Головна Культура МАЛЮНКИ ДІТЕЙ СОКАЛЬЩИНИ ПОБАЧАТЬ У КАНАДІ ТА НІМЕЧЧИНІ

МАЛЮНКИ ДІТЕЙ СОКАЛЬЩИНИ ПОБАЧАТЬ У КАНАДІ ТА НІМЕЧЧИНІ

Уже вісімнадцять років поспіль дітям і молоді Сокальщини допо­магає «світити» та відкрити у собі талант, усвідомити свою обдарова­ність та повірити у свої сили БФ «Майбутнє України. Сокальщина». На його рахунку багато цікавих та корисних проєктів, які вдавалося і вдається реалізовувати завдяки вагомій допомозі жертводавців діаспори, зокрема – це Петро й Олег Лукомські, Христина Чейс та її донька Анна, які розуміють ситуа­цію в Україні, й хочуть допомогти обдарованим та творчим українсь­ким дітям у співпраці з освітянами Сокальщини.

І навіть у цей нелегкий для Украї­ни час благодійний фонд не поли­шає свою місію, зумів реалізувати нові проєкти, один з них – конкурс ди­тячих малюнків «Україна у вогні».

У Сокальській філії Львівського музею історії релігії «Людина. Зем­ля. Всесвіт» 26 березня відбулася презентація виставки конкурсних робіт учнів закладів освіти Сокаль­ської територіальної громади. Вій­на крізь призму дитячих очей, їхні переживання та відчуття змогли побачити ті, хто прийшов познайо­митись з творчістю талановитих дітей. До їхньої уваги були пред­ставлені 25 робіт про незламність, любов до України і віру в її перемо­гу. Малюнки вражають. Юні митці зображують своє розуміння війни в Україні. Кожен малюнок надихає.

Директор музею Наталія Поко­тюк розповіла, що восени 2022 р. президент БФ «Майбутнє України. Сокальщина» Юлій Лукомський запропонував провести конкурс дитячих малюнків. Його задум під­тримали КЗ Сокальська дитяча школа мистецтв ім. Віктора Матю­ка, відділ освіти, молоді та спорту СМР, Сокальська філія ЛМІР музей «Людина. Земля. Всесвіт», україн­ська діаспора в Канаді (м. Ванку­вер, меценат Петро Лукомський). Конкурсні роботи будуть відправле­ні до м. Ванкувера для благодійної виставки-продажу малюнків під час Фестивалю націй. 50% виручених коштів, згідно з умовами конкурсу, підуть на підтримку ЗСУ, решту от­римають автори. Фотокопії робіт разом з подячними листами авто­рів будуть передані українським воїнам на передову. Щирі дитячі роботи є великою моральною під­тримкою для наших мужніх воїнів, надихають їх своєю вірою у добро й перемогу.

«Віддай людині крихітку себе, за це душа наповнюється світлом», – ці поетичні строфи Ліни Костенко є девізом життя Почесного грома­дянина Сокаля, президента БФ «Майбутнє України. Сокальщина» Юлія Лукомського, який віддає себе благодійності уже багато ро­ків. Чому це робить? Скромно ка­же, що стимул до життя йому дає громадська діяльність, зокрема, це задоволення і радість від реалі­зації проєктів БФ «Майбутнє Украї­ни. Сокальщина», мета яких допо­магати шкільній молоді, дітям, насамперед, тим, які обділені долею, дати поштовх для подальшої твор­чості, бо обдарованість – це не тільки дар, а велика наполегливість і праця. Юлій Лукомський, розповів про діяльність благодійного фонду та як виник задум провести конкурс дитячих малюнків «Україна у вогні». Він переконаний, що через творчість наших дітей зможемо розповісти про нашу реальність, наше сьогодення і, звісно, допо­могти ЗСУ.

Сокальський міський голова Сер­гій Касян зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення ро­сії в Україну, Сокальщина, як і уся Україна, стала потужним волонтер­ським хабом, яка підтримує і допо­магає ЗСУ та внутрішньо перемі­щеним особам, які через війну втратили домівки і були змушені залишити рідні місця. Осторонь не залишились і діти, які малюють ма­люнки, щоб підтримати українських захисників на передовій. Він подя­кував Юлію Лукомському та БФ «Майбутнє України. Сокальщина» за добру справу, за те, що надали можливість дітям Сокальщини зав­дяки конкурсу підтримати наших захисників у нелегкій для всіх нас час.

Завідувач художнього відділення Сокальської школи мистецтв імені Віктора Матюка Ярослав Футиш зазначив, що діти глибоко перейня­лись цією темою, багато хто, розпо­відаючи, що хочуть зобразити – плакали і щиро переживали під час створення робіт… Адже дити­на, коли малює образи, перепускає їх через свою душу, дає вихід своїм емоціям. Кожна картина має свою ідею, основна в них, це віра у ЗСУ та перемогу України. Він подякував організаторам за такий цікавий проєкт.

