Головна Культура В Сокальській центральній публічній бібліотеці відбулася зустріч з письменницями Оленкою Ло­тоцькою та...

В Сокальській центральній публічній бібліотеці відбулася зустріч з письменницями Оленкою Ло­тоцькою та Любою Відутою

ВІЙНА ПОЄДНАЛА НЕПОЄДНУВАНЕ

Жінка і війна. Краса і потворність. Мудрість і безум­ство. Життя і смерть. Нині маємо тяжкий час, коли незбагненно поєднується непоєднуване – у цих двох, таких різних, словах жіночого роду: жінка і війна.

Побувала в Сокальській центральній публічній бібліотеці на зустрічі з письменницями Оленкою Ло­тоцькою, яка знає про війну не лише з новин, адже є військовою, і з Любою Відутою, яка Словом – як на війні. Зустріч відбулася в рамках VI Всеукраїнського форуму військових письменників, який відбувся 9-12 травня у Львові.

Було цікаво і пізнавально, радісно і щемливо, до усмішок і до сліз…

В нашій Сокальській бібліотеці, у нашому затишно­му, відносно безпечному місті і місці (слава Богу, не було тривоги) – присутні мали можливість побачити і почути цих красивих мудрих жінок – жінок, які говори­ли не так про війну, як про життя, яке завжди перема­гає, а ще про любов – до Бога, до ближнього свого, до рідної землі…

А мені в якийсь момент зринули в пам’яті рядки, написані мною в липні 2022-го:

В душі своя війна за Бучі, Бахмути…

Жахатися новин, безсило плакати.

Ставати запальним,

на помсті звихнутим!

Та тільки б не змиритися, не звикнути…

Напевно, для цього такі зустрічі й потрібні. Щоб чути і бачити. Уявляти і втілювати. Любити і ненави­діти. Щоб жити і боротись – доки змога, доки сила – в Україні, з Україною, за Україну.

Любов БЕНЕДИШИН,
голова ЛМО «Колос».