Головна Культура БІБЛІОТЕКИ «ЖИВЛЯТЬ» НАС МУДРІСТЮ

БІБЛІОТЕКИ «ЖИВЛЯТЬ» НАС МУДРІСТЮ

У процесі децентралізації діяльність бібліотек зазнала змін. На Сокаль­щині завершено процес утворення територіальних громад, які самос­тійно формують власну культурну політику. Сокальська централізована бібліотечна система також реформувалася. Частина бібліотек відійшла до Белзької, Червоног­радської та Великомостівської територіаль­них громад. Найбільша кількість бібліотек (40) залишилася у Сокальській ОТГ.

Для користувачів проводилися огляди та перегляди найцікавіших книг, створювалися буктрейлери, зародилося безліч цікавих, нових відеопроєктів. Серед них особливо популярними стали «Невідоме про відо­мих», «Коли оживають вірші…», «Цікаво про цікаве», «Море ідей зі старих речей або книжкові герої оживають», «Чарівний світ для наймолодших», «Казочки на добраніч», «Читаємо – подорожуємо».

Понад чверть століття в Сокальській цен­тральній публічній бібліотеці діє краєзнавчий проєкт «Майстри пера». У співпраці з літера­турно-мистецьким об’єднанням «Колос» за цей період презентовано всі випуски «Соко­линого краю», понад 20 презентацій книг місцевих письменників і поетів.

Завдяки бібліотечному проєкту «Люди в палітурках» наше місто відвідали такі відомі письменники: М. Ткачівська, М. Дочинець, В. Шовкошитний, В. Винник, В. Паламарчук, М. Ніколаєв. Це спільний проєкт з ТРК «Сокаль», і ця творча співпраця дає змогу розширити діапазон поціновувачів читання.

Бібліотекарі Сокальської ТГ активно долу­чаються і до організації літнього дозвілля дітей. На базі кожної бібліотеки організову­ються цікаві ігрові і розважальні заходи. Особливої популярності серед мешканців Сокаля набув денний бібліотечний табір «Бібліотека на кариматі». Щодня діти пізна­вали та досліджували навколишній світ, вчилися дбати про довкілля, піклуватися про інших, берегти справжні життєві цінності, бути прикладом для наслідування та, зви­чайно, відпочивали. А ще розкривали свої творчі здібності під час екологічних майстер-класів та розвивали лідерські якості! Це були 10 чудових днів без ґаджетів, зате з цікавими іграми та руханками на свіжому повітрі з новими друзями.

Попри активну промоцію читання і органі­зацію змістовного і активного відпочинку всіх верстав населення при бібліотеках Со­кальщини активно діють безкоштовні юри­дичні приймальні у співпраці з спеціалістами Червоноградського місцевого центру з на­дання безоплатної вторинної правової допо­моги.

Завдяки національному проєкту «Дія. Цифрова освіта» бібліотеки Сокальщини, в яких є комп’ютери і доступ до мережі Інтер­нет, долучаються до хабів цифрової освіти. Бібліотекарі допомагають своїм користува­чам освоювати мережу Інтернет, реєструватися на незалежне тестування, здійснювати онлайн покупки, оплачувати комунальні послуги, створювати електронні скриньки, купу­вати білети онлайн. А це значить, що бібліотеки є ключові інституції по навчанню цифрової грамотності.

Ми розробляємо цікаві проєкти та форма­ти для бібліотек, шукаємо фінансування та подаємося на гранти. І результат гідний ува­ги. Тільки протягом останнього року успішно реалізовано кілька проєктів: «Простір ДІЙ» – облаштування інтелектуально-розважального простору для дітей та підлітків, місця для відпочинку, креативного розвитку, самовдосконалення, місця зустрічі друзів (Сокальська публічна бібліотека для дітей).

Бібліотекарі бібліотек-філій сіл Теляж, Ко­марів, Княже у тісній співпраці з громадою, меценатами та владою, змогли зібрати кош­ти для участі у проєктах на придбання комп’ютерної техніки, і стали переможцями об­ласного конкурсу проєктів місцевих ініціатив.

Завдяки національній програмі «Дія. Циф­рова освіта» шість наших кращих бібліотек отримали тринадцять комп’ютерів. А завдя­ки бюджетним коштам у кожну з цих бібліо­тек придбано принтери.

Сокальська центральна публічна бібліоте­ка потрапила в 50 кращих бібліотек, відібраних з 1300 бібліотек України для по­повнення фондів. Ми отримали 833 книги.

Сокальська публічна бібліотека для дітей у почесному списку ТОП-10 кращих бібліотек Львівщини. Як результат, бібліотечний прос­тір оновлено новими столами, кріслами, комп’ютерами.

Участь у проєкті «10000 книг для сільських бібліотек» від фундації Дарини Жолдак та «Нової пошти» дали змогу поповнити всі бібліотеки нашої комунальної установи інтерактивними книгами.

Сокальська центральна публічна бібліоте­ка увійшла в сотню кращих за результатами відбору «Жива» сучасна бібліотека – БФ Бібліотечна країна та книжкової премії KBU AWARDS та отримала чудові книжкові пода­рунки для своїх користувачів.

Але незважаючи на те, скільки б можли­востей для покращення своїх бібліотек ми не використовували, для того, щоб вийти на якісно новий рівень потрібна фінансова підтримка з боку місцевої влади та громади. Адже бібліотеки можуть стати потужним інструментом якісних змін та трансформації територіальної громади, бо вони незмінний ресурс для її розвитку.

Христина ДАСЮК,
директор КУ «Публічна бібліотека Сокальської міської ради Львівської області».