Головна Культура Герої Листопада, гроно золоте, Ви і сьогодні в сяйві слави…

Герої Листопада, гроно золоте, Ви і сьогодні в сяйві слави…

Вчора, 1 листопада, з нагоди 99ої річниці створення ЗахідноУкраїнської Народної Республіки, у м. Сокаль відбувся урочистий похід від катедрального собору св. ап. Петра і Павла до могили воякам Української Галицької Армії на міському цвинтарі.

У ньому взяли участь очільники районної і міської влади, духовенство, представники громадських та політичних організацій. До підніжжя пам’ятника президентові ЗУНР Євгенові Петрушевичу покладено квіти. А біля могили воякам УГА священики Ярослав Кащук, Ярослав Валюх, Андрій Дутчак, Михайло Ментух, Василь Партика, Роман Синицький, Володимир Жарський, Михайло Назар відслужили панахиду.
З 99ою річницею Листопадового чину краян привітали настоятель катедрального собору св. ап. Петра і Павла о. Ярослав Кащук, голова райдержадміністрації Роман Токай, голова районної ради Микола Пасько, заступник Сокальського міського голови Сергій Марчук, почесний голова спілки політв’язнів, член Сокальської станиці Братства вояків ОУНУПА Михайло Куцяба.

99 років тому, так і сьогодні наш народ мужньо виборює волю та незалежність держави. Тому потрібно пам’ятати, що ми переможемо тоді, коли цивілізований світ буде на нашій стороні, розумітиме, що українці захищають не лише свою державу, але й всю Європу від агресора. Велика місія, яку започаткували Січові стрільці 99 років тому здійсниться, і у XXI столітті Україна постане як вільна незалежна держава з сильною армією і міцним об’єднаним народом, – зазначали виступаючі.

А мені пригадалися слова з вірша Розалії Тарнавської: «Листопадові дні – дні смутку і журби// Й понині плачуть сірими дощами,//За тими, що за Волю полягли,// За Вами, наші лицарі, за Вами…// У наших жилах кров Ваша тече,// Сини великої, прекрасної держави.// Герої Листопада, гроно золоте,// Ви і сьогодні в сяйві слави.

Опісля присутні до пам’ятника поклали квіти, запалили лампадки. І полинула пісня «Коли ви вмирали, вам дзвони не грали…»

Василь СОРОЧУК.
Фото автора.