Олег з сумом зазначає, що їхній вид спорту, на жаль, не має такої фінансової підтримки, як, наприклад, футбол, хоча нічим не поступається масовістю, а особливо результа­тами. Він переконаний, що в невеликих містах та віддалених селах є багато обдарованих дітей, з яких виростуть майбутні чемпіони України, їм потрібно лише створити належні умови для розвитку. І Катруся Кліщ з Реклинця цьому яскравий приклад.

Любов ЗАБЛОЦЬКА.

Фото з сімейного альбому.