Головна Спорт На Сокальщині завершився чемпіонат з шахів

На Сокальщині завершився чемпіонат з шахів

Є ЩЕ ПОРОХ У ПОРОХІВНИЦЯХ

Закінчився чемпіонат Сокальщини з шахів, який проходив з січня по березень. Шахові поє­динки відбувались по неділях у приміщенні місь­кого шахового клубу на стадіоні «Сокіл» м. Сокаль.

У чемпіонаті взяли участь провідні ша­хісти нашого району – серед них чемпіони і призери попередніх районних чемпіона­тів, призери облас­них змагань. Лідерство з самого початку захопив чемпіон району 2017 року Степан Журовський, і вже не віддав його нікому, не зазнавши жодної поразки. Друге місце – за неодноразовим чемпіо­ном минулих літ Віталієм Курило, який невдало почав чемпіонат, але потім зумів надолужити втрачене.

Третє місце здобув ветеран і фанатик шахів вісімдесятилітній Ярослав Тимо­шенко, який і досі не втрачає молодечої наснаги. Його відданос­ті шахам можна тільки по-доброму позаздрити.

Потрібно відзначити, що ряди першо­розряд­ників поповнили нові члени феде­рації – Ігор Філяс і Володимир Альміз, які виконали норму першого розряду, з чим їх і вітаю. Призерам чем­піонату під оплески учасників голова федерації Богдан Тракало вручив грамоти і медалі.

Проведення чемпіонату – це свято для шахіс­тів. Але після нього наступають будні. А вони, на жаль, для розвитку шахів на Сокальщині не такі райдужні. Справа в тому, що членами нашої феде­рації на цей час є представники серед­нього і старшого покоління.

Старше покоління поступово відхо­дить, а поповнення фактично немає. На жаль, значна частина сучасної мо­лоді сидить вдома, тримаючи в руках гаджети, смартфони. Якщо ще доне­давна дітей не можна було загнати додому, то зараз – навпаки. Здоров’я нації погіршується, що негативно поз­начається на розвитку суспільства. Ось чому група аматорів і створила громадську організацію «Со­кальська районна федерація шахів». Одним з головних її завдань є популяри­зація шахів. В нас функціонує міський шахо­вий клуб на стадіоні «Сокіл» м. Сокаль. Щонеділі він гостинно відкри­ває свої двері з 14.00 години для всіх бажаючих попробувати свої сили в по­єдинках з кращими шахістами району.

Майже кожний місяць ми проводимо різноманітні турніри, приурочені до важ­ливих дат нашої дер­жави, міста Сокаля чи в пам’ять провід­них шахістів регіону. Ми започаткували з 2019 р. проведення турніру в честь Дня Неза­лежності України на площі міста біля пам’ятника нашого славного Кобзаря. При нагоді дякую керівництву ЗЗСО Сокальського ліцею №1 ім. Оле­га Романіва, завідуючій кафе «Каштан» за допомогу в проведенні цьо­го заходу. Шаховий клуб забезпечений шаховими сучасними годинниками, ша­хівницями та шахами.

Шановні сокальці – любителі шахів! Приходьте на стадіон, пограйте в шахи.

Ми чекаємо на вас!

Петро КУРИЛО,
заступник голови районної федерації шахів.