Головна Культура «БІБЛІОТЕКА – ВСЕ ТУТ, ВСІ ТУТ!»

«БІБЛІОТЕКА – ВСЕ ТУТ, ВСІ ТУТ!»

Бібліотеки Сокальської районної централізованої бібліотечної системи (РЦБС) реформуються, тепер це не просто зали зі зберіганням книг, а своєрідні центри саморозвитку, цікавих зустрічей, корисного проведення часу.

Бібліотекарі Сокальської РЦБС – люди особливі. Вони скромні, віддані своїй професії, постійно навчаються, працюють без гучних слів, роблять інколи непомітну справу та спонукають кожного полюбити книгу.

Бібліотекарі працюють на громаду, створюючи для неї громадські простори, мобільні пункти консультування. Спільно з Сокальським бюро правової допомоги в бібліотеках району періодично проводяться правові консультації, а спільно з фахівцями ФАПів – медичне консультування.

Активна співпраця з громадою дала змогу бібліотекарю, завідувачу філії с. Варяж Сокальської РЦБС, Олі Порві (на знімку внизу) отримати перемогу в проекті «АктивуйСя» від Департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА та Львівської освітньої фундації. В рамках заходів «Культурномистецьке таборування для населення сільської місцевості» та програми «Розвиток волонтерства у громадах» в с. Варяж стартував культурний проект «Простір для молоді», присвячений Дню села. Старт був вдалим. Спільно з Варязьким сільським головою Олександрою Сухоручко, командою небайдужих односельчан та щирих спонсорів, бібліотекарю вдалося об’єднати село і провести велике святкове дійство. Попереду соціальний проект спільно з релігійною громадою Успіння Пресвятої Богородиці та о. Василем Городецьким з проведенням серії майстеркласів, духовних заходів та відкриттям іконописної школи.

Досвід плідної співпраці бібліотеки – філії с. Забужжя Сокальської РЦБС, яку очолює Світлана Коляда (на знімку вгорі ліворуч), з церквою і громадою с. Забужжя цьогоріч представлено на ІХ Міжнародному бібліотечному форумі у Львові.

Ми вдячні депутатам та сільським головам, які підтримують бібліотеки, покращуючи їх матеріальну базу. Цьогоріч, за кошти районного бюджету проведено заміну вікон та дверей в бібліотекахфіліях сіл Угринів, Скоморохи, Поториця, Бояничі, Ульвівок, смт. Жвирка.

З притаманним творчим неспокоєм, ініціативністю і завзяттям в бібліотеках проводяться фандрейзингові кампанії. Цьогоріч, за кошти спонсорів, вдалося поповнити бібліотечні фонди на 1500 примірників книг на суму понад 25 тис. грн. Завдяки небайдужим користувачам Сокальська бібліотека для дітей отримала ноутбук та відеопроектор на суму•18 тис. грн.

Бібліотекарі активуються, змінюють психологію – із хранителя на маркетолога та менеджера інформаційних потоків. Ми стаємо частиною публічного простору, місцем громади, де створюються інновації, де можна дізнатись про все найновіше, що відбувається в світі, працюємо за принципом «якщо ви не йдете до нас, то ми прийдемо до вас».

Вірю, що гасло української бібліотечної асоціації «Бібліотека – все тут, всі тут!» стане реальністю для всіх бібліотек Сокальської РЦБС.

Христина ДАСЮК,•директор Сокальської РЦБС.