Головна Спорт На стадіоні Сокальського ліцею проходив вишкіл ройових

На стадіоні Сокальського ліцею проходив вишкіл ройових

ГАРТУВАЛИСЬ ШКОЛЯРІ НА ВИШКОЛІ

На стадіоні ЗЗСО Сокальський ліцей №1 імені Олега Романіва, реалізовуючи Програму національ­но-патріотичного виховання і підго­товки до служби в Збройних силах України, яка діє за підтримки Со­каль­ської районної ради, проходив вишкіл ройових. Це навчання для десятикласників, які вперше поча­ли вивчати предмет «Захист Віт­чизни», зголосилися в гуртки «Сокіл», «Джура» і приїхали, щоб на­братися досвіду, загартуватися, подружитися з ровесниками.

Школярі були в обмундируванні, 32 комплекти нової форми Зброй­них сил України (штани, куртки, головні убори, наколінники, пояси), яку закупили завдяки фінансу­ванню Програми районної ради.

Учасників і тренерів привітав го­лова районної ради Микола Пась­ко: «Мені дуже приємно сьогодні вітати учасників і тренерів вишколу. Уже п’ять років в районі діє Прог­рама патріотичного виховання мо­лоді, минулоріч ми ходили стеж­ками Героїв Сокальщини, проводили завдання в лісі поблизу Савчи­на, багато емоцій і позитивних вра­жень отримали і учасники, і глядачі. Так само проводили заходи в Перв’ятичах, Сільці. Ті, хто беруть участь у вишколі – пізнають істо­ричні місця нашого краю. Мені приємно тут усіх бачити. Це місце, де нині стоїмо – знакове, за ним буде велике майбутнє, оскільки за сто метрів звідси має бути збудований байдарковий центр, колись будете мати нагоду включити в Програму вишколу сплав по річці Західний Буг».

Директор Центру професійного розвитку педагогічних праців­ників Сокальського району Галина Гібляк зазначила: «Я – вчитель громадянської освіти, на уроці не­щодавно дала завдання написати дітям хто вони є. Вони писали різні варіанти: дочка, син, учень, шко­ляр… Я б дуже хотіла, щоб частіше писали: «Я – українець! Я хочу, щоб ви частіше розвивали свою національну ідентичність, а такі події як є сьогодні – якраз цьому сприяють. Ми з Євгеном Матвіївим маємо мрію створити у Сокалі Центр патріотичного виховання молоді, де б був класний тир, смуга перешкод, кімната для навчання надання першої медичної допомо­ги, матеріально-технічна база, щоб навчати і проводити такі вишколи. Бажаю гарту, багато нових знань, вмінь, позитивних емоцій усім від проведеного вишколу».

«Із 26 навчальних закладів участь у вишколі взяли представ­ники з 15 шкіл – тридцять юнаків та дівчат. В нас працюють інструк­тори: учасник туристичних опера­цій, підполковник Василь Дудуц, капітан Іван Булка, педагоги, які пройшли всеукраїнські вишколи «Джура-прикордонник», «Джура-захисник» тощо. Сьогодні юнаки і дівчата навчаться відпрацьовувати різні прийоми, тактичну підготовку, пройдуть гірську туристичну підго­товку, ознайомляться з військовою стрілковою зброєю, автоматами, пістолетами, кулеметами. Цього­річним нововведенням є й те, що у вишколі беруть участь представ­ник шкіл І-ІІ ст. (раніше тільки шко­ли ІІІ ступеня). Завдяки фінансуван­ню Програми Сокальською ра­йонною радою, учасники вишколу бу­дуть мати смачний гарячий обід», – зазначив організатор Євген Матвіїв.

У цьому році в рамках Програми заплановано також провести ще вишкіл серед юнаків та дівчат на криївці в с. Гута, а на осінніх каніку­лах планують районний етап гри «Сокіл-Джура».

Ольга ДЕНИСЮК.

Фото автора.