Головна Культура БЕЗСМЕРТЯ УКРАЇНИ В НАШИХ РУКАХ

БЕЗСМЕРТЯ УКРАЇНИ В НАШИХ РУКАХ

Війна в Україні внесла у наше життя свої корективи. Ворог прагне знищити все, що стосується «українства»: мову, традиції, віру.

В радянські часи теж нищилось все, щоби стерти в пам’яті україн­ського народу навіть думку про те, що вони – нація. Розстрілювали українську інтелігенцію, ліквідову­вали національну символіку, попу­ляризували російську (чужу нам) мову, насильно здійснювали пере­селення народу, закривали храми, тим самим намагались знищити духовність України.

Так, на теренах східних та цен­тральних областей України було до тла знищене мистецтво писан­карства. Лише у західних областях жіноцтво зуміло зберегти цей вид мистецтва, як і вишиття з національ­ною символікою, ікони, традиції.

Тому, ми не вправі сьогодні доз­волити ворогові спопелити нашу культуру. Бо ми – українці! Ми, як паростки, що силоміць пророста­ють крізь кам’яні брили… Мов птахи, яким намагаються обрізати крила, а вони щосили злітають в небеса.

Ось і зараз, з приходом весни, ми починаємо готуватись до Вели­кодніх свят. Незабаром господині пектимуть паски для наших Воїнів, щоби насамперед вони, наші Захисники та Захисниці, відчули дух Воскресіння. В освітніх закла­дах Червоноградщини готують Ве­ликодні подарунки: пишуть листи, малюють малюнки, розписують писанки.

До речі, про писанкарство…

Писанки – це більше ніж розма­льовані яйця, це – вид народного мистецтва. Осягнувши його, ви зможете долучитися до багатовіко­вих традицій.

Історія писанкарства набагато давніша, ніж вся наша ера. І це підтверджено наукою: шкаралупу писанок вчені знаходили під час археологічних розкопок артефактів цивілізацій, що існували близько трьох тисяч років тому, тобто за­довго до народження Ісуса Христа. І що найдивніше – візерунки, що були знайдені на настільки давніх експо­натах, виявилися задіяними в традиціях писанкарства ще довгі тисячоліття, а деякі з них викорис­товуються й понині.

У могутнього племені скіфів, що довго проживало на території укра­їнських земель, як з’ясували архео­логи, теж були своєрідні писанки. Археологічні розкопки допомогли виявити їх, і вчені припускають, що розписані яйця слугували для скі­фів предметами культу.

У 2013 році у Львові знайшли 500-річну писанку, а ось знайденій писанці на розкопках біля річки Стир взагалі виявилося майже 950 років.

Яйце – символ зародження жит­тя, і його декоруванню багато наро­дів приділяло велику увагу. Кра­шанками називали яйця, просто пофарбовані в різні кольори за до­помогою рослинних пігментів, дря­панками – прикрашені візерунками, видряпаними на шкаралупі за спе­ціальною технологією.

Союз українок Сокальщини що­року організовує майстер-клас з розпису писанок. Навчання прово­дить майстриня з писанкарства, членкиня районної організації Сою­зу українок Ірина Мандрик. Цього­річ – не виняток.

Вже кілька п’ятниць поспіль у музеї «Людина. Земля. Всесвіт» бажаючі зберегти цінність нашої багатогранної української культури, а саме мистецтво писанкарства, збираються разом, щоби навчи­тись самим та навчити інших цього виду мистецтва. І я теж вчилась.

Ось ми вибираємо візерунок для нанесення на шкаралупу, тоді олів­цем легко наносимо його, коригу­ючи в процесі. Потім наводимо лінії гарячим воском за допомогою спе­ціального інструменту і занурюємо яйце в барвник – візерунок залиша­ється білим, і так для кожного шару.

Фантазія кожному підказує своє.

Писанка – символ сонця, життя і безсмертя. Тому і несуть люди їх для освячення в день, коли Без­смертя одержало перемогу над тем­рявою. Скажу Вам, друзі, роз­пис яєць – це справжня магія дав­нього сак­рального мистецтва.

Зберігаймо та популяризуймо наше рідне – національну культур­ну спадщину, рідне слово, традиції, правдиву історію нашого краю.

Не дозвольмо ворогові досягнути його мети! І тоді все буде Україна!

Руслана АНТОНЮК,
начальник відділу освіти, культури, релігій та туризму Червоноградської районної військової адміністрації, голова районної організації Союзу українок.