Головна Культура Галина Хозонь зі села Забужжя: «Я ДУМКОЮ ПИШУ, ОЧИМА МАЛЮЮ, СПІВАЙ, МОЯ...

Галина Хозонь зі села Забужжя: «Я ДУМКОЮ ПИШУ, ОЧИМА МАЛЮЮ, СПІВАЙ, МОЯ ЗЕМЛЕ, ТЕБЕ Я ПОЧУЮ!»

Ось з таким непохитним кредом крокує по житті Галина Хохонь зі села Забужжя. Вона належить до тих, кому талант дається від Бога. Коли творить, то наче сам Всесвіт не лише допомагає їй, але й через неї несе людям добро, світло і гармонію. В її картинах та віршах відчувається сильна енергетика, тепло і щось таке, що несе у собі справжнє диво. Вони зцілюють ду­шу та дарують відчуття піднесення, благозвучності та затишку. Такими бувають твори лише по-справ­жньому талановитих людей.

Пані Галина завжди обожнювала малювати, але не мала можливості навчатися цьому ремеслу профе­сійно. Вже у десятому класі записа­лася у художню студію, яка функці­онувала при Сокальській синагозі, де й познайомилася зі своїм май­бутнім чоловіком Петром. Він з першого погляду закохався у зеле­нооке дівчисько, старався привер­нути її увагу. Писав портрети, а піз­ніше ділився досвідом, як правильно класти масляні фарби на полот­но. Недавно випов­нилося 30 років, як свою весільну ікону писали у дві руки. Після неї була серія ікон та картин, які охоче замовляли та купували знайомі в свої домівки та церкви.

Шукаючи можливості навчитись живопису, Галина вступила на фа­культет архітектури Львівського політехнічного інституту. На той час, а це були 90-ті роки, відбува­лося національно-духовне відрод­ження України. Відкривалися цер­кви, люди не боялися йти на Богослужіння. Темою дипломної роботи п. Галини був проєкт церкви у Льво­ві на перехресті вулиць Любінської – Виговського. Слова керівника про його реалізацію, які тоді здава­лись нездійсненними мареннями, справдились. Коли син Михайло вступав на навчання разом відвіда­ли «мамин» храм. Жінка каже, що з неймовірним трепетом в душі від­чиняла двері, коли заходила у се­редину. Сьогодні син успішно зай­мається проектуван­ням та викладає в НУ «Львівська політехніка».

Коли Галина шукала матеріали з проєктування церков у бібліоте­ках, знайшла старовинну молитву монахів, з якою вони приступали до написання ікон. Відтоді, це ста­ло для неї правилом: спершу про­сити благословення у Господа на створення образу, а тоді приступа­ти до роботи. Нині багато ікон ху­дожниці прикрашають храми, зок­рема, у м. Василькові, що на Київщині, у рідному с. Поториця та в с. Забужжя. Чимало їх перебуває у приватних колекціях в Україні, Польщі, Німеччині та Італії.

Вона давно мріяла про свою пер­сональну виставку. Та за роботою, якої завжди вдосталь, все було ніколи. Однак доля подарувала їй такий шанс. Неподалік Сокаля, у Тартаківському палаці, проходила виставка митців, до якої запрошу­вали як досвідчених художників, так і початківців з Прибузького краю. Галина відважилася і за де­який час представила персональну виставку під назвою «Пензлем і пером від мене до вас», до якої увійшло тридцять творчих робіт. Серед них портрети, пейзажі, на­тюрморти.

Художниця найбільше любить малювати соняхи – квіти, які повер­таються за сонцем. За її словами, й людям треба частіше обертати свої голови за небесним світилом, і мати бодай одну таку на своїй са­дибі. Дуже любить малювати й пі­вонії. Недарма про них в Китаї іс­нує безліч легенд і переказів. Вони є символом багатства, благополуч­чя і знатності. До речі, на її карти­нах півонії змальовані з власних кущів, які щороку тішать господиню своїм пишним цвітом.

А ще п. Галина здавна має та­лант до написання віршів. Ця вис­тавка стала поштовхом надіслати свої поетичні твори на Міжнарод­ний літературний конкурс, приуро­чений Марії Урбанській.

«Працюючи на архітектурному поприщі, у Сокальському район­ному відділі Львівського проєктно-виробничого архітектурно-плану­вального бюро, перейнялась до­лею палацу. Тож коли підійшли небайдужі люди з проханням на­писати про Тартаків, який є близь­ким для мене (тут народився мій тато, а дідусь записаний на пам’ят­нику загиблим воїнам, і в це примі­щення ходили до школи мої батьки), не змогла відмовити», – зізналася співрозмовниця.

Наче на одному диханні написа­ла вірш «Що пам’ятають стіни, і що від нас чекають», який надісла­ла на конкурс. Невдовзі дізналася, що стала однією з переможців. Зго­дом надійшла пропозиція опубліку­вати свої твори в збірнику поезії «Філософія життя», яка нещодавно вийшла у світ. В останньому випус­ку альманаху «Соколиний край» вона теж представила вірші під назвою «Вдома». Ось так життя закрутило її в поетичному вихорі.