Поміж багатьох неорди­нарних робіт вибрали сім: «Кусочок чисто­го неба» (акварель) Вла­дислав Столярчик (КЗ «Станція юних техніків»), «Нехай кожна дитина обійме сво­го тата» (ко­льорова гра­фіка), Вла­дислав Карпа (КЗ «Со­кальська ДШМ
ім. В. Ма­тюка»), «Молит­ва за Ук­раїну» (гуаш) Алі­на Маїло (БДЮТ), «Ти по­думав, що я вмиюсь слізьми?…» Ан­на Солдат (Волицька школа), «Наш кіборг» (гу­аш) Цибульська Катери­на, «Все буде Ук­раїна» (гуаш) Вікторія Доскоч, – вихованці КЗ Сокальська ДШМ ім. В Матюка, «Сльози матері» (аква­рель, гуаш) Володимир Штокало (КЗ «Станція юних техніків»). Усі пред­ставлені роботи по-дитячому щирі й гарні та водночас унікальні, з ін­дивідуальним баченням воєнних подій, пронизані особливим змістом.

Директор Сокальської школи мистецтв імені Віктора Матюка Ок­сана Думанська розповіла, що у конкурсі взяли участь учні освітніх шкіл Сокальської ОТГ та закладів позашкільної освіти – Будинку уч­нівської та юнацької творчості, станції юних техніків, Сокальської школи мистецтв імені Віктора Ма­тюка. Надійшло близько 150 робіт. Кожна з них вартувала уваги журі. Діти вклали у свої творіння частин­ку душі й серця, старалися виража­ти свої страхи, тривоги, переживан­ня, надії та сподівання на папері, емоції, розповісти, що їх болить, що довелось пережити…

Конкурсне журі відібрало 25 ро­біт, які представлені на цій вистав­ці. Серед них по одній роботі учнів Волицької, Горбківської шкіл та Со­кальський БДЮТ, дві – Княжівської, три – Сокальської станції юних тех­ніків та 17 робіт учнів Сокальської дитячої школи мистецтв. Ще 62 малюнки, з них 12 робіт із закладів освіти та 50 робіт – з Сокальської дитячої школи мистецтв, поїхали в Німеччину. Сподіваємося, що вони знайдуть своїх поціновувачів і це дозволить дітям зібрати кошти для ЗСУ. Інші роботи будуть вис­тавлені у мистецькій школі, а потім поїдуть до українських військових. Вони підтримуватимуть і надихати­муть наших воїнів, бо кожен малю­нок – це частинка дитячої душі, потужний заряд енергії, мотивація битись до кінця – за свободу і мир­не небо для тих, хто їх малював.

Директор Сокальської ЗСШ №5 Валентина Михайлевич зазначила, що майбутнє кожної нації, кожної держави є в руках молодого поко­ління. Українські діти та молодь неймовірно талановиті у всьому, і ця виставка – підтвердження цього. Завдання дорослих стимулювати, розвивати таланти наших дітей. Свою лепту упродовж 18 років у цю загальну справу вносить благо­дійний фонд «Майбутнє України. Сокальщина». Підтримує благодій­ні проєкти влада та відділ освіти Сокальської міської ради. Й наго­лосила, що нині, як ніколи, важливе питання патріотичного виховання. Викладачі образотворчого мистец­тва прививають учням любов до самобутнього українського мистец­тва. І це дуже важливо, бо переко­нана, що дерево талантів про­ростає з дитинства. Від дорослих – батьків та педагогів, залежить, наскільки міцним воно буде і чи буде взагалі.

Виступи промовців переплітали­ся з музичними творами, які май­стерно виконував ансамбль скри­палів Сокальської школи мистецтв «Ladies», що створювало особливу атмосферу в залі. Як і зворушливе поетичне слово. Свої авторські вір­ші читали член Національної спіл­ки письменників України, голова літературно-мистецького об’єднан­ня «Колос», поетеса Любов Бене­дишин та вчитель української мови та літератури, поетеса Любов Уманська, зазначили, що мистец­тво, поезія й творчість мають вели­ке значення для суспільства, не­зважаючи на кризи, незгоди й навіть війну.

Мама учасника конкурсу Тетяна Карпа подякувала організаторам конкурсу, зокрема, Юлію Луком­ському за підтримку обдарованих дітей та дітей з сімей, які потрапили у складні життєві обставини. А Наталія Покотюк – присутнім за участь у презентації, і побажала, щоб кожна дитина дочекалася сво­їх захисників та захисниць додому та розвивала свою творчість під мирним небом України.

Наостанку, Юлій Лукомський ві­рить, що ця добра справа дасть свої паростки.

Впевнений, що діти – майбутнє України, які відродять її з руїн.

Любов ПУЗИЧ.

Фото автора.