Головна Культура В Сокалі для учнів проведена тематична екскурсія в музеї «Людина. Земля. Всесвіт»...

В Сокалі для учнів проведена тематична екскурсія в музеї «Людина. Земля. Всесвіт» на тему: «Воїни Світла»

Небесною Сотнею назвали українців, які загинули в Києві на Майдані, на вулицях Грушевського та Інститутській. Вони полягли за честь, за волю, за право бути народом, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей…

У Сокальській філії ЛМІР (музей «Людина. Земля. Всесвіт») 16 лютого 2017 р. проведена тематична екскурсія на тему: «Воїни Світла» (пам’яті Героїв Небесної Сотні). Захід відбувся для учнів 6го класу Сокальської школиінтернат ім. Т. Г. Шевченка.

Цінними експонатами для екскурсії були особисті речі захисників України. Наприклад, особистий пропуск «Правого секторa», «Новий Заповіт і Книга псалмів» Володимира Кривошея. Ця книга постійно перебувала в нагрудній кишені біля його серця, супроводжувала і оберігала під час усіх подій на Майдані.

Великий інтерес становлять експонати з Майдану, які принесли бійці 10ої Сокальської сотні (сотник Михайло Бондар). Це каски майданівців, каска МВС, бита, частина металевого щита, ланцюг з тягарцем та ін. Ці експонати музею унікальні, адже вони були частинкою тих подій. Це наша пам’ять, усвідомлення і нагадування.

Також були представлені фотографії захисників України: Романа Галаса, Віктора Сивака, Валентина Прихода. Вони родом зі Сокальщини. Роман Галас загинув поблизу с. Зайцеве Донецької області. Віктор Сивак – на передовій, їх підрозділ потрапив у засідку сепаратистів. Валентин Прихід загинув біля Савурмогили (на межі Луганської і Донецької областей), кулями було пробито бронежилет.

Цінними для екскурсії були роботи митця Анатолія Покотюка. Наприклад, картина, присвячена поколінням Героїв України. Вони рясно скропили своєю кров’ю землю українську і творять священний дух матеріУкраїни. До них належать і Герої Небесної Сотні.

Дерев’яна скринька «Хай святяться Ваші імена!» містить зображення Сергія Нігояна, Героя Небесної Сотні, який загинув від руки снайпера. Під зображенням вказані слова Т. Шевченка: «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас сила і воля святая».

Унікальною є робота Анатолія Покотюка, присвячена Небесній Сотні. Показано вогонь, який символізує полум’я битви, війни; руки, які захищають від війни, від руйнування. Зображено козакахарактерника (невмирущий дух українського народу).

Важливе значення для екскурсії мала праця Володимира Панчишина «Молитви до Небесних Сил за захист українського народу». Ця книгареквієм є відгуком на доленосні події 20132014 рр. та переломну суспільнополітичну ситуацію в Україні. Книга містить інформацію про Героїв Небесної Сотні та велику кількість ілюстративного матеріалу.

Ми завжди будемо пам’ятати про Героїв Небесної Сотні, адже вони боролися за наше майбутнє. Герої мали відвагу і мужність, ішли до кінця, несли в серцях любов до України.
На жаль, Небесною Сотнею не закінчились біль і страждання України. Сьогодні йде боротьба за нашу державу. Ми повинні вірити в перемогу Добра, вірити, що Воїни повернуться живими. Слава Україні! Героям Слава!

Христина ВЕКЛИН, молодший науковий співробітник музею.