Головна Культура МЕДАЛЬ ВОЇНУ УПА

МЕДАЛЬ ВОЇНУ УПА

26 жовтня заступник голови районної ради Василь Бойко, депутати районної ради Василь Сорочук та Роман Волос вручили медаль «75 років УПА» Йосифу Лук’яновичу ГЛАДКОМУ, уродженцю села Мошків (сьогодні – Гута), члену ОУН з 1941ого, з 1943 р. – член УПА. У 1944ому був заарештований поляками, відсидів у тюрмах. З 1945 р. по 1950 р. – активний учасник УПА на Холмщині. У 1950ому був знову засуджений, уже на десять літ. Нині Йосиф Гладкий мешкає у Ходорові Жидачівського району.

Ветеран визвольних змагань дуже зрадів нашому приїзду, багато розповідав про ті буремні роки. І, звичайно, дякував голові районної ради Миколі Паську, депутатам, що пам’ятають про воїнів УПА. До речі, він наголосив, що Сокальщина – найпатріотичніший край.

Дев’яностоп’ятирічний Йосиф Гладкий сказав, що хоча й літа беруть своє, але ще хотів би побувати на рідних теренах, вклонитися на могилах хлопців, які боролися і полягли за незалежність України, особливо в селі Варяжі, а також на місці криївки у Шмитківському лісі. Господар дому проживає з дружиною Анастасією Петрівною, у шлюбі з якою уже 52 роки, та дочкою Надією.

Ветеран УПА Йосиф Гладкий виступав і на сторінках газети «Голос знад Бугу», а також у жидачівській газеті «Новий час». 12 жовтня цього року у статті «Я не здався і нікого не зрадив» розповів про буремні роки. І сьогодні він радіє, що над Україною майорить синьожовтий прапор, і сумує, що на східних теренах держави знову, як колись їх діди, віддають своє життя за Незалежність України найкращі сини і дочки нашої держави, в тому числі й Сокальщини.

Йосиф Гладкий провів нас до хвіртки, сказавши «Слава Україні!», на що почув: «Героям слава!».

Наш кор.
Фото Романа Волоса.