Галина ще змалку мала хист до римування.

– Мама розповідала, що в ди­тинстві я говорила віршами, – про­довжує розмову п. Галина, – стоїть, щось лепече, вслухаюсь, а це вір­ші. Перший вірш склала у п’ятому класі, коли почала брати участь у літературному об’єднанні «Колос», яке функціонувало при районній газеті. На той час ним керував Ген­надій Родічев. Один зі своїх віршів – «Моїм учителям», прочитала на випускному вечорі у школі, чим здивувала присутніх. Потім в житті було більше прози, зошит з вірша­ми десь втратила, але стареньке посвідчення від «Колосу» давало надію на «повернення». Коли голо­ва літературно-мистецького об’єд­нання «Колос» пані Люба Бенедишин запросила до гурту, була дуже втішена. Завжди радо прислуха­юся до її мудрих порад і настанов.

Торік, коли через карантин ми усі були змушені сидіти вдома, щось давнє прокинулось, – розпо­відає п. Галина. – Відтоді ні дня без рядочка.

Першими поціновувачами та критиками як поезії, так і картин є чоловік, син та дві доньки. Усі закін­чили художні школи і обрали творчі професії. Донька навчається на факультеті журналістики. Вони під­казують, що і де допрацювати, коли потрібно, або ж хвалять за май­стерність. Найменша, третьоклас­ниця, теж малює і часто спонукає до написання віршованих відпові­дей на безліч дитячих «Чому?»

Запитую в пані Галини, звідки берете натхнення до творчості та теми? Говорить, що пише про все, що її оточує довкола. «Колись тато мені говорив: «Йдеш, дивися уважно, все зауважуй під ногами. Прислуховуйся до того, що земля каже».

– Це виходить якось само по собі, – продовжує вона. – Я ніколи не сідаю, щоб писати вірші. Просто куди б не йшла, уважно дивлюся навколо, милуюся… і наче моя ду­ша промовляє римованими рядоч­ками поезії…

Поетеса пише про наболіле. Однією з таких тем є кляштор Бернардинів, руїни якого щодня бачить з вікна свого будинку. Дуже шкодує, що така пам’ятка архітек­тури може пропасти.

Галина зізнається, що не мис­лить себе без поезії та мистецтва. Це наче її душа, яка промовляє образами та словами до людей. Натхнення та любов вона старанно вкладає у свої твори. Її поезія окри­ляє і надихає. А ще виношує ідею зробити персональну виставку жи­вопису, де під кожною картиною будуть її поетичні рядки. Це, на її думку, допоможе ширше розкрити тему написаного на полотні.

Нині в поетеси чималий творчий доробок – понад 400 віршів. Мріє видати поетичну збірку, якій уже придумала назву – «Дерево роду». Її тема – наступність поколінь, роз­виток людини, становлення свідо­мості кожного. «Ми щосекунди ро­бимо вибір, формуючи крону свого родового дерева. Коли дерево ски­дає листя, а людина із себе суєту суєт, то постає голим під відкритим небом із витонченим малюнком своєї крони, намальованої жит­тям», – говорить співрозмовниця. Впорядковувати збірочку взялася знана на Львівщині майстриня-писанкарка, художниця, ілюстра­тор і верстальник друкованої про­дукції Віра Чипурко – рідна сестра Галини.

– Віра – наша гордість, дуже та­лановита і цілеспрямована особис­тість, – зазначає Галина Хохонь. – Вона займається оформленням книжок, писанкарством, сокальсь­кими вишиванками та краєзнав­ством. Крім мистецтва, нас об’єднує любов до вишивки, яку перей­няли від мами, яка була дуже доб­рою майстринею і ми часто робили справжні вечорниці за вишиван­кою. У нашій хаті все було ними прибране. Мама оздоблювала нам одяг хрестиками і завжди казала, що найкращий подарунок той, який виготовлений своїми руками. Я змалку дуже люблю ви­шивати. Перший правдивий руш­ник виши­ла в четвертому класі. Нині в гар­деробі чоловіка та дітей по декілька вишиванок з різним орнаментом та кольором. У планах ще вишити усім сокальські виши­ванки. Тема Сокальської вишив­ки заслуговує окремого допису, маю про неї вірш-поему. Гадаю, ще поверне­мось до неї.

Галина Хохонь – неординарна особистість, яка зачаровує своїми багатогранними талантами.

У нинішній важкий час, коли всім не до культури, саме вона може дати сили вистояти і не впасти у депресію.

Звичайно, я розумію, що сього­дення диктує свої умови виживан­ня, розставляє пріоритети, люди загнані фінансовими проблемами і усім не до культури. Але хіба був чи буде такий окремий час, щоб було до культури? Просто раніше і меценатство було в пошанівку, а сьогодні кожен обирає більш «вигідну» галузь для інвестування. Архітектура, живопис, поезія, то, звичайно, не хліб звиклий, але хліб для душі не менш насущний.

Любов ПУЗИЧ.

Фото з сімейного альбому Галини Хохонь.