Головна Спорт Василь Герус: Переконався якою корисною для здоров’я є скандинавська ходьба

Василь Герус: Переконався якою корисною для здоров’я є скандинавська ходьба

«ВІК – НЕ ПЕРЕШКОДА»

Під таким девізом 24 жовтня в Києві відбу­лися змагання за другий Кубок Гетьмана зі скандинавської ходи, який організував київ­ський клуб скандинавської ходи «Економіст».

В змаганнях, які проходили на місцевому стадіоні, взяли участь шанувальники цього виду спорту та легкоатлетичного бігу з усієї України. Ходаки повинні були подолати як­найшвидше 4 км. Переможців визначали за віковими категоріями 10+, 20+, 30+, 40+, 50+, 60+, 70+, 75+. Одним з них став сімдесятисемирічний житель села Волиці Василь Герус, який здобув «золото» в найповажнішій віковій категорії 70+.

Пана Василя добре знають на Сокальщи­ні, як доброго агронома, бо все життя за­мався вирощуванням високих врожаїв у міс­цевому колгоспі, а ще як народного умільця, який займається соломоплетінням. Його солом’яні обереги – дідухи просто заворожу­ють своєю красою. А, головне, є не в одному музеї країни та приватних колекціях знаних політиків. Декілька років тому, п. Герус й не міг подумати, що колись займатиметься цим видом спорту. Навпаки, коли бачив людей, які йшли, опираючись на лижні палички, кепкував з них й вважав диваками. Ніколи б не повірив, що небажання жити, заставить і його зайнятись цим видом спорту.

п. Василь розповідає: «Ходою мене змуси­ла займатися хвороба. Я був на Майдані гідності з 5 січня по травень 2014 р. Став свідком розстрілу його учасників «беркутівцями», смертей та похоронів загиблих, брав участь у його обороні. Не раз ризикував своїм життям. Пережите не минуло безслід­но – заробив аритмію серця. Лікарі запропо­нували мені поставити кардіостимулятор. Але я відмовився, бо не міг собі це дозволи­ти: для пенсіонера ціна 60 тисяч гривень – захмарна. Адже така його вартість. Тоді мені порекомендували займатися сканди­навською ходьбою з палками, яка зміцнює сердечний м’яз».

У селі Волиця на той час уже були ентузі­асти, які займалися цим видом спорту. Заохотила односельчан до нього Оксана Сигидин, яка майже десять років займається цією ходою. Василь Герус долучився до них.

– Починав із п’ять кіл на сільському стадіо­ні, – розповідає чемпіон. – Першого дня ви­міряв, що одне коло стадіону – це чотириста моїх кроків. Повільно збільшував наванта­ження, невдовзі робив десять кіл, згодом 20-30. За три місяці по чотири кілометри в день й аритмія у мене зникла. Однак через певні обставини не мав часу на тренування. Думав, що можу обійтися вже без них. Проте хвороба знову нагадала про себе. Тож швид­ко взяв в руки палиці й пішов на стадіон. З кожним місяцем збільшував дистанцію, спершу трохи перепочивав, а потім втягнув­ся. Нині щодень проходжую 10-12 км. Це дає мені енергію на весь день. Відчуваю себе бадьорим та молодим.

Пан Василь з дитинства любить спорт, займався футболом, навіть був воротарем у команді. А відколи вийшов на пенсію, свій день розпочинає зі зарядки, обливається холодною водою, а взимку ще й моржує.

Взяти участь у першому турі другого від­критого чемпіонату клубу скандинавської ходи «Економіст» Василю Герусу запропо­нував його голова Микола Зарицький, з яким познайомили колеги-спортсмени. До цього чоловік ніколи не брав участі в подібних естафетах. Тож ця пропозиція його зацікави­ла, просто хотів спробувати свої сили. Він й не сподівався, що повернеться додому з нагородою – срібною медаллю за почесне друге місце у віковій категорії 70-79 р. У другому турі чемпіонату потрапив у найпо­важнішу вікову категорію 75-79 р. та виборов перше місце, пройшовши чотири кілометри за 32 хв., 40 сек. За що заслужено отримав «золото».

Василь Герус розповів, що нині вже ве­дуться перемовини українського клубу «Економіст» з Європейською федерацією скандинавської ходьби. Тож цілком можливо, що навесні 2021 року разом з однодумцями братиме участь ще й в європейському чемпіонаті. Пан Василь каже, що на собі переконався якою корисною для здоров’я є скандинавська ходьба. Цей вид спорту є дуже лояльний до будь-яких умов, віку та стану здоров’я. І вважається одним з ефек­тивних кардіотренувань. Може замінити повноцінне тренування в залі. Недарма він дуже популярний серед європейців.

Василь Герус вважає, що його історія – це приклад того, як важливо вести здоровий спосіб життя. Однак не треба заняття скан­динавською ходою відкладати на потім…

Любов ПУЗИЧ.

Фото з альбому Василя Геруса.