Головна Культура БЕЗДУХОВНІСТЬ ВЕДЕ ДО РУЇНИ…

БЕЗДУХОВНІСТЬ ВЕДЕ ДО РУЇНИ…

У нашому селі Велике колись з ініціативи Львівського осередку національної спілки народних майстрів України було організовано дитячий гурток народної творчості «Надія». Головна мета його полягала у патріотичному і культурному вихованні підростаючого покоління, сприянні розвитку обдарованих дітей, щоб у них не було згубних і шкідливих звичок, оберігати від духовної і фізичної руїни, яку спостерігаємо в реальному сьогоденні. Адже сказано, коли у вільний час діти не зайняті чимось корисним, це трагедія. Сьогодні переконуємося у цьому.

Гурток «Надія» працював два роки, крім занять з народної творчості. Дітям прививали любов до природи та рідного краю. Хлопці та дівчата садили ліс, вивчали історію села та зареєстрували столітнього дуба в екологічній службі області.
Керівництво нашої спілки організувало безплатні відвідування музеїв у Львові. Вихованці гуртка неодноразово займали перші місця на виставці у Поторицькій школі, що було відзначено грамотою Поторицької сільської ради. Вихованка гуртка отримувала призові місця на олімпіадах в області та в Києві, а потім успішно вступила у вищий навчальний заклад.

Але наш Народний дім було продано якомусь місцевому бізнесменові за безцінь під готель. А дітей, разом із бібліотекою та іншим придбаним громадою добром, викинули на вулицю, як собачат, на духовну і фізичну руїну.

Більше двох років сільський голова і активісти села відстоювали Народний дім у суді, їздили на зустріч навіть до президента В. Ющенка. Народний дім відвоювали, однак роботу гуртка «Надія» відновити не можна. Приміщення без опалення, будинку потрібний ремонт. Стоїть наш Народний дім холодний з облупленими стінами і дірявим дахом, як той сирота на узбіччі дороги. А навпроти через дорогу ресторан, де «гримить» музика, миготять гірлянди, тепло і затишно… Це заманює як дорослих, так і дітей. Молоді дівчата сидять за столиками, затягуючись димом ароматних цигарок, та регочуть… Подивишся і серце мліє… за нашу молодь – майбутнє держави. Тож не дивно, що Україна б’є рекорди по народженню хворих дітей. А чому? Хіба не причина цьому шкідливі звички підлітків та раннє доросле життя… Лікар від Бога М. Амосов казав: «Нашій медицині потрібні хворі люди». Мабуть, через те, щоб було кого лікувати, на кому вдосконалювати свою фахівість, випробовувати нові медикаменти… На жаль, потрібні хворі люди й нашій владі, бо вони тоді думають про здоров’я, а не покращення свого рівня життя. В іншому випадку держава дбала б про молодь і дітей. Але маємо те, що маємо…

Кажуть, що функціонують декілька служб, які займаються дітьми та молоддю, дбають за тих, хто потрапив у критичну житттєву ситуацію. А може краще якось зарадити цьому, щоб молоді люди потім не потрапили до них. От хоч би запросити в Народний дім лікаря, щоб він провів бесіду з молоддю і розповів про шкідливість цигарок для дівчат, які в майбутньому стануть матерями, та як народити і виховати здорових дітей.

А якої думки ви, шановні читачі районної газети? Чи правий я? Запрошую вас поділитися своїми роздумами на сторінках «Голосу знад Бугу».

Володимир ЗАРЕМБА с. Велике